Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z farmy rovnou na talíř. Restaurace představují nový trend

maso steak
jidlo steak , ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Gastronomická novinka Farm to table si pomalu razí cestu i do českých podniků. Volně přeloženo znamená z farmy rovnou na talíř. 

 

Název napovídá, že se jedná o přímé spojení restaurace s lokálními pěstiteli, chovateli a dodavateli sezonních surovin. Šéfkuchař a/nebo majitel si vybírá a doslova hýčká své producenty, kteří mu dodávají místní produkty, jejichž nabídka je ovlivněna sezonou. Na talíř tak hosté dostanou pokaždé jiné, avšak vždy čerstvé a dané období respektující jídlo. Koncept podporující místní dodavatele je šetrný k životnímu prostředí a zároveň finančně výhodný.

Specifikem restaurací, které vaří podle toho, co jim jejich dodavatelé zrovna prodají, je neexistující stálé menu. Každý den můžete ochutnat něco jiného, mnohdy se jedná jen o několik položek. To může vadit hostům, kteří se rádi vracejí za jedním konkrétním jídlem. Pokud si však potrpíte na české suroviny a čerstvé jídlo, bude se vám večeře ve stylu Farm to table určitě líbit.

pánev

Kde ochutnat

V Praze se s tímto konceptem můžete seznámit například v restauraci Nota Bene, kterou najdete v Mikovcově ulici 4, kousek od náměstí I. P. Pavlova. „V našich podmínkách ještě není koncept Farm to table natolik rozšířený, a to i přesto, že Češi stále častěji vyhledávají domácí suroviny, navštěvují farmářské trhy a vracejí se k pěstování vlastních potravin. Nota Bene je v tomto směru poměrně progresivní, ale věříme, že hosté si na výhody našeho přístupu rádi zvyknou,“ říká Lukáš Nevyjel, šéfkuchař restaurace Nota Bene, a slibuje, že u nich najdete vždy ty nejlepší sezonní chutě. Nyní na podzim můžete v restauraci ochutnat třeba jehněčí a zvěřinu, ze zeleniny šéfkuchař hojně využívá řepu, květák a růžičkovou kapustu.
 
V Brně na podobném konceptu vaří například v Kabaretu Špaček nebo v Bistru Franz. Podniky po celý den nabízejí jídlo ze sezonních surovin od místních dodavatelů. Vejce od nejbližšího chovatele, čerstvé ryby v den závozu… navíc mají obě místa super atmosféru. Méně formální je Kabaret Špaček, do Bistra Franz si zajděte, pokud si potrpíte na dokonalý servis. Obě brněnská místa stejně jako pražskou restauraci Nota Bene můžeme s čistým svědomím doporučit k návštěvě. Nezklamou k obědu ani k večeři.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč