Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Dort red velvet, staronová hitovka

Dort red velvet, staronová hitovka

První dojem je důležitý nejen při setkání dvou lidí, ale také u cukrářských výrobků. U svatebních dortů to platí dvojnásob. Musejí být krásné na pohled a nesmějí zklamat ani po ochutnání.
11. 10. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Chuť je také jedním z hodnotících kritérií v hlavní kategorii soutěže Svatební dort roku 2014. Výběr z korpusů je poměrně omezený, a tak se mnozí cukráři snaží své dílo ozvláštnit. Jednou z možností je upéct dort red velvet. Ten je zajímavý nejen díky dramatické červené barvě, která kontrastuje s bílým krémem, ale také svou zvláštní chutí, kterou je snadné nápaditě kombinovat s léty prověřenými náplněmi. Možná i proto se na třetím místě minulého ročníku soutěže Svatební dort roku umístil dort Eiffelovka z dílny cukrářky Hasmik Shahbazyan. Základ dezertu tvořil z větší části právě korpus red velvet.

Tajemství fenomenálního dortu


Red velvet a jeho originální recept údajně pocházejí ze slavného newyorského hotelu Waldorf Astoria, kde ho svým hostům jako autorskou specialitu podávali již ve 20. letech minulého století. Název red velvet, tedy rudý samet, označuje barvu korpusu, který může být tmavě či jasně červený nebo červenohnědý.



Načervenalé barvy je dosaženo přírodně chemickou reakcí jablečného octa, podmáslí a kakaa. Cukráři si ale pomáhají také přidáním potravinářského barviva. Hlavní zásluhu na rozšíření dortu po celé Americe má prý texaská společnost Adams Extract, která jako jedna z prvních začala v období velké hospodářské krize prodávat různé extrakty a barviva. Během druhé světové války, kdy byly potraviny na příděl, používali pekaři šťávu z červené řepy. Tato tajná ingredience také zajišťovala vlhkost korpusu.

Z USA se koláče a dorty s rudým korpusem dostaly také do evropských zemí.

Soutěžní dezert


Upečte si vlastní dort red velvet se zářivě červeným korpusem, který dramaticky kontrastuje se sněhobílým krémem. Svůj výtvor můžete zaslat do některé z kategorií letošního ročníku soutěže pro všechny cukrářské nadšence Svatební dort roku 2014, kde navíc právě nyní můžete hlasovat pro své favority v mini on-line soutěži Modelace figurky nevěsty.
REKLAMA

Přidat komentář