Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jíme mnoho soli, v potravinách ji proto ubyde

Jíme mnoho soli, v potravinách ji proto ubyde

Nejen díky pohádce Sůl nad zlato víme, že bez soli to prostě není ono. Jenže se solí, zvláště je-li jí přespříliš, to také není to pravé ořechové. Sůl totiž v organismu působí dráždivě, zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny, zvyšuje krevní tlak a v našem těle její zvýšená koncentrace umí udělat pořádnou neplechu. Podle odborníků překročí obyvatelé střední Evropy doporučené dávky soli zhruba pětinásobně.
18. 2. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Přední tuzemské potravinářské firmy se proto dohodly, že do roku 2014 sníží obsah sodíku ve značkových dehydratovaných výrobcích nejméně na polovinu doporučeného denního množství. Jedna porce dehydratovaného jídla by tak měla obsahovat nejvýše 1,2 gramu sodíku. „Celkový denní příjem sodíku, zvláště soli, by neměl převyšovat 2,4 gramu na dospělého. Tato doporučení tuzemských odborníků i Evropské komise a Světové zdravotnické organizace si uvědomujeme a iniciativa výrobců značkových kulinářských výrobků jde tímto žádoucím směrem," sdělil prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Méně soli v polévkách, více v bujonech


Česká iniciativa podle Tomana navazuje na závazek Evropské federace asociací výrobců dehydratovaných kulinářských výrobků. Ta slíbila snižovat v období od roku 2009 až do roku 2014 obsah sodíku ve výrobcích. Podle lékařů představuje snížení obsahu soli například jednoduchou a účinnou prevenci vysokého tlaku, což by Čechům rozhodně prospělo.

Plnění tohoto závazku budete mít šanci u značkových výrobků kontrolovat. Potravinářské firmy totiž postupně zavádějí označování doporučeného denního množství živin a obsah sodíku včetně přepočtu na jednu porci. Množství sodíku se bohužel bude snižovat jen v dehydratovaných polévkách a hotových pokrmech. Do závazku bohužel nejsou zahrnuty výrobky, které slouží jako základ pro přípravu pokrmů: bujony, kořenicí kostky, omáčky a základy jídel pro zapékání.

REKLAMA

Přidat komentář