Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Evropské unii se nelíbí tradiční bavorský preclík

Evropské unii se nelíbí tradiční bavorský preclík

Bavorsko má černý kulinární týden. Metropole největší spolkové země Mnichov prohrála vnitroněmeckou klobásovou bitvu, když patentní soud odmítl názor místních řezníků, že mnichovská bílá klobása smí být vyrobena jen v Mnichově. Celému Bavorsku nyní navíc hrozí, že přijde o své slané preclíky, které se tradičně servírují právě s bílými klobáskami. Podle Evropské unie totiž obsahují příliš mnoho soli.
20. 2. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Z Bruselu totiž přišla zpráva, že EU opravdu plánuje omezení obsahu soli v pečivu na deset gramů na kilogram. Tradiční bavorské slané preclíky (Salzbrezel nebo jen Brezn) ale obsahují 15 gramů soli na kilogram. EU sice chce limit stanovit formou pouhého doporučení, jednatel ústředního svazu německých pekařů Matthias Wiemers se ale obává, že by to mnoho pekařů vzalo za nařízení a receptury by změnili. „Méně soli ale znamená výraznou ztrátu chuti, která by se pak mohla kompenzovat přísadami, jako jsou dochucovadla – a to by určitě nebylo v zájmu spotřebitelů,“ upozornil Wiemers. A určitě by to nebylo ani v zájmu hostinských na příštím Oktoberfestu. Sůl na preclících totiž podporuje žízeň.
   

REKLAMA

Přidat komentář