Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Podzimní víkendové pečení: 4x švestky + kynuté těsto

Nadýchané, vláčné kynuté těsto a nakyslé švestky spolu tvoří dokonale harmonický pár – jako by byly pro sebe stvořeny. V redakci Apetitu tuhle kombinaci naprosto zbožňujeme. Zapomeňte tedy tentokrát na lehce ohraná povidla a vezměte si při pečení do parády čerstvé švestky (nebo blumy), vyzkoušejte naše oblíbené recepty na kynuté koláče a uvidíte, že si tohle lehce podceňované duo získá i vás!
17. 10. 2020 | Autor: Martina Zajícová

Ano, podzim s sebou přináší kratší dny, méně slunečního svitu a sychravé počasí. Zapomeňme ovšem na podzimní melancholii a pusťme se do pečení! Čím méně totiž trávíme času venku, tím více nám ho zbývá na pekařská dobrodružství, která zaženou všechny chmury. Navíc nic nevykouzlí atmosféru vlídného domova lépe, než sladká vůně kynutého koláče linoucí se z trouby.

Zatímco hektické všední dny pekařským experimentům příliš nenahrávají, víkend je pro ně ideální příležitostí. Zkuste tentokrát vsadit na dokonale podzimní surovinu – švestky (nebo jejich stále dostupné blízké příbuzné, blumy). Nejenže jsou zdravé, ale díky své příjemně nakyslé chuti dodávají příjemný švih všem moučníkům. V redakci se prvních temně fialových plodů nemůžeme dočkat a netrpělivě je vyhlížíme na pultech farmářských trhů i prodejen. Dají se s nimi totiž dělat opravdová sladká kouzla, jak se můžete přesvědčit ve článku níže.

Putování za švestkovou vůní

Přecházejí od nachové přes sytě fialovou až k temně modré. Vypadají jako ojíněné ranní rosou a jejich zlatavá dužina je...

Naším redakčním černým koněm je kombinace šťavnatých švestek a nadýchaného kynutého těsta. Víme, že kynuté těsto může v mnoha (nejen začínajících) pekařích vzbuzovat obavy. Přečtěte si naše tipy v článku Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty a určitě ho zvládnete na jedničku i v případě, že ho zkoušíte poprvé. Zcela beze strachu se pak můžete pustit do jednoho z níže uvedených receptů. Začít můžete nejjednodušším litým koláčem a až si budete takzvaně „jistí v kramflecích“, troufnete si zaručeně i na poctivé buchty nebo efektní hadí koláč.

1) Litý kynutý koláč

Jednodušší kynutý koláč byste hledali marně. Tuhle nesmrtelnou klasiku upečete s přehledem, i pokud s pečením teprve začínáte. A ještě budete za hvězdu!

Litý kynutý koláč

Nejjednodušší kynutý koláč, který známe. Jediné, co potřebujete, je čas: než koláč vykyne, než se upeče a než vychladne...

2) Františkánský švestkový koláč

Další ze skupiny litých kynutých koláčů, který zvládnete s minimem zkušeností. A ta vůně! Víkendový moučník vám budou ještě o pár ulice dál.

Františkánský švestkový koláč

Těsto na tenhle fantastický koláč je řidší, než je u kynutých těst běžné. Po upečení je báječně vláčné... a ta chuť!

3) Švestkové buchty

Tradiční povidla, mák i tvaroh tentokrát nechte u ledu (tedy spíše v lednici či spíži) a naplňte buchty čerstvými švestkami. Dokud neochutnáte, neuvěříte, jak jsou šťavnaté a výborné.

Švestkové buchty

Buchty nemusí být jen s tvarohem či mákem, zkuste použít ovoce, kterého je na podzim spousty – jablka, hrušky...

4) Hadí koláč

Opravdový pekařský „majstrštyk“! Nejenže je neuvěřitelně efektní, ale navíc i hříšně dobrý. Kromě švestek totiž ukrývá ještě makovou náplň s marcipánem, povidly a brandy. Asi už ani není třeba psát další důvody, proč se do jeho pečení pustit. 

Hadí koláč

Recept na spirálový koláč jsme objevili na crustycorner.blogspot.cz, a přestože je báječný i v původní podobě, nedalo...

Pokud se pustíte do pečení, mohly by se vám hodit ještě rady jak na dokonalou drobenku.

Související

Co měla prababička ve spíži

Z čeho kouzlily kuchařky v době, kdy neexistovaly ledničky ani mrazáky?

Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty

Kdo by je nemiloval? Kynuté koláče a buchty patří k tradiční české kuchyni stejně jako knedlíky, bramborák či kulajda...

5x jablka a listové těsto

Nejspíš nebudeme ani trochu přehánět, pokud jablečný štrúdl označíme za jeden z nejoblíbenějších dezertů. Stejně jako...

5x bramborové těsto nasladko

Bramborové těsto je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte...

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem...

Jak na piškotové těsto

Nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko – správný piškotový korpus není žádná sušinka, ale dokonalý základ pro...

Jak na odpalované těsto

Věnečky a větrníky jsou známé české klasiky. Řekneme vám, jak na odpalované těsto v domácích podmínkách. Pak už stačí...

Přidat komentář