Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky

Láska prochází žaludkem a u pejsků to platí dvojnásob. I oni si zaslouží něco malého najít, nebo spíše vyčenichat, pod vánočním stromečkem. Přinášíme vám pár jednoduchých receptů na pamlsky, které potěší každého hlídače i mazlíka. Jsou daleko levnější než ty kupované, máte naprostou kontrolu nad jejich složením a snadno jimi zpestříte psí jídelníček.
12. 12. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Česká republika je rájem pejskařů 

Ve světě jsme známí především dobrým pivem a poctivou, přesto trochu tučnou, kuchyní. Málokdo si ale uvědomuje, že vynikáme i počtem pejskařů. Statistiky z roku 2015 uvádí, že v domácnostech máme něco přes 2 miliony chlupáčů. Jejich počet se za poslední roky pravděpodobně ještě zvýšil a tvrdí se, že pejskařů je celkem 21,5% české populace. Tyto hodnoty nás dostávají na 2. místo v celé Evropě. Vyšší procento hlásí jen Rumunsko a hned za námi je Polsko s Portugalskem. 

Nejčastěji se s čtyřnohými mazlíčky setkáte v hlavním městě. V Praze jich žije 83 tisíc a nejoblíbenější jsou údajně kříženci. Hned za nimi jsou kočky, které sdílejí obydlí s 19% populace. Mezi další oblíbené domácí společníky patří drobná zvířata jako je například křeček, morče nebo králík. 

Mazlíčci také potřebují vyváženou stravu

Pes je od přírody masožravec. Jejich jídelníček by měl být především vyvážený, což ve většině domácností obstarávají granule. Taková strava je ale poměrně fádní. Komplexní potrava pro psa by měla být založená na mase s vhodnými doplňky jako je například rýže a zelenina. Svým mazlíčkům můžete tedy obyčejnou granule oživit nějakým přídavkem nebo pamlskem. Ty se perfektně hodí především při výcviku a lehce si je připravíte doma. 

Co do psích keksů přidat a čemu se naopak vyhnout

Ideální suroviny do vyváženého jídelníčku

  • Maso: kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí, jehněčí, játry, ryby (losos, kapr, štika – extrémní opatrnost na kosti)
  • Zelenina: mrkev, cuketa, brokolice, špenát, dýně, hrášek, květák, kukuřice, červená řepa, fazolky, batáty
  • Ovoce: borůvky, jahody, jablko, broskev (bez pecky), hruška, švestky, brusinky, ostružiny 
  • Živočišné výrobky: vejce, jogurt, tvaroh – s nižším obsahem tuku
  • Sacharidy: rýže, ovesné vločky, pohanka, jáhly, těstoviny, celozrnná mouka
  • Oleje a tuky: rybí olej, hovězí lůj, olivový olej 

 

Potraviny, které nedělají psům dobře

  • čokoláda, sladkosti, zmrzlina, vánoční cukroví
  • cibule a česnek
  • rozinky, hrozny, třešně a pecky z třešní
  • avokádo, rajčata
  • houby
  • pivo a alkohol obecně
  • sůl, solené potraviny, muškátový oříšek, pepř, koření

5 receptů nejen pod stromeček

Rychlé tuňákovo-brokolicové sušenky

Konzervu tuňáka ve vlastní šťávě rozmělněte na malé kousky, přidejte 1/4 střední brokolice nasekané najemno, 150 g kukuřičnou mouku a jedno vejce. Směs důkladně promíchejte a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Z hmoty vytvořte kuličky, které na plechu rozmáčknete na placičky. Sušenky pečte 10–15 minut na 180 °C a nechte vychladnout. 

Kuřecí čtverečky s hráškem a mrkví

1 kuřecí prso a 1 střední mrkev nakrájejte na kousky a vařte do měkka ve vodě. Na posledních 10 minut přidejte pár lžic hrášku. Slijte vodu a směs rozmixujte. Přidejte 30 g ovesných vloček, vše promíchejte a podle potřeby přidejte další vločky. Všechnu hmotu dejte na plech s papírem a pečte přibližně 1 hodinu na 100 °C. Velkou placku pak jen nakrájejte na čtverečky. 

Játrové pamlsky

Rozmixujte 600 g vepřových nebo kuřecích jater a 2 vejce, jakmile se vše spojí, tak přidejte 70 g celozrnné mouky a opět mixujte, než vznikne hladká hmota. Tu vlijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 15 minut na 180 °C. Nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.  

Masové placičky se zbytky z lednice

150 g mletého masa promíchejte se zeleninou, která vám přebývá v lednici (květák, cuketa, brokolice, kukuřice…). Přidejte vejce a přibližně 100 g ovesných vloček. Kompaktní hmotu tvarujte do kuliček a ty pak na plechu rozmáčkněte na placičky. Pečte 20 minut na 160 °C a před podáváním nechte vychladnout.  

Jablečné sušenky

Promíchejte 150 g polohrubé mouky a 75 g ovesných vloček, přidejte jedno větší nastrouhané jablko a 1–2 lžíce olivového oleje. Vše důkladně promíchejte a vyválejte na placku. Tu vložte na plech, pečte 35 minut při 175 °C a po vychladnutí nalámejte na kousky. Placku můžete před pečením jemně nařezat, aby se vám pak lépe lámala. 

Foto v textu: Nathan McDine (Unsplash)

Související

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

Tento nápad na dárek si prostě zamilujete. Za pár korun a s minimem úsilí připravíte milou pozornost, i když Ježíšek už...

Paštika pod stromeček: jedlý dárek, který potěší každého labužníka

Přemýšlíte, čím na Vánoce potěšit své blízké nebo kamarády, ale inspirace nepřichází? Nevěště hlavu: domácí paštikou...

Oslaďte život svým blízkým vylepšenou čokoládovou tabulkou

Ať už k Mikuláši, Vánocům, narozeninám, nebo jen tak, tabulkou čokolády uděláte radost všem milovníkům sladkého. Vybrat...

Překvapte milovníky asijské kuchyně pořádně ostrým dárkem aneb Pikatní kari pasta 6x jinak

Pokud jste pravidelnými čtenáři Apetitu nebo dokonce návštěvníky Apetit pikniku, jistě už víte, že pokud má redakce pro...

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Přemýšlíte, čím obdarovat milovníka pálivých jídel? Domácí chilli omáčkou ho zaručeně ohromíte. Ostrost ovlivníte...

8 dárků z kuchyně: domácí kořenicí směsi

„Ach, to voní“ řekne si obdarovaný pod stromečkem. A co teprve až vaší domácí směsí okoření své první jídlo a ochutná.

Objevte kouzlo i jednoduchost domácí hořčice

Jsou jídla, která si bez hořčice už ani nedokážeme představit. Skvěle doplňuje horký párek, rozumí si s vyzrálým sýrem...

Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně všech sladkostí –...

Přidat komentář