1 Správně si vyberte
Možná jsou pro vás luštěniny obtížně stravitelné a hodně vás nadýmají. Správná příprava může tuto nepříjemnost zmírnit stejně jako výběr takových luštěnin, které jsou pro vás nejvhodnější. Protože látky, které zhoršují stravitelnost, jsou především ve slupce, dávejte přednost všem loupaným druhům (např. půlený žlutý a zelený hrách). Velmi dobře stravitelná je především loupaná červená čočka, s kterou můžete bez obav vařit i pro děti. Vhodné jsou také fazolky azuki a cizrna.
2 Důkladně namáčejte
Ačkoliv jsou luštěniny, které se uvaří doměkka i bez namáčení (např. loupaná červená a hnědá čočka), doporučujeme si zvyknout na namáčení u všech luštěnin. Namáčením se odstraňují tzv. antinutrienty, tedy látky, které jsou pro lidské tělo obtížně stravitelné a blokují vstřebávání výživných látek (zhoršují například vstřebatelnost rostlinných bíkovin).
Luštěniny namáčejte nejméně 24 hodin, ideálně až 48 hodin. U loupané čočky stačí několik hodin. Luštěniny zalijte dostatečným množstvím studené vody, přibližně dvojnásobkem až trojnásobkem obsahu. Počítejte s tím, že luštěniny, zvlášť ty velké jako bílé fazole, hodně nabydou.
Do vody doporučujeme přidat také špetku jedlé sody. Pomáhá luštěninám rychleji změknout a získat vařením krémovou strukturu. Přidat můžete také lžíci citronové šťávy nebo láku z kysaného zelí: nastartují fermentaci, která zlepšuje stravitelnost.
3 Pravidelně proplachujte
Vodu během namáčení nejméně jednou vylejte, luštěniny propláchněte a vodu nahraďte čistou. Slitou vodu nepoužívejte k vaření. Obsahuje nestravitelné látky, kterých se chcete namáčením zbavit. Na konci namáčení vodu slijte a luštěniny opět proláchněte.
4 Dlouho vařte
Luštěniny zalijte dvojnásobným až trojnásobným množstvím vody. Obsah vody během vaření hlídejte a průběžně dolívejte. Hanka Zemanová ve své knize Bioabecedář doporučuje pro zlepšení stravitelnosti tzv. šokovou metodou přivést luštěniny k varu, poté dolít studenou vodou a opět přivést k varu.
Luštěniny vařte na mírném ohni, dokud nezměknou. Poté je sceďte.
Skvělým pomocníkem pro vaření luštěnin je tlakový hrnec, který dobu vaření umí zkrátit až o třetinu času. Luštěninám vaření pod tlakem dodá jemnou, krémovou strukturu. Pokud jste si luštěniny zamilovali a připravujte je opravdu často, stojí nákup tlakového hrnce určitě za zvážení.
5 Jemně solte
Často se v návodech o tom jak vařit luštěniny dočtete, že luštěniny není vhodné během vaření solit, pokud chcete, aby se uvařili krásně doměkka a neprodlužovala se doba varu. Z naší zkušenosti můžeme říct, že sůl ve vodě v tomto aspektu nehraje roli. Naopak lehce osolená voda luštěniny ochutí a nejsou mdlé.
Přidat komentář