Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou.
11. 1. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

1 Správně si vyberte 

Možná jsou pro vás luštěniny obtížně stravitelné a hodně vás nadýmají. Správná příprava může tuto nepříjemnost zmírnit stejně jako výběr takových luštěnin, které jsou pro vás nejvhodnější. Protože látky, které zhoršují stravitelnost, jsou především ve slupce, dávejte přednost všem loupaným druhům (např. půlený žlutý a zelený hrách). Velmi dobře stravitelná je především loupaná červená čočka, s kterou můžete bez obav vařit i pro děti. Vhodné jsou také fazolky azuki a cizrna

2 Důkladně namáčejte 

Ačkoliv jsou luštěniny, které se uvaří doměkka i bez namáčení (např. loupaná červená a hnědá čočka), doporučujeme si zvyknout na namáčení u všech luštěnin. Namáčením se odstraňují tzv. antinutrienty, tedy látky, které jsou pro lidské tělo obtížně stravitelné a blokují vstřebávání výživných látek (zhoršují například vstřebatelnost rostlinných bíkovin). 

Zamilujte si luštěniny

Jsou zdravé, hřejivé, levné a lahodné. Porce luštěnin k obědu vás zasytí stejně kvalitně jako maso a nabije...

Luštěniny namáčejte nejméně 24 hodin, ideálně až 48 hodin. U loupané čočky stačí několik hodin. Luštěniny zalijte dostatečným množstvím studené vody, přibližně dvojnásobkem až trojnásobkem obsahu. Počítejte s tím, že luštěniny, zvlášť ty velké jako bílé fazole, hodně nabydou. 

Do vody doporučujeme přidat také špetku jedlé sody. Pomáhá luštěninám rychleji změknout a získat vařením krémovou strukturu. Přidat můžete také lžíci citronové šťávy nebo láku z kysaného zelí: nastartují fermentaci, která zlepšuje stravitelnost. 

3 Pravidelně proplachujte

Vodu během namáčení nejméně jednou vylejte, luštěniny propláchněte a vodu nahraďte čistou. Slitou vodu nepoužívejte k vaření. Obsahuje nestravitelné látky, kterých se chcete namáčením zbavit. Na konci namáčení vodu slijte a luštěniny opět proláchněte.

3 základní suroviny, které se vyplatí vařit ve velkém

Pro jejich nenápadnost a všednost si často neuvědomíme, jaký potenciál skrývají. Představujeme vám trojici, kterou se...

4 Dlouho vařte

Luštěniny zalijte dvojnásobným až trojnásobným množstvím vody. Obsah vody během vaření hlídejte a průběžně dolívejte. Hanka Zemanová ve své knize Bioabecedář doporučuje pro zlepšení stravitelnosti tzv. šokovou metodou přivést luštěniny k varu, poté dolít studenou vodou a opět přivést k varu. 

Luštěniny vařte na mírném ohni, dokud nezměknou. Poté je sceďte. 

Skvělým pomocníkem pro vaření luštěnin je tlakový hrnec, který dobu vaření umí zkrátit až o třetinu času. Luštěninám vaření pod tlakem dodá jemnou, krémovou strukturu. Pokud jste si luštěniny zamilovali a připravujte je opravdu často, stojí nákup tlakového hrnce určitě za zvážení. 

5 Jemně solte

Často se v návodech o tom jak vařit luštěniny dočtete, že luštěniny není vhodné během vaření solit, pokud chcete, aby se uvařili krásně doměkka a neprodlužovala se doba varu. Z naší zkušenosti můžeme říct, že sůl ve vodě v tomto aspektu nehraje roli. Naopak lehce osolená voda luštěniny ochutí a nejsou mdlé. 

Související

Zamilujte si luštěniny! 6 receptů pro všední den

Jsou zdravé, hřejivé a levné. Porce luštěnin k obědu vás zasytí stejně kvalitně jako maso a nabije energií tak, že...

Nevítaní návštěvníci aneb, jak správně skladovat trvanlivé suroviny

Je víkend a vy chcete upéct něco dobrého. Ze spíže vyndáte mouku a co čert nechtěl, z papírového pytlíku na vás...

Jak správně vařit luštěniny

Prospívají zdraví, ale zároveň vás po nich může pořádně bolet břicho. Důležitá je proto správná příprava.

Nakupujte šetrně k životnímu prostředí

Není vám jedno, že velryby polykají tuny plastových odpadků, a některé živočišné druhy vymírají jen proto, že jsou díky...

Novoroční čočka

Tradice velí dát si na Nový rok čočku, aby se vás po celý rok držely peníze. Úspěch samozřejmě zaručit nemůžeme, ale s...

Uzené fazole s vejcem

Snídaně nebo spíš brunch či oběd pro opravdové muže a ženy! S takovým poctivým jídlem v žaludku můžete...

Pražená cizrna z trouby

Chcete si pochutnat na něčem novém? Zkuste praženou cizrnu z trouby! Je nenápadná, ale návyková a prudce jedlá.

Dhál z červené čočky a fazolek mungo

Výraz dhál v indické kuchyni označuje luštěninu. Někdy toto jídlo připomíná polévku, jindy kaši, ale vždy obsahuje...

Rajčatová omáčka s azuki

Lahodná rajčatová omáčka bez masa prospěje vašemu zdraví.

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Nahlédněte pod pokličku mexické kuchyně a uvidíte, jak pestré využití fazole mohou mít.

Kouzelné fazole: jaké známe druhy a proč si je dopřát

Ač by se to nezdálo, nenajdeme univerzálnější a výhodnější surovinu, než jsou právě fazole. Mají skvělé nutriční...

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je velice levným, a přesto hodnotným zdrojem bílkovin, železa,...

Falafel: zlatavé kuličky z cizrny

Tento oblíbený pokrm přináší do našich jídelníčků kouzlo orientu. Malé kuličky s nejasným původem v sobě totiž skrývají...

Je sója skutečným strašákem?

Ačkoli jsou sójové boby velice malé, ve společnosti způsobují veliké diskuse. Každá vědecká studie popírá tu předchozí...

Přidat komentář