Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila?
30.10.2020 | Autor: Jana Kopřivová

Je zvláštní, že i přes svoji všestrannost dýně v českých kuchyních příliš nezdomácněla. Přitom má tolik vlastností, pro které si ji lze tak snadno zamilovat. Rostliny není obtížné pěstovat, plodí bohatě od pozdního léta až do konce podzimu, dýně se dobře skladují a na správném místě vydrží od podzimu až do jara. Musí však zůstat neporušené.

Jakmile do dýně jednou zakrojíte nožem, její čas se začíná zkracovat. Zabalenou do potravinové fólie ji můžete uložit do lednice. Dužinu ochráníte před osycháním, nejpozději do týdne vám ale začne plesnivět. Pokud ji nemáte v plánu rychle upotřebit, doporučujeme ji nechat nakrojenou v chladu. Oproti lednici nezplesniví tak rychle a oschlý okraj dužiny stačí před vařením odkrojit.

6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně

Dýňová polévka je neuvěřitelně snadnou a lahodnou úpravou oranžových plodů. Jemná dýňová dužina ale zazáří i v mnoha...

Vydlabaná dýňová semínka usušte a uschovejte v papírovém nebo látkovém sáčku v chladu a suchu pro příští sezónu. Pokud vás pěstování vlastních dýní neláká, semínka darujte nebo je snězte. Opečená s kořením a cukrem jsou křupavá a slastná.

Jak dochutit dýni

Jemná chuť dýní vytváří dobrý základ pro spoustu dalších ingrediencí, které ji zvýrazní. S kořením a dalšími přísadami však raději opatrně. Doporučujeme vybrat si jen jednu a tou oranžovou dužinu doladit. Pojďme se podívat, jak s dochucením zacházet.

1 Dýně a bylinky

K osvědčeným kombinacím s dýní patří šalvěj, tymián, rozmarýn, koriandr, sluší jí také listová petržel, pažitka i majoránka. Čerstvé bylinky najemno nasekejte a vmíchejte do jídla až těsně po uvaření. Jen tak si zachovají maximum chuti.

2 Dýně na asijský způsob

S listy koriandru a kokosovým mlékem, se zázvorem, kurkumou a limetovou šťávou nebo s pořádnou dávkou řízného chilli – o takové úpravě dýně určitě nikdo neřekne, že je nevýrazná. Tyto chutě výborně ladí s polévkami, pokrmy z pánve wok, nudlemi a kari. Asijské přísady prohřívají tělo a napomáhají trávení, což se v chladném období roku jistě hodí.

3 Dýně a dýňový olej

Když máte chuť dát si dýni ne jednou, ale rovnou dvakrát. Nejlepší je zastudena lisovaný olej ze štýrských dýňových semínek. Je velmi hustý, v chuti výrazně oříškový a má sytou, tmavou barvu. V pokrmech se uplatní především zastudena. Výborně se hodí do salátových zálivek a pomazánek. Krásně ozdobí také polévku. Překvapivě ladí i se sladkými jídly. Někdo si jím ochucuje palačinky, my ho přidali do zmrzliny. A je skvělá!

Nejlepší dýňová polévka. 5 receptů, které si zamilujete.

Dokonale jemný krém je podle nás ten nejlepší způsob, jak si vychutnat dýni. Hvězdná polévka rozzáří každý pošmourný...

4 Dýně a javorový sirup

Javorový sirup je hvězdou každé americké a kanadské domácnosti. Vyrábí se brzy na jaře z mízy javorů, která je v tomto období velmi sladká a hustá. Jejím svařováním pak vzniká zlatavý sirup, který osladí víc než bílý cukr a má poměrně výraznou, někdy až lehce kouřovou chuť. Není divu, že se perfektně hodí k jemné dýni. Přidává se do cheesecaků a koláčů nebo ve slané úpravě k masu či do dipů.

5 Dýně a slanina

Slanina je oblíbený trik, jak jednoduchou ingrediencí vykouzlit báječný a sytý pokrm. Než ji přidáte k jídlu, pořádně ji dokřupava opečte. Zazáří v těstovinách i spolu s krutonky na polévce.

Dýně jídlu dodá jásavou barvu, díky níž rozsvítí i ten nejpošmournější zimní den. Pusťte si ji do kuchyně s následujícími recepty.

Související

Dýňová polévka 6x jinak

Obliba dýňové polévky každým rokem vzrůstá. Skoro každý má svůj oblíbený recept, na který nedá dopustit. Ani v redakci...

Dýně ve všech podobách aneb nejlepší dýňové recepty

Jejich oranžová dužina si přímo říká o upečení, uvaření, zavaření – dýně už dávno nejsou odsouzeny do role...

Podzimní dekorace z dýně

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v našich kuchyních, ale také na balkonech, u vchodových dveří nebo jako...

Jak uskladnit dýni? Připravte si dýňové pyré

Dýně je královnou podzimu. Mnoho z nás ji pěstuje na zahrádce, ale v tomto období se hravě sežene také v obchodě. Z...

Dýně a její blahodárné účinky na zdraví

Podzim je obdobím dýní. Nejen že jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich...

Moldavské placky s máslovou dýní

Dýně se hodí pro všechny příležitosti – jemná chuť je předurčuje pro použití do sladkých i slaných...

Dýňový hummus

Tenhle hummus se obejde bez cizrny, ale díky sezamové pastě chutná nasládle a výrazně oříškově –...

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

Stačí lžičkou rozbít karamelovou krustičku a pustit se do krémové oranžové slasti pod ní... Podzim snad nikdy nebyl...

Dýňový koláč

Propadli jsme pečení z celozrnné mouky, je to totiž snadné, zdravé a děsně dobré!

Ostré špagety s dýní a pancettou

Špagety, kterými každého dostanete. Dětem uberte množství chilli, sobě jej klidně můžete trochu přidat.

Omeleta s dýní, šalvějí a sýrem

Rychlé jídlo, které doslova zazáří na talíři.

Přidat komentář