Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 užitečných rad, než se dáte do pečení vánočního cukroví

Mnozí z vás už dávno začali, někteří dokonce mají hotovo, pojďme si ale říci 5 užitečných rad, jak se při pečení cukroví vyvarovat zbytečným katastrofám. Úspěch je prostý, stačí si vše dobře naplánovat, nakoupit v potřebném množství a nejvyšší kvalitě, držet se postupu, a hlavně si pečení užít.
14. 12. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

1. Vše si v klidu promyslete

Stejně jako vojevůdce byste si měli ujasnit svou pečící taktiku, vyhnete se tak zběsilému pečení připomínající spíše prohranou bitvu. Nejlepší bude začít s čistým papírem a tužkou, a vše si pěkně popořadě sepsat. Vypište si druhy cukroví, které chcete péct, poté si určete pořadí, ve kterém je budete vytvářet. V první linii budou zajisté perníčky, které potřebují uležet, dále pak suché cukroví jako jsou pracny, vanilkové rohlíčky, linecké, kokosky či zázvorky. Týden před Štědrým dnem bychom se měli pustit do sněhového cukroví a také plnění suchých kousků máslovými krémy či je poslepovat marmeládou. Jako poslední jdou na paškál nepečené kousky. Vosí hnízda, šuhajky či nepečené kuličky necháváme až na 20. či 21. prosince, aby byly chuťově čerstvé a svěží.

40x vánoční cukroví

Cukroví milujeme stejně jako vy! Rohlíčky, hvězdičky, srdíčka, kuličky... Upečete letos osvědčené kousky a oprášíte...

2. Sepište si nákupní seznam a podívejte se do spíže

Plán je hotový. Teď je na čase zjistit stav vašeho arzenálu. Zkontrolujte, zda máte vál, mixér, váleček, formičky i vykrajovátka v dobré kondici. Poté se vydejte do spíže a sepište si stávající zásoby mouky, cukrů, ořechů a dalších potřebných surovin. Až poté sestavte nákupní seznam surovin, které vám skutečně chybí, a vydejte se je sehnat. Nezapomeňte zkontrolovat také mrazničku, zda jste si do ní neschovali kostku másla či loňské ořechy.

3. Vsaďte na kvalitní suroviny a vyvarujte se kvantitě

Konečná chuť cukroví je ovlivněná nejen správným postupem, ale především kvalitou použitých surovin. Nahraďte kvantitu kvalitou. Ve snaze ušetřit pár korun saháme po nekvalitním máslu, nejlevnějším tuku, použijeme staré ořechy či se spokojíme s vybledlým kakaem. Zkuste přehršel cukrovinek nahradit těmi opravdu poctivými, jenž vás svou chutí potěší mnohem více a nebudete mít potřebu sníst hned celou krabičku. Máslo kupujte tedy alespoň s 82 % obsahu tuku, čokoládu s minimálně 50 % kakaa, místo levných vajec vsaďte na ty „od šťastných slepic“, oříšky opražte před použitím na pánvi či v troubě, rozinky a kandované ovoce nechte přes noc marinovat v rumu, vanilinový cukr nechejte v obchodě a pořiďte si opravdu ten vanilkový, kakao kupujte v raw kvalitě. Pamatujte také, že veškeré suroviny by měli mít pokojovou teplotu, než s nimi začnete pracovat.

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Vajíčka patří mezi běžné potraviny v naší kuchyni. A za každým z nich stojí (nebo spíš sedí) jedna slepice. Jenže na...

4. Držte se ověřeného receptu

Pokud pečete poprvé, je dobré začít s ověřenými rodinnými recepty, které zaručují chutný a kompaktní výsledek. Nezapomínejte dávat dostatek prostoru pro uležení těsta v lednici, předehřívat troubu na požadovanou teplotu a těsto vyválet do rovnoměrné tloušťky, která se většinou pohybuje kolem 2 mm. Cesta experimentu je lákavá, vyzkoušejte něco nového raději s předstihem, abyste měli čas na případný druhý pokus. Žádný učený z nebe nespadl, nezoufejte, pokud jste něco připálili, nedopekli či se vám nepovedla kompaktní konzistence cukroví. Rozdrobené linecké využijete na přípravu cheesecaku, nedopečené zkuste ještě na chvíli dopéct na nízkou teplotu. Připálené cukroví už sice nezachráníte, ale věřte, že nejste jediní, komu se tento povedl tento nezdar.

5 nápadů, jak si připravit vánoční esence: vanilkový extrakt, skořicový cukr i perníkové koření

Jak se při pečení vyhnout chemickým esencím a aromatům? Připravte si své vlastní esence. Je to snadné, rychlé, levné, a...

5. Udělejte si vánoční náladu a užijte si pečení

Vánoční pečení má být především radostným zvykem, nikoli stresující záležitostí, u které si nestihnete odpočinout. Vaši blízcí ocení mnohem více vaši vnitřní pohodu než tácy plné patnácti druhů cukrovinek. Na pomoc můžete přizvat děti, které vám zajisté rádi pomohou. Ačkoli to s sebou nese více nepořádku v kuchyni, vytváříte tím nejen chutné sladkosti, ale především společné, mnohdy legrační, zážitky. A pokud je toho na vás přeci jen moc, nezapomeňte se před pečením vybavit něčím na posilněnou. Co takhle vaječný likér, čokoládový se skořicí nebo nezaměnitelný brusinkový?

Pečeme cukroví s dětmi

Zapojte do pečení vánočního cukroví i ty nejmenší pomocníky a ukažte svým dětem tento kouzelný vánoční zvyk. V našich...

Související

Perníčky: jednička vánočního cukroví

Na adventním věnci hoří první svíčka a přichází ten správný čas přemýšlet o tom, jaké druhy cukroví bude letos zdobit...

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na...

5 základních těst na tradiční i originální vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky, vosí hnízda a perníčky připravujeme doma skoro všichni. Je to klasika, která bude vždy sázkou na...

3 tipy, které vám urychlí a usnadní pečení vánočního cukroví

Již od dob našich babiček se traduje, že se pečení rovná těžké a zdlouhavé práci. Ve spoustě případů ale je sice třeba...

7 rad, jak skladovat cukroví

Kam uložit sladké kousky, aby zůstaly dokonalé až do Štědrého dne?

Jedlé dárky

Rozmazlujte své nejbližší a obdarujte je vlastnoručně připravenými a krásně zabalenými dobrotami, které si opravdu...

Pečeme cukroví

Vánoce bez cukroví? To si ani neumíme představit! Tradiční sladké zobání zkrátka na sváteční stůl zkrátka...

Přidat komentář