Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Žádný strach ze sacharidů

Žádný strach ze sacharidů

Ne nadarmo si lidé, kteří se rozhodli zatočit se sladkostmi a pokoušejí se shodit přebytečné kilogramy, stěžují, že první, o co člověk přijde, nejsou špeky, ale dobrá nálada.
12. 3. 2009 | Autor: redakce Apetitu

A poslední studie Univerzity v Massachusetts jim dávají za pravdu. Chybějící sacharidy mají vliv na hladinu serotoninu (který bývá znám jako hormon ‚dobré nálady‘) v krvi. Jeho nedostatek způsobuje snížení přenosu nervových vzruchů, a tím způsobuje změny nálady, depresi), poruchy spánku, podrážděnost či agresivitu. Uvolňování serotoninu na nervových spojích může stimulovat alkohol a „Nikotin“ nikotin, avšak jen krátkodobě a s nežádoucími vedlejšími účinky. Serotonin má navíc další báječnou vlastnost – kromě toho, že vám pomáhá udržet si dobrou náladu, drží také apetit na uzdě. Pokud tedy nechcete v období diety upadnout do depresí, měli byste dbát na to, aby byl váš jídelníček bohatý na zdravé sacharidy, které jsou obsaženy v potravinách bez rafinovaného cukru jako ovoce, celozrnný chléb, rýže a zelenina.

Nový výzkum je tedy alespoň částečnou rehabilitací sacharidů, které se v poslední době ocitly především v Americe na indexu kvůli oblíbenosti Atkinsonovy diety, jež povoluje denně pouze 20 g sacharidů. V Atkinsonovi se zhlédla například herečka Jennifer Anistonová, která podobně jako další vyznavači této diety odmítá jíst chleba anebo jeho denní dávky snižuje. A tak není divu, že největší američtí výrobci pečiva nemohou při pohledu na klesající zisky Atkinsonovi přijít na jméno.

Mimochodem, věděli jste, že Robert Coleman Atkins, duchovní otec slavné diety, zemřel v roce 2003 jako dvaasedmdesátiletý a že při výšce 180 cm vážil 117 kg?

REKLAMA

Přidat komentář