Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jak se projíst k dokonalosti

Jak se projíst k dokonalosti

To, co jíme, a kolik toho jíme, má vliv nejen na naše zdraví, ale i na naši výkonnost a schopnost se koncentrovat. V Německu dokonce Společnost pro výživu stanovila deset pravidel stravování, která mají našim sousedům pomoci cítit se fit na duši i po těle. Inspirujte se.
23. 3. 2009 | Autor: redakce Apetitu
  1. Jezte pestře. Neexistují ‚zakázaná‘ nebo ‚nezdravá‘ jídla. Vše záleží na tom, kolik toho sníte a jak potraviny zkombinujete.
  2. Víckrát denně si dopřejte celozrnné pečivo nebo těstoviny. Neobsahují příliš mnoho tuku, zato mají dostatek minerálních látek a stopových prvků. Zkuste například tyto lehoučké farfalle s tuňákem, olivami a kapary.
  3. Nezapomínejte na ovoce a zeleninu. Nejlepší je samozřejmě ta čerstvá a dopřát byste si měli až pět porcí denně.
  4. Dopřejte si denně mléko nebo mléčný produkt a jednou týdně rybu. Mléko je zdrojem kalcia, v rybách je ukrytý jód a omega-3 mastné kyseliny. Doporučujeme šťavnatého lososa s jarní cibulkou.
  5. Omezte tuk. Snažte se konzumovat pouze 70 až 90 g tuku denně, nejzdravější jsou pochopitelně tuky rostlinného původu. Dávejte si pozor na přídavné tuky v uzeninách, mléčných výrobcích a pečivu.
  6. Vyhybejte se nadužívání soli a cukru. Sladkosti či doslazované nápoje si dopřejte jen příležitostně. A místo soli zkuste raději česnek či bylinky.
  7. Pijte přibližně 1,5 litru tekutiny denně. A alkoholu se spíše vyhněte.
  8. Pokud se musíte denně stravovat v kantýně nebo fastfoodu, zvyšte příjem ovoce a zeleniny, abyste si doplnili chybějící vitaminy.
  9. Při jídle se soustřeďte pouze na jídlo! Zapomeňte na sledování televize či zapnutý počítač. Jídlo si vychutnejte: budete se cítit nejen sytí, ale i odpočatí.
  10. Hlídejte si váhu. Pokud se budete pravidelně vážit a denně si dopřejete alespoň minimum pohybu (schody místo výtahu, půlhodinová procházka), snáze si udržíte linii.
REKLAMA

Přidat komentář