Proč si na něm pochutnat? Již staří Řekové a Egypťané na chřest nedali dopustit a používali jej na povzbuzení organismu a při léčbě jater. Chřest se z 95 procent skládá z vody, obsahuje pouze 17 kalorií na 100 g, a je tedy velmi dietní – samozřejmě pouze pokud ho nekonzumujete s holandskou omáčkou či s kousky opečeného špeku. Je bohatý na vitaminy C, E a beta-karoten. Chřest je také vynikajícím zdrojem draslíku, vápníku, železa a hořčíku. Pokud vám výčet vitaminů nic neříká, možná vás zaujme fakt, že je léta považován za jedno z nejlepších afrodiziak.
Bílý, zelený nebo fialový?
Milovníci chřestu si mohou vybrat hned ze tří variant. Za nejchutnější se považuje chřest bílý, který má velmi jemnou chuť a silné stonky. Bílé barvy se docílí tím, že se výhonky na jaře přehrnou zeminou a sklízejí se poté, co stonky hlínu prorazí. Pokud zůstanou stonky chřestu na světle déle než půl hodiny, začnou fialovět. Zelený chřest roste přirozenou cestou na plném světle, obsahuje nejvíc vitaminu C a je typický silně kořeněným aroma. V teplé kuchyni dejte přednost bílému a fialovému chřestu, zelený je skvělý do salátů.
To nejlepší z chřestu na www.apetitonline.cz
Na našich webových stránkách najdete spoustu vynikajících chřestových specialit. Mezi klasiky bezesporu patří chřest s máslem, na kterém si můžete pochutnat jen tak, s plátkem bílého chleba, ale skvělý je i jako příloha například k lososu či drůbeži. Další oblíbenou pochoutkou z chřestu je chřestová polévka.
Přidat komentář