Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Chřestová sezona se blíží

Chřestová sezona se blíží

Od půlky dubna do konce června probíhá chřestová sezona. Zatímco v sousedním Německu touto dobou pravidelně vypukne chřestové šílenství a většina restaurací láká milovníky této lahodné zeleniny na sezonní speciality, v Česku je ‚špargl‘ spíše na okraji zájmu. A je to škoda – zatímco dříve byl chřest k dostání pouze v klášterech či lékárnách a pochutnávat si na něm mohli jen na královských dvorech, dnes je volně dostupný všem.
16. 4. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Proč si na něm pochutnat? Již staří Řekové a Egypťané na chřest nedali dopustit a používali jej na povzbuzení organismu a při léčbě jater. Chřest se z 95 procent skládá z vody, obsahuje pouze 17 kalorií na 100 g, a je tedy velmi dietní – samozřejmě pouze pokud ho nekonzumujete s holandskou omáčkou či s kousky opečeného špeku. Je bohatý na vitaminy C, E a beta-karoten. Chřest je také vynikajícím zdrojem draslíku, vápníku, železa a hořčíku. Pokud vám výčet vitaminů nic neříká, možná vás zaujme fakt, že je léta považován za jedno z nejlepších afrodiziak.

Bílý, zelený nebo fialový?

Milovníci chřestu si mohou vybrat hned ze tří variant. Za nejchutnější se považuje chřest bílý, který má velmi jemnou chuť a silné stonky. Bílé barvy se docílí tím, že se výhonky na jaře přehrnou zeminou a sklízejí se poté, co stonky hlínu prorazí. Pokud zůstanou stonky chřestu na světle déle než půl hodiny, začnou fialovět. Zelený chřest roste přirozenou cestou na plném světle, obsahuje nejvíc vitaminu C a je typický silně kořeněným aroma. V teplé kuchyni dejte přednost bílému a fialovému chřestu, zelený je skvělý do salátů.

To nejlepší z chřestu na www.apetitonline.cz

Na našich webových stránkách najdete spoustu vynikajících chřestových specialit. Mezi klasiky bezesporu patří chřest s máslem, na kterém si můžete pochutnat jen tak, s plátkem bílého chleba, ale skvělý je i jako příloha například k lososu či drůbeži. Další oblíbenou pochoutkou z chřestu je chřestová polévka.

REKLAMA

Přidat komentář