Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
El Bulli už počtvrté nejlepší restaurací světa!

El Bulli už počtvrté nejlepší restaurací světa!

Britský kulinářský časopis Restaurant Magazine opět sečetl hlasy 806 šéfkuchařů, food kritiků a dalších profesionálů z oboru a zveřejnil svůj prestižní žebříček 50 nejlepších restaurací světa. Španělský restaurant El Bulli, jehož šéfkuchařem je král experimentální kuchyně Ferran Adriá, se už počtvrté může radovat z prvního místa, ze kterého v roce 2005 sesadil britskou restauraci The Fat Duck Hestona Blumenthala.
23. 4. 2009 | Autor: redakce Apetitu

„Jde o velmi prestižní ‚tabulku‘, na které se shodují znalci světové gastronomie,“ vysvětlil význam žebříčku Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. „Každé restauraci podobné zařazení prospěje. Její zástupci mají přístup na světová gastronomická fóra, kde předvádějí své umění.“ Ocenění má ale i své stinné stránky. Podle Pavla Maurera, vydavatele českého gastronomického průvodce Grand Restaurant, se každá restaurace, která se dostane do prestižního výběru časopisu Restaurant Magazine, ocitne ve ‚smrtící situaci‘. „Klade to obrovské nároky. Hodnocení je někdy až přehnaně kritické,“ uvedl. „Je to záležitost pro snoby i pro milovníky dobrého jídla,“ vysvětlil.

Ostatně kulinářská kouzla v El Bulli, kterou najdete na španělském pobřeží Costa Brava, může ročně ochutnat jen 8000 lidí, žádostí o rezervaci přijde okolo půl milionu. Všechna místa se rozdají v říjnu, o datum rezervace ale nikomu v jádru nejde, zrušili by ji jen v případě vlastní smrti. Podstatné je jen to, že budou mít možnost ochutnat, co ve své laboratoři Ferran Adriá vymyslel.

Věčné druhé místo pro The Fat Duck, top 50 je pro Allegro v nedohlednu

Britský restaurant The Fat Duck, jehož šéfkuchař Heston Blumenthal strávil nějaký čas i v El Bulli, se od svého sesazení drží na druhém místě. Šéfkuchař vítězné restaurace Ferran Adriá řekl, že jeho cena je oceněním jeho přítele a bývalého učedníka Hestona Blumenthala, který je stejně jako on stoupencem molekulární kuchyně. „Ukázal mi, co v této profesi znamená čestnost…Ta cena je pro vás,“ řekl.

Pražské Allegro, které letos obhájilo michelinskou hvězdičku, se do top 50 neprobojovalo, do tohoto žebříčku musí vyšplhat ze 74. místa. „Je to úžasná zpráva. Je to velká podpora České republiky i východního trhu,“ řekl vydavatel českého gastronomického průvodce Grand Restaurant a organizátor Prague Food Festu Pavel Maurer. Upozornil, že v jeho ‚výběru‘ se tato restaurace ocitla na prvním místě v hodnocení expertů. „V hodnocení ‚lidu‘ ale byla na desátém místě,“ dodal.

Kdo je lepší? Norma, či El Bulli?

Na třetím místě se umístila restaurace Norma z Kodaně s mladým šéfkuchařem René Redzepim. Norma, která se v žebříčku vyšplhala o sedm míst, si kromě pomyslné bronzové medaile odnesla i Cenu šéfkuchařů. Poté, co jsou sečteny všechny hlasy a zvolena padesátka nejlepších restaurací světa, zvolí šéfkuchaři těchto restaurací jeden podnik, který je podle nich ten nejlepší na světě. René Redzepi se tedy má opravdu z čeho radovat.

Španělská restaurace Mugaritz, která si Cenu šéfkuchařů odnesla loni, obsadila čtvrté místo. Hned za ní se umístila rovněž španělská restaurace El Celler de Can Roca, která si od loňska polepšila o 21 míst a zároveň byla v hodnocení 50 nejlepších restaurací světa označena za skokana roku.

Gordon Ramsay má letos smůlu

Šesté místo zaujal americký restaurant Per Se Thomase Kellera (který je letos jediným restauratérem se dvěma restauracemi v Top 50) následovaný francouzským podnikem Bras Michela Brase; hned za ním je španělský podnik Arzak a francouzský restaurant Pierre Gagnaire. Pařížský restaurant Pierre Gagnaire s šéfkuchařem stejného jména poklesl ze třetího na deváté místo. První desítku uzavírá Alinea ze Spojených států.

Francie neobsadila žádné z prvních pěti míst, ale zato má největší počet restaurací, které se vešly do Top 50, a to osm, stejně jako Spojené státy. Zvláštní cenu za celoživotní dílo dostal francouzský šéfkuchař Joël Robuchon, jehož L’Atelier de Joël Robuchon v Paříži se zařadil na 18. místo.

Gordon Ramsay byl pravděpodobně z letošního žebříčku hodně zklamaný. Každý rok od počátku sestavování tohoto prestižního žebříčku se do Top 50 dostala alespoň jedna jeho restaurace. Loni se Restaurant Gordon Ramsay umístila na 13. příčce. Letos poprvé tak není o Gordonovi v žebříčku ani zmínka. Kromě něj zmizely ze seznamu i restaurace Le Gavroche, Charlie Trotters a Alain Ducasse – Plaza Athenee.

Pozice Restaurace Země 1 El Bulli Španělsko 2 The Fat Duck Velká Británie 3 Noma Dánsko 4 Mugaritz Španělsko 5 El Celler de Can Roca Španělsko 6 Per Se USA 7 Bras Francie 8 Arzak Španělsko 9 Pierre Gagnaire Francie 10 Alinea USA 11 L'Astrance Francie 12 The French Laundry USA 13 Osteria La Franciescana Itálie 14 St John Velká Británie 15 Le Benardin USA 16 Hotel de Ville Švýcarsko 17 Tetsuya's Austrálie 18 L'Atelier de Joel Robuchon Francie 19 Jean Georges USA 20 Les Creations de NARISAWA Japonsko 21 Chez Dominique Finsko 22 Cracco Peck Itálie 23 Die Schwarzwaldstube Německo 24 D.O.M. Brazílie 25 Vendome Německo 26 Hof van Cleve Belgie 27 Masa USA 28 Gambero Rosso Itálie 29 Oud Sluis Nizozemsko 30 Steirereck Rakousko 31 MomofVelká Británieu Ssam Bar USA 32 Oaxen Skargardskrog Švédsko 33 Martin Berasategul Španělsko 34 Nobu Velká Británie 35 Mirazur Francie 36 Hakassan Velká Británie 37 Le Quartier Francais Jihoafrická republika 38 La Colombe Jihoafrická republika 39 Etxebarri Španělsko 40 Le Chateaubriand Francie 41 Daniel USA 42 Combal Zero Itálie 43 Le Louis XV Francie 44 Tantris Německo 45 Iggy's Singpur 46 Quay Austrálie 47 Les Ambassadeurs Francie 48 Dal Pescatore Itálie 49 Le Calandre Itálie 50 Mathias Dahlgren Švédsko
REKLAMA

Přidat komentář