Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
1. květen je čas lásky a růžového vína!

1. květen je čas lásky a růžového vína!

Polibek pod rozkvetlou třešní je otázka okamžiku, svátek růžových vín ale potrvá celý den. Slavit se bude letos poprvé, historicky první ročník Svátku růžových vín proběhne pod záštitou Vinařského fondu na Pražském hradě v Richterově vile a přilehlých Svatováclavských vinicích, kde budete mít možnost ochutnávat růžová vína od moravských a českých vinařů.
27. 4. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Na místě si zakoupíte skleničku, která bude představovat vstupné. Cena skleničky činí 100 korun a umožní neomezenou konzumaci prezentovaných růžových vín. Všechna degustovaná vína bude možné také zakoupit domů. Svátek růžových vín začíná v deset hodin ráno a končí v šest hodin večer.

„Svátek růžových vín odstartuje mohutnou kampaň Léto s růžovými víny, která má oblíbený nápoj ještě více zpopularizovat. Důvod je jednoduchý. Právě Česko má ideální podmínky pro výrobu růžového vína a v budoucnu se může stát jeho velmocí,“ vysvětluje Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Ochutnávky i vzdělání

Během akce proběhnou nejrůznější doprovodné soutěže a také zde budou představeny nejvhodnější pokrmy, které je možné kombinovat s růžovým vínem. To se totiž hodí k celé plejádě jídel – od grilovaných ryb a kuřecího masa až po saláty či těstoviny.

Kampaň Léto s růžovými víny by měla ukázat, že naše růžová vína patří ke světové špičce. A současně by měla konzumenty dále vzdělávat. Spousta lidí si totiž stále myslí, že se růžové víno vyrábí smícháním bílého vína s červeným. To je však omyl. Růžové víno nejčastěji vzniká krátkou macerací modrých hroznů (nebo bez macerace) a představuje samostatnou skupinu vín.

Růžové víno: to nejlepší osvěžení na léto

Popularita růžového vína prudce stoupá. Ve Francii dokonce poprvé v historii překonalo růžové víno svou bílou konkurenci a posunulo se na druhé místo za tradičně preferované červené. U nás poptávka po růžových vínech roste každým rokem. Zatímco v roce 2003 vyrobili tuzemští vinaři jen 11 tisíc litrů růžového vína, v roce 2007 vzrostla jeho produkce již na 575 tisíc litrů. Růžové víno dnes vyrábí zhruba 75 procent tuzemských vinařů.

Dobře vychlazené růžové víno je ideálním nápojem především pro teplé jarní a letní večery. Dobře se pije jako aperitiv, patří mu také nálepka víno přátelství a lásky. Rosé je vhodné také k přípravě míchaných nápojů. Tím nejjednodušším je rosé jako drink. Čerstvé jahody se nakrájejí na drobné kousky, promíchají s drceným ledem a naplní do 2/3 skleničky. To se zalije růžovým vínem a ozdobí mátovým lístkem. A pohodový romantický koktejl je připraven.

REKLAMA

Přidat komentář