Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

7 důvodů, proč si dopřát vejce

Stále věříte mýtu, že vejce škodí zdraví, protože zvyšují cholesterol? Nemusíte se bát, bylo už několikrát prokázáno, že vejce mají naopak velmi dobrý vliv na naše zdraví. Dokonce se doporučuje dát si dvě denně. Pojďte se s námi podívat na 7 důvodů, proč si vajíčka dopřát.
22. 3. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Usnadňují hubnutí

Pokud chcete zhubnout, jsou vejce ideální volbou k snídani. Jedno vejce má 70 kalorií, 6 gramů bílkovin a 5 gramů tuku, a právě takový poměr živin zvyšuje pocit sytosti. Nebudete mít tak za chvíli nutkání zase něco sezobnout a vydržíte v klidu až do oběda. Podle vědeckých studií pomáhají vejce také ke spalování nadměrného tuku, a to díky obsahu bílkovin, díky kterým se vyplavuje hormon zvaný glukagon. Právě ten přispívá k využívání tuků v těle.

Pozitivně působí na činnost mozku

Vajíčka obsahují cholin, což je látka spadající do vitaminů skupiny B, která je součástí buněčných membrán mozku a je tedy potřebná pro jeho správnou funkci. Nedostatek cholinu může způsobit například bolest hlavy, zapomětlivost, poruchy paměti a v nejhorším případě i Alzheimerovu chorobu nebo mozkovou mrtvici. Právě žloutky jsou jedním z nejvíce koncentrovaných zdrojů cholinu. Jednoduše ho tak tělu doplníte.

Zapečená ztracená vejce

Máte rádi ztracená vejce? Co je zkusit ještě zapéct a vylepšit estragonem, parmazánem a smetanou...

Posilují vlasy i kůži

Vitaminy B7 a B12 a proteiny, které vejce obsahuje, posilují vlasy a příznivě také působí na kvalitu kůže. Bylo dokonce prokázáno, že pravidelná konzumace vajec pomáhá odstranit pigmentové skvrny a vrásky. Nedostatek vitaminu B7 by naopak způsobil vypadávání vlasů, lámavost nehtů a záněty kůže.

Chrání zrak

Vajíčka obsahují lutein, což je žlutooranžové barvivo, které se hromadí v sítnici a je důležité pro ochranu očí před poškozením od slunečního záření. Působí také jako prevence slepoty či šedého zákalu.

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka vám možná připomíná jaro, na chlebu je ale skvělá po celý rok.

Posílí vaše zdraví

Vajíčka obsahují také spoustu látek, které přispívají k našemu celkovému zdraví. Jednou z nich je kyselina listová, která je nezbytná při tvorbě červených krvinek, na které se váže kyslík. Díky tomu je organismus dostatečně okysličen a může tak správně fungovat. Kyselina listová je důležitá také pro normální růst a vývoj plodu. Pravidelnou konzumací vajec také ve vašem těle dojde ke zvýšení hladiny cholesterolu, ale toho hodného, tedy HDL cholesterolu, který je pro naše tělo nepostradatelný. Lecitin obsažený ve žloutcích naopak snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu.

Doplní vitamin D

Je obecně známo, že většina lidí má nedostatek vitaminu D, který je důležitý pro vstřebávání vápníku a má výrazné účinky na imunitní systém. Nemusíte si ale kupovat různé doplňky stravy, stačí vám vajíčka. Ty jsou totiž jeho bohatým zdrojem. Dvě středně velká vejce obsahují asi 1/3 doporučené denní dávky „déčka“. Nejvíce ho najdeme ve žloutku.

Jak správně uvařit vejce

Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a chutný obsah.

Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny

Vejce jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které snižují hladinu triglyceridů v krvi, čímž také snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice.

Existují studie, podle kterých vejce působí také proti nádorovým onemocněním. Enzymy obsažené ve vejci totiž dokážou zničit nádorovou buňku. Zatímco zdravá buňka si s látkou poradí, nádorová ne. Enzym se v ní nahromadí, a nakonec ji zničí. Některé studie například prokázaly až o 18 % menší riziko vzniku rakoviny prsu u žen, které pravidelně konzumovaly vejce.

Související

Vejce Benedikt

Senzační pochoutka, která spatřila světlo světa v New Yorku už v roce 1894. Nepatří mezi nejdietnější jídla. Kdo však...

Plněné vejce s bylinkami

Vejce zjemněné avokádem

Pečená vejce po mexicku

Na tahle pečená vejce se zkrátka nedá zapomenout. Jsou neskutečně lahodná a navíc vypadají naprosto úchvatně, nemyslíte?

8x plněná vejce

Jestli byla dříve slepice nebo vejce vám bohužel nepovíme. Na co ovšem odpověď máme, je otázka, čím naplnit...

Míchaná vejce

Pod vejce můžete přidat cibulku (či jemnější šalotku), slaninu nebo žampiony.

Skotská vejce

Variace na sekanou s vajíčkem je populární v anglosaských zemích. Hit bufetu!

Jak na největší sladký hit současnosti – Basque burnt cheesecake

Křupavý korpus z rozdrobených sušenek a jemný tvarohový střed. Určitě už víte, co máme na mysli. Ano, cheesecake. Tuhle...

Zpestřete si vaječnou omeletu náplní

Chystáte se barvit kraslice a už vám docházejí nápady, jak zužitkovat bílky a žloutky? Omeleta je rychlým a snadným...

Zdánlivě obyčejný hemenex a jak si jej připravit

Ham and eggs, českou zkomoleninou hemenex, kombinuje ty nejlepší suroviny pro vydatnou snídani – šunku a vejce. Způsobů...

Přidat komentář