Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

7 instagramových profilů, díky kterým budete jíst více zeleniny

Inspirujte se od těch, které zelenina prostě baví. Vybrali jsme pro vás autory, kteří vymýšlí nápadité recepty, ve kterých hraje hlavní roli mrkev, kapusta či paprika. Ať už chcete jíst více zeleniny nebo jen hledáte zdravější a odlehčenější jídla, tady si vyberete.
8. 3. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

1 @ottolenghi 

Skvělý britsko-izraelský kuchař Yotam Ottolenghi o jídle píše, jídlo sám připravuje a k tomu vede vlastní restaurace, z nichž nejvíce proslula londýnská NOPI. Neskutečně kreativní šéfkuchař dokázal zrovnoprávnit zeleninu s masem a ukázal tisícům domácích kulinářů, jak si díky různým způsobům úpravy a nepřebernému množství voňavého koření hrát s obyčejným lilkem, mrkví nebo kapustou. Ačkoliv Ottolenghi není vegetarián, přijal kreativní kuchař výzvu a dokázal, že při správné úpravě maso nikomu na talíři nechybí. U nás vyšly také jeho kuchařky Hojnost a Ještě více hojnosti. 

Lilkový baba ganuš

„Aby byl dip jemnější, dávám do něj pečený česnek místo čerstvého a někdy místo jogurtu použiju...

2 @missmaggieskitchen

Inspirativní Francouzka žije v Normandii a její fotografie i styl se liší od zářivé barevnosti většiny instagramových profilů. Působí spíše zemitě, příjemně domácky a má v sobě francouzský šmrnc i lehkost onoho nedefinovatelného francouzského „je ne sais quoi“.  

Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni

Jednu kytku do vázy, další do hrnce s polévkou. Naučte se vázat bylinky, které provoní každé jídlo, tak, jak je miluje...

3 @minimalistbaker

Manželská dvojice Dana a John Shultz mají Instagram plný barevných jídel, které neobsahují živočišné ingredience. Většina z nich se pyšní bleskovou přípravou do 30 minut a minimem ingrediencí, které se vejdou do jedné mísy. Přináší také návody, jak si připravit domácí oříškové máslo, mléko a další lahodné vychytávky. Jak slibují autoři, pokud si připravíte dobroty podle Minimalist Baker, budete se cítit skvěle. Najdete je i na stejnojmenném webu.

Zázvorovo-kurkumové latte

Oddenek kurkumovníku (rostlina příbuzná další léčivce známé jako koření, zázvorovníku lékařskému)...

4 @beetrootinmycake

Co říkáte na řepu ve svém koláči? Té se rozhodně nebojí Judy Moosmueller a Jen Leckey, australské výživové specialistky, mámy, které dohromady mají pět dětí, a také autorky kuchařek. Jejich recepty hýří barvami a uspokojí celou rodinu. Zaujmou snadnými, přitom plnohodnotnými jídly a nápady, jak pro zeleninu nadchnout i ty nejmenší.

Čokoládové muffiny s řepou

Zemité řepě zkrátka sluší čokoláda: kromě těchto neodolatelných muffinů z ní můžete připravit třeba...

5 @thecolorfulkitchen

Když se podíváte na tento profil, dostanete přesně to, co slibuje jeho název – barvami nadupaná jídla plná zeleniny. Oranžovou z dýně, červenou z paprik, fialovou ze zelí nebo třeba zelenou z fazolek. Autorka Ilene Godofsky Moreno se zaměřuje na veganské recepty. Za pozornost stojí především zeleninou nadupané sendviče.

Duhové sendviče

Jsou krásné na pohled a plné pestré směsi dobrot. Můžete si je ale zjednodušit i libovolně vylepšit podle...

6 @vegukate

Kate Jenkins ráda vyzdvihuje všechny výhody původních a neupravených potravin. Pro svůj stejnojmenný blog hledá recepty plné zeleniny. K nejoblíbenějším patří její salátové misky, které kombinují sezonní suroviny. Skvělá inspirace i pro milovníky masa, kteří svoji dávku bílkovin mohou doplnit právě o nějaký křupavý salát. 

40 skvělých salátů

Léto se blíží mílovými kroky a mnozí z nás se snaží odlehčit jídelníček. Jak? Většinou oblíbenými kombinacemi salátů,...

7 @hanka_zemanova_biokucharka

Hanka Zemanová je známá česká propagátorka biovaření. Nevyhýbá se ani masu, ale své čtenáře propojuje především s přírodními cykly a původními tradice našeho území. V zimě nabízí recepty na nejlepší šípkový čaj, kvašenou zeleninu a vydatné polévky, v létě inspiruje ke sběru divokých bylinek a vaření z čerstvé zeleniny ze zahrádky. Hana napsala několik kuchařek a připravuje další.

Kysané červené zelí

Kysané červené zelí má nejen nádhernou barvu, ale především množství benefitů pro vaše zažívání i zdraví. Ano, krouhání...

Související

Mrkvička s hráškem

„Uvařit mrkvičku s hráškem zvládne i malé dítě, ale nikdo ji neuvaří tak jako moje mamka. Když jedu...

Jeruzalémský hummus, pasta schug a marocká mrkev

„Hummus do Izraele přinesli Židé z okolních arabských zemí, jako je Maroko či Alžír, v nichž žili.....

Lilková parmigiana

Tenhle recept nás uchvátil v knize australské blogerky Tori Haschky, která vyšla česky ve Slovartu pod názvem...

Zeleninové kari

Lahůdka, která vás přímo nabije vitaminy a vlákninou.

Celerový gratin

Celer si se sýrem a smetanou skvěle rozumí. V tomto gratinu naprosto zazáří!

Přivolejte jaro s pestrou bowl (miskou)

Vytvořte si originální bowl inspirovanou světovými trendy a přidejte své oblíbené ingredience dle vlastní chuti. My...

Pochutnejte si na kadeřávku, prozradíme vám jak i proč

Po dlouhou dobu přehlížená zelenina, která se znovu dostává na naše talíře. Známé osobnosti si kale neboli kadeřávek...

Bylinky – svěží poslové jara

Jaro už nesměle ťuká na dveře a s ním ruku v ruce přichází i chuť na vše čerstvé, zelené a svěží. Čím bleskově...

10x zelenina, které sluší tepelná úprava. Šup s ní do hrnce nebo na pekáč

Někdo to rád horké a některá zelenina prostě miluje tepelnou úpravu. Vynikne tak její chuť a naše tělo z ní dostane...

Jak jíst více zeleniny: klasická jídla v nové úpravě

Silný vývar, řízky a bramborová kaše nebo těstoviny carbonara – připravte si s námi klasiku, kterou jsme obměnili...

Přidat komentář