Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

7 skvělých receptů z britské kuchyně, které musíte vyzkoušet

Anglická gastronomie je plná rozmanitých chutí. Na rozdíl od své francouzské rivalky není možná tak proslulá, rozhodně ale má čím zaujmout. Vydejte se s námi na cestu do hrdého Albionu: připravili jsme pro vás 7 neodolatelných pokrmů, které by vám při setkání s tamější kuchyní určitě neměly uniknout.
19. 3. 2021 | Autor: Petr Šúth

1. Fish and Chips

Tato proslulá pochoutka bývá někdy označována za anglické národní jídlo. Její kořeny sahají až do 60. let 19. století. Mladý Joseph Malin, jehož rodiče si tehdy v Londýně otevřeli obchůdek se smaženými brambory, je údajně přesvědčil, aby k nim přidali ještě smaženou rybu.

Recept měl obrovský úspěch a v anglické kuchyni nakonec zdomácněl. Ryba (většinou bílá treska) s hranolky se podává dodnes. Jen v roce 2019 mělo být po celé Británii více než deset tisíc restaurací a rychlých občerstvení, které toto jídlo nabízely, což o jeho oblibě leccos vypovídá.

5 zajímavostí o fish & chips

Filet z bělomasé mořské ryby smažený v křupavém těstíčku a dozlatova smažené bramborové hranolky jsou stále jedním z...

2. Rostbíf (Sunday Roast)

Proslulá nedělní pečeně se připravuje z hovězího masa nakrájeného na jemné plátky. Poctivý rostbíf se peče z nízkého roštěnce, který nejprve osmahneme dozlatova na pánvi a následně necháme péct v troubě.

Podle tradiční anglické receptury nesmí být maso příliš propečené, ale v prostřední části by mělo zůstat růžové. Podává se s bramborami a zeleninou (mrkev, květák, hrášek…) nebo s oblíbeným yorkshirským pudinkem.

Sunday roast aneb nedělní pečínka po anglicku

Co dobrého si dopřát při nedělním obědě? Zapomeňte pro jednou na české knedlíky s omáčkou a vyšlete své chuťové pohárky...

3. Yorkshirský pudink

Pokud si v anglické restauraci objednáte tuhle delikatesu jako sladkou tečku po vydatném obědě, budete možná (ne)mile překvapeni. Na stole před vámi se totiž nejspíš objeví nadýchaná, slaná lahůdka z těstíčka z mouky, mléka a vajec. 

A přesně tak má pravý yorkshirský pudink vypadat. Nejčastěji se podává ke zmiňovanému rostbífu, kde se do něj přidávala ještě šťáva z pečeného hovězího (zvaná gravy). Stejně dobře si na nich můžete pochutnat třeba v kombinaci s hovězím gulášem nebo třeba rybí pomazánkou.

Yorkshirský pudink a pomazánka z uzené ryby

Yorkshirský pudink nemá s naším pudinkem nic společného. Je to rychle v troubě upečené těsto, které se hodí nejen k...

4. Eton Mess

Milovníkům sladkého doporučujeme vyzkoušet například lahodný pohár Eton Mess, směs bezé a jahod se šlehačkou. Pochutina získala svůj název podle věhlasné chlapecké školy Eton College. Každoročně se podává při kriketovém zápasu, ve kterém se žáci Etonu utkávají se soupeři z neméně prestižní školy Harrow.

Malinový Eton mess

Originální anglický dezert, pojmenovaný podle Eton College, kde se podává při tradičním zápasu v kriketu, je...

5. Bangers and Mash

Osvědčená klasika, kterou si zvládnete připravit i bez širokých gastronomických znalostí. Jedná se o klobásky s bramborovou kaší. Klobásy Angličané opravdu milují: vždyť jen na ostrovech se jich vyrábí na čtyři sta druhů. Do tohoto pokrmu se ale nehodí jen tak nějaké uzeniny.

Hovězí nebo vepřové klobásy by měly mít vysoký obsah masa (min. 70 %, ale čím kvalitnější, tím lepší). Často se podávají s bylinkami, jako jsou tymián nebo šalvěj, náročnější labužníci nedají dopustit ani na jablka. K bramborové kaši se přidává ještě cibulová omáčka nebo hrášek.

6. Haggis

Národní skotský pokrm, který připomíná jehněčí prejt. Skotové cizincům rádi vyprávějí legendy o tom, že haggis je bájný lesní tvor, který přelstí každého lovce. Ve skutečnosti jde o skopový žaludek, do něhož se přidávají další ovčí vnitřnosti (srdce, plíce nebo játra), koření nebo ovesná krupice. Žaludek naplněný touto směsí potom putuje do hrnce, kde se nechá povařit.

Po uvaření se ještě teplý nařízne a za pomocí lžíce jej servírujeme na talíř. Jako přílohu k němu můžete dostat třeba rozmačkané brambory se zeleninou s pořádnou porcí másla (ve skotské kuchyní se tomuto pokrmu říká Clapshot).

7. Cawl

Závěrem se zastavíme ještě ve velšské kuchyni, kde s oblibou konzumují tzv. cawl. Do polévky s dušeným masem se přidává hromada zeleniny, od pórku přes brambory až po tuřín nebo mrkev. Neexistuje jediný správný recept, v každém regionu se může příprava mírně lišit. Nejčastěji se podává s chlebem a voňavým sýrem. Pokud za sebou máte náročný den, pořádná porce cawlu vám pomůže doplnit energii na další cesty.

Anglická hrachová kaše (pease pudding)

Pease pudding není dezert, ale tradiční pokrm ze severovýchodu Anglie. Klasicky se podává, popřípadě i vaří...

Která z anglických specialit se vám zamlouvá nejvíce? Pokud jste si nevybrali, pod článkem najdete další tipy na prověřené recepty ze zahraniční kuchyně, které stojí za vyzkoušení.

Související

Rustikální bageta s rostbífem a křenem

Využijte zbytky od honosného nedělního oběda stejně jako Britové a naplňte křupavou bagetu plátky šťavnatého rostbífu.

Objevte spolu s námi britské dezerty

Ve světě sladkých moučníků můžeme mít pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie...

Pickles: kvašená zelenina do každé domácnosti

Pojmem pickles označujeme krátce kvašenou zeleninu. Fermentací získá zelenina mnoho dalších zdravotních benefitů. Pokud...

Inspirativní britští kuchaři a kuchařky pod lupou

Co se vám vybaví, když se řekne britská kuchyně? Nám spousta skvělých kuchařů a kuchařek, od kterých se necháváme rádi...

Přidat komentář