Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

7+1 zdravé dochucení polévky

Maggi, sójovka, lák z okurek… Uvařili jste svou oblíbenou polévku a pořád to není ono? Dochuťte ji zdravými dochucovadly.
5. 10. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

1 Umeocet

Pochází z japonské kuchyně. Vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci švestiček umeboši. Ty se tvrdé a zelené naloží do velkého množství soli a nechají se nejméně měsíc fermentovat. Během tohoto procesu začnou pouštět chuťově výraznou, slano-kyselou šťávu. A to je právě umeocet. Na rozdíl od klasického octa neobsahuje kyselinu octovou, ale citronovou.

I přes svůj exotický původ skvěle doplňuje mnoho českých jídel. Výborně ladí s luštěninovými pokrmy, kulajdou, kapustou i zelím, s méně výraznými pokrmy z cukety či kedlubny, zkrátka se všemi jídly, která potřebuji osolit a okyselit

Polévka je grunt

Čerstvá novinka z edice Apetit plná těch nejlepších receptů na polévky vychází 24. 9. 2020.

2 Přírodní sójová omáčka a tamari

Stejně jako umeocet vznikají fermentací a na rozdíl od klasických „sójovek“ neobsahují žádné zvýrazňovače chutí, cukr, kvasný ocet, barviva ani aromata. Obě jsou velmi slané, tamari je chuťově výraznější a většinou bezlepková. Stejně jako ostatní dochucovadla nemají rády dlouhé vaření – vytrácí se z nich cenné látky i chuť. Kam s nimi? Kamkoliv, kde chcete podpořit chuť polévky a nevadí vám tmavší zbarvení.

3 Miso pasta

A do třetice koncentrovaná síla z Asie. Miso polévku tradičně snídají Japonci – věří, že podporuje dlouhověkost. Na pohled nepříliš vábná hmota v různých odstínech hnědé vzniká fermentací sóji, mořské soli a obilí. Tělu dodává vitaminy, minerály a důležité enzymy a polévce silnou chuť. Rozmíchejte v talíři malé množství miso pasty, důležité je ji nevařit. 

4 Bylinky

Čerstvé a nasekané nebo rozmělněné do pesta umí podpořit či dokonce změnit chuť každé polévky. Představte si jednoduchý dýňový krém. S pažitkou bude štiplavý, s petrželkou hezky český, s koriandrem získá exotický nádech. Bylinky můžete mít vždy po ruce, ať už v květináčku na okně nebo jako zamrazené přebytky letní sklizně. 

50 polévek na zahřátí

Na hřejivé polévky se spoléháme většinou v zimních měsících, kdy teploty klesají pod neúnosnou mez a ze skříně...
 

5 Olej

Není tuk jako tuk. Za studena lisované rostlinné oleje jsou výživnou zásobárnou zdraví prospěšných látek. Navíc v pokrmu přirozeně nesou chuť a vůni. První dojem na jazyku je díky nim zkrátka lepší a celkově uspokojivější. Vybírejte takové, které jsou vám příjemné. My můžeme doporučit olivový, dýňový, konopný a avokádový. Dávkujte opatrně, chuť jídla umí pozměnit. Nejlepší je, když si každý strávník „naolejuje“ svou polévku sám.

Česká kuchyně – polévky

Poctivá polévka je základ všeho. Postaví na nohy, zahřeji i zasytí. A takové my tady opravdu umíme – pořádně...

6 Lahůdkové droždí

Nebojte se, chutná úplně jinak a mnohem lépe než klasické droždí. Polévku zvýrazní a dodá jí masové aroma. Na 4 porce jídla doporučujeme max. 2 lžíce lahůdkového droždí, pak už by bylo v jídle příliš cítit. Někomu lahůdkové droždí připomíná vyzrálý sýr. Lahůdkové droždí do polévky přidávejte až v samém závěru, abyste zachovali maximum cenných vitaminů skupiny B.

7 Parmazán

Tvrdý italský sýr se vyplatí mít v lednici. Stačí pár strouhnutí a polévka je hned o něčem jiném. Dopřejte si ho jako jemný poprašek nebo ve formě chuťově výraznějších hoblinek. Skvělá polévka dřív než řeknete sýr!

8 Tabasco

Doslova ďábelská tečka. Proslulá pálivá omáčka se vyrábí od roku 1868. Patří do ní jen chilli papričky, ocet a sůl. Tabasco přikápněte všude tam, kde potřebujete polévku trochu (nebo pořádně) přiostřit. Když si připravíte domácí, můžete si sami určit, jak moc pálivé bude.

Související

Vietnamská polévka pho

Uvařte si doma barevnou a voňavou polévku pho! Do tajemství její přípravy a podávání vás zasvětí Vietnamky Thuy Duong a...

Polévka je grunt!

Naše babičky dobře věděly, proč tuhle větu stále opakují... Je to totiž hluboká pravda, dobrá polévka je základ...

Gulášová polévka

Přesnídávková hospodská klasika

Slepice v polévce

Poctivá slepičí polévka je naprostý základ. Posilní, povzbudí a zahřeje!

Dýňová polévka

Tahle polévka je vzpomínkou na výlet do slovinského Pohorje a Štajerska. Doplňte ji čerstvým pečivem či...

Kulajda s vejcem

Kulajda je neodolatelná už na pohled! Sytá, jemná, tradiční, vyladěná do posledního detailu... Prostě přesně taková,...

Fazolová polévka

Zářivá barva horké fazolové polévky nejdřív potěší oko. Pak si lžící naberete od okraje a v ústech se vám rozlije...

Na čem si pochutnávaly významné české osobnosti? Klasika i kulinářské experimenty

Jaký pokrm miloval tatíček Masaryk, spisovatel Karel Čapek nebo třeba Jan Neruda? Měli tito velikáni české historie...

Vývar k snídani

Už jste zkoušeli nastartovat den teplou polévkou? Pokud ne, určitě vám to vřele doporučujeme. Vývar slouží tělu nejen...

Dýňová polévka 6x jinak

Obliba dýňové polévky každým rokem vzrůstá. Skoro každý má svůj oblíbený recept, na který nedá dopustit. Ani v redakci...

Slavné zahraniční polévky, které se zabydlely v naší kuchyni

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku...

Polévka jako hlavní chod

Polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce, a vydatná natolik, že si vaši strávníci ani nevzpomenou na dezert. Poctivé a...
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Doporučovat Tabasco, jako ochucovadlo je nesmysl. Patří mezi mírně až středně pálivé omáčky, takže opravdu ostré jídlo s ním neuděláte. I když tady dost záleží, co kdo snese.
Větší problém je jeho chuť a vůně, které jsou hodně výrazné a do kysela. Tzn. výrazně mění chuť a vůni jídla, do kterého se přidává. Tím nechci říct, že Tabasco je špatné, jen že se nehodí jako univerzální dochucovadlo. Pokud chci jídlo jen přiostřit, tak jsou lepší omáčky, jen s chilli a trochou chuťově nevýrazného konzervantu.

Přidat komentář