Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

8 nejoblíbenějších pokrmů z vajec

Jednu chvíli se říkalo, že způsobují vysokou hladinu cholesterolu, ale toto tvrzení je dávno vyvrácené. Naopak vejce organismu poskytují spoustu kvalitních bílkovin, minerálů, a vitamínů. Najdeme je snad v každé světové kuchyni a skoro každý je má ve svém oblíbeném jídelníčku. Jsou lahodná a můžete si z nich připravit nespočet skvělých pokrmů, které se nemusí vždy týkat jen snídaně. Ovšem jak je už známo, tak k té se vajíčka podávají nejčastěji.
23. 9. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Vařené vejce 

Na první pohled se zdá, že je to velmi jednoduché, opak je však pravdou. Nejdříve si musíme uvědomit, jak chceme vajíčko uvařené – na měkko, na hniličku, na tvrdo. Bílek by měl ve všech případech držet pohromadě, takže řešíme především rozdíly v konzistenci žloutku. Na měkko je žlutek tekutý, teplý a měl by se krásně táhnout na lžičce či kousku toustu. Na hněličko je žloutek tužší, ale stále vláčný a na tvrdo by měl být zcela ztuhlý, ale zároveň ne převařený – nazelenalý. Po uvaření je vhodné je dát do ledové lázně, aby se proces vaření zcela zastavil, a samozřejmě by během přípravy neměly popraskat. Když vše vychytáte k dokonalosti, tak si na vařeném vejci pochutnáte jen tak s pečivem a máslem k snídani. Perfekně se ovšem hodí do i salátů, oblíbených obědových krabiček nebo si z nich připravte lahodnou vajíčkovou pomazánku

Příprava dokonalých vajec

Umíte připravit ta nejdokonalejší vejce k snídani? V čem spočívá kouzlo jejich variability a která jsou nejlepší?

Míchaná vejce

Jsou ideálním startem dne, ale oceníte je jako rychlý oběd či večeři. Na světě mají nespočet podob a každý je preferuje připravená jinak. Takovou českou klasikou jsou míchaná vajíčka na cibulce, někdo nedá dopustit na dozdobení pažitkou a jiný přidává máslo nebo smetanu. V USA se často dávají rovnou do pánve a teprve tam se promíchají. Ve Francii se naopak musí pořádně promíchat předem. Míchaná vejce si někteří Francouzi připravují pouze z bílků. O tom, že každý má svůj postup přípravy dokládájí i recepty profesionálních kuchařů, kteří se o něj čas od času podělí. Před několika lety svoje oblíbená míchaná vajíčka ukázal Gordon Ramsay. Přidává do nich crème fraîche a často dává rendlík z plotýnky, aby předešel vysušení vajec. 

Vejce do skla 

Jedná se vlastně o vejce opravdu na měkko, které vyloupnete do skleněné nádoby jako je podár nebo širší sklenička. Na závěr stačí jen osolit opepřit a máte hotovo. Pokud chcete toto jídlo trochu ozvláštnit, tak vyzkoušejte přidat například čerstvý špenát nebo vršek posypte parmezánem. Dalo by se říct, že je tento pokrm takovou retro snídaní. Vejce do skla si vychutnávali naši dědečkové a babičky a dokonce se traduje, že to byla nejoblíbenější snídaně T. G. Masaryka. 

Omeleta

Podle kvality omelety údajně poznáte kuchaře. V úplném základu potřebujete jen několik vajec, sůl, pepř a znalost techniky. Docílit vláčného středu, tužsího okraje a zároveň žádané zlatavé barvy na povrchu vaječné rolky není úplně jednoduché. Nicméně takto má klasická francouzská omeleta vypadat, ačkoli se při její přípravě zapotí i velmi zkušený kuchtíci. Doma si obvykle děláme venkovkou verzi přeloženou napůl. Vnitřek omelety se dá naplnit vším co máte rádi nebo zrovna po ruce, jako například sýr, bylinky, rajčata či uzenina. 

28x vejce natvrdo

Jako každý rok budeme i letos stát po Velikonočním pondělí před tradičním problémem - co s vykoledovanými, natvrdo...

Vejce Benedikt

Klasika vznikla ve Spojených státech a má pověst skvělého léku na kocovinu. Vejce Benedikt si dáváme často k snídani nebo k lenivému brunchi. Jedná se o kousek opečeného pečiva (nejčastěji anglický muffin), na kterém je položena šunka ( někdy libová slanina), pošírované vejce a vše je přelité holanskou omáčkou. Tohle je tedy opravdu pořádná snídaně, která vás zasytí na velkou část dne. Pokud máte chuť na něco trochu lehčího, vyzkoušejte sourozenecké jídlo vejce Florentine, kde najdete místo šunky špenát a v některých úpravách i uzeného lososa. 

Hemenex

Počestělá verze anglického slovního spojení ham and eggs, v překladu šunka s vajíčky, je jednochudým oblíbeným pokrmem. Nejdříve se do pánve vloží šunka, na které pak rozklepnete potřebný počet vajec. Na talíři servírujeme propečenou a z jedné strany křupavou šunku, tuhé bílky a tak akorát krémové žloutky. Hemenex vás zasytí na celé dopoledne, ale přijde vhod i jako plnohodnotná večeře. Je dobré jej doplnit o zeleninu, především cibuli. 

8x plněná vejce

Jestli byla dříve slepice nebo vejce vám bohužel nepovíme. Na co ovšem odpověď máme, je otázka, čím naplnit...

Frittata

Jedná se o italskou verzi omelety, která si získala svět díky jednochuchosti a rozmanitostí chutí. Můžete do ní totiž přidat takřka cokoliv – zeleninu, uzeniny, sýr, luštěniny a někdy dokonce i těstoviny. Zvolené ingredience orestujte na pánvi, zalijte rozmíchanými vejci a nechte ztuhnout na plotýnce nebo v troubě. Navíc skvěle chutná i studená. Vyzkoušejte například bazalkovou nebo s jarní cibulkou a houbami. Velmi podobná je španělská omeleta neboli tortilla, která se skládá z plátků brambor, cibule a vajec. 

Skotské vejce 

Kalorická bomba potěší především v chladných dnech, není sice nejjednodušším jídlem na přípravu, ale rozhodně se ji vyplatí ochutnat. Základem je oloupané vejce na měkko, obalené v ochuceném mletém mase. Velký pozor si dejte především na to, aby se vejce neporušilo. Vzniklá "koule" vejce obaleného v masu se ještě obalí v trojbalu a usmaží. Skotské vejce zprvu nezní úplně lákavě, ale kdo okusil, tak ví, že tahle kombinace chutí je jednoduše famózní. 

A jaká je ta vaše nejoblíbenější verze vajec? Máte tajnou rodinou přísadu? Podělte se s námi v komentářích pod článkem, kde také najdete další úpravy vajec či tipy, jak si připravit dokonalou omeletu či ztracená vejce. 

Foto v textu: Igor Miske, Unsplash

 

Související

7 tipů, jak připravit dokonalou omeletu

Hledáte recept na vydatnou snídani, kterou zvládnete během chvilky? Vsaďte na osvědčenou klasiku – vaječnou omeletu. Na...

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Vajíčka patří mezi běžné potraviny v naší kuchyni. A za každým z nich stojí (nebo spíš sedí) jedna slepice. Jenže na...

8x plněná vejce

Jestli byla dříve slepice nebo vejce vám bohužel nepovíme. Na co ovšem odpověď máme, je otázka, čím naplnit...

Jak na ztracená vejce

Ztracená vejce, jinak též pošírovaná, jsou skvělá třeba na obložené chleby nebo do zeleninových salátů. Ideálně...

Vejce z kokotky

Zapékaná vejce se smetanou a lanýžovým olejem.

Vejce do skla

Nejoblíbenější Masarykova snídaně

Příprava dokonalých vajec

Umíte připravit ta nejdokonalejší vejce k snídani? V čem spočívá kouzlo jejich variability a která jsou nejlepší?
REKLAMA

Přidat komentář