Vydat se do lesa na borůvky je podobně jako sbírání hub jednou z typicky českých letních aktivit. A protože v tomto roce mnoho z nás zůstane o prázdninách doma a bude trávit dovolenou na chatě, v lese nebo u rybníka, určitě na mýtině mezi kořeny stromů nějaké ty borůvky potkáme. Až se budete vracet s modrými pusami domů, můžete rodinu i přátele bavit fakty o borůvkách.
Doma si pak nezapomeňte pochutnat na borůvkovém koláči. Ten z receptu níže budete mít hotový dřív, než zbytek rodiny stihne očistit hříbky, které jste našli schované v borůvčí.
Jaký je rozdíl mezi lesní a kanadskou borůvkou?
Začneme odzadu, tedy otázkou, čím se liší lesní a kanadská borůvka. Odpověď zní: zejména původem a zčásti i barvou a chutí. Obě rostliny pocházejí ze stejného rodu brusnice (odborný název ‚našich‘ lesních borůvek je brusnice borůvka, kanadské borůvky znají botanici jako brusnici chocholičnatou). Jsou tedy příbuzné, ovšem brusnice chocholičnatá pochází ze Severní Ameriky – odtud její lidový název kanadská borůvka. Plody kanadské borůvky jsou větší a méně než české borůvky barví, protože fialovomodré barvivo zpravidla obsahuje jen jejich slupka, dužina má žlutozelenou barvu. Kanadské borůvky bývají také sladší, jelikož jde o cíleně šlechtěné odrůdy. Postrádají ale výrazné aroma ‚divokých‘ borůvek z lesa. Největším rozdílem je, že na české borůvky se musíte vypravit do lesa, zatímco kanadské borůvky si můžete vypěstovat na vlastní zahradě. Tipy, jak to udělat, aby borůvky dobře plodily, najdete na stránkách našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada.
Jsou borůvky zdravé?
Ano, dokonce velice. Borůvky obsahují antioxidanty, které chrání buňky našeho těla před rakovinotvorným bujením. Dále v nich najdeme provitamin A, vitamin C a vitaminy skupiny B. Jejich pojídáním příznivě ovlivníte hladinu cukru v krvi – mohou je tedy jíst i diabetici a někdy jsou i jako prevence cukrovky doporučovány. V lidovém léčitelství se odedávna používaly jako prostředek proti průjmu. Známé jsou též jejich močopudné účinky, hodí se tedy i při zánětech močových cest. Při léčení se používají nejen čerstvé a sušené plody, ale také list. Sušené borůvky někdy bývají i součástí ovocných čajů, protože kromě chuti dodají nápoji i krásně sytou barvu.
K čemu se borůvky hodí v kuchyni?
Kanadské borůvky dostanete v obchodech celý rok a využijete je jako ozdobu dezertů a pohárů, můžete si jimi posypat müsli nebo vylepšit kaši. Lépe chutnají, když neprojdou tepelnou úpravou, nemá tedy příliš smysl s nimi vařit.
Když si chcete připravit klasický kynutý koláč s borůvkami nebo borůvkové knedlíky, určitě sáhněte po českých lesních borůvkách. V létě je nejlepší vzít bandasku či plecháček, obrnit se trpělivostí a vyrazit do lesa, v zimě borůvkovou buchtu na plech, bábovku nebo bezlepkové borůvkové muffiny vyčarujete díky pytlíku mražených borůvek. A je jedno, zda pochází ze zásob, které jste si zmrazili sami, nebo z nejbližší samoobsluhy. Mimochodem borůvky se mrazem konzervují velice dobře a i po rozmražení neztrácejí nic ze své chuti. Ale jestliže nevlastníte velký mrazák, můžete borůvky také zavařit jako kompot nebo z nich udělat džem.
Přidat komentář