Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Bílá káva a bramborové placky aneb Co za první republiky jedly dělnické rodiny

Hovězí na madeiře, telecí závitky nebo snad paštika z kachních jater? Taková jídla byste v meziválečném období na stolech dělnických kuchyní hledali marně. V dnešní době hojnosti inspirují pokrmy chudých domácností svou jednoduchostí a sytivostí, přesně podle hesla "za málo peněz spousta muziky".
28. 9. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Jídelníček těžce pracujících byl za první republiky velmi prostý a maso obsahoval jen výjimečně. Dělníci, kteří chodívali za prací do továren (například v Praze se jich tehdy většina nacházela na Smíchově a v Libni), zaháněli hlad jídly jednoduchými a často jednotvárnými.

Na rozdíl od zemědělců, kteří žili na venkově a měli tedy dostupný rozmanitější výběr surovin, z nichž většinu si sami vypěstovali, se dělníci museli spokojit s nabídkou městských trhů. Suroviny, které nakoupili, odrážely také jejich omezené finanční možnosti. A ty mnoho příležitostí k utrácení nedávaly.

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Šišky z bramborového těsta si v redakci zamilovali všichni bez rozdílu.

Brambory a zelí, kroupy a hrách

Prvorepublikovou kuchyni chudých domácností charakterizují jídla zemitá, sytivá a jednoduchá. Dělníci si svou selskou, rustikální kuchyni přiváželi s sebou z míst, ze kterých pocházeli. Nejčastěji to byly horské oblasti Čech, Moravy a Slezska, a tak se není čemu divit, že mezi běžnými pokrmy najdeme bramborové placky pečené přímo na kamnech, hustou bramboračku s kroupami, pocukrované lívance či jednoduchou krupicovou kaši.

Brambory v hlavní roli

Pusťte je na jeviště, a budou se dít věci! I když tu vystupují už pět set let, nezevšedněly a stále dovedou příjemně...

Základní suroviny se ustálily na zelí, bramborách a kořenové zelenině, pro nízkou cenu byly oblíbené také obiloviny a luštěniny. Jak už jsme zmiňovali, maso bylo spíše vzácností. Pokud už se na stole objevilo, velmi pravděpodobně se jednalo o vedlejší produkt z vaření vývarové polévky. Snídala se bílá káva, většinou náhražková ‚cikorka‘ z praženého kořene čekanky, k ní nějaká buchta nebo žitný chleba.

Brambory a zelí, živobytí celý

V době, kdy si můžeme pohodlně koupit čerstvou zeleninu a ovoce celý rok, už pro nás není kysané zelí jediným zdrojem...

Na vařené nudli

I přes svou úspornost byla jídla plná chuti. Hospodyně uvařily z mála hodně a nasytily celou rodinu. Svým mužům připravovaly do kastrůlku do práce syté polévky a další dobroty. Hrdým reprezentantem chudé kuchyně je třeba lepenice z brambor a kysaného zelí, do které někdy kuchařky přidávaly také škvarky či kousky uzeného masa. 

Zelňáky se škvarky

Tohle levné a rychlé jídlo poslouží jako lehká večeře. Škvarky můžete nahradit výraznějším uzeným nebo maso vynechat a...

Možná nás dnes překvapí, že hospodyňky tehdy často vařily pokrmy s nudlemi. Těstoviny jim rozhodně nebyly neznámé, ať už jako prosté nudle s mákem nebo zapečené šunkofleky. Samozřejmostí byla jejich domácí příprava. Žádné nudle z pytlíku. 

Dalším typickým jídlem byly knedlíky s vajíčkem, které dodnes patří k oblíbeným způsobům, jak ze zbytků vykouzlit jednoduchou, ale lahodnou večeři. Nejlepší jsou samozřejmě z domácích knedlíků a vajec od slepic z volného chovu. Stejné jako připravovaly mámy z dělnických rodin v meziválečném období. 

THE BEST OF Apetit – Česko & Slovensko

V pondělí 12. 11. 2018 vychází nová kuchařka z edice THE BEST OF Apetit! Kniha je tentokrát věnována těm nejlepším...

Související

Česká kuchyně – sladká jídla

Jestli je česká kuchyně v něčem unikátní, pak jsou to sladká hlavní jídla. Ano, jíst je denně by vašemu zdraví asi...

Česká kuchyně – polévky

Poctivá polévka je základ všeho. Postaví na nohy, zahřeji i zasytí. A takové my tady opravdu umíme – pořádně...

Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty

Jde to i bez masa (i když kousek slaniny či pár kostiček uzeného také neuškodí). Česká kuchyně nabízí spoustu výborných...

Česká kuchyně – omáčky a knedlíky

Svíčková s karlovarským, rajská s houskovým, křenová, koprovka... Bez omáček a knedlíků bychom se v české kuchyni...

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází...

Tradiční sekaná a jak ji připravit

První zmínka se o jejím pečení objevuje již v 5. století v římském kuchařském spisu Apicius. Je velice oblíbená v...
REKLAMA

Přidat komentář