Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni

Jednu kytku do vázy, další do hrnce s polévkou. Naučte se vázat bylinky, které provoní každé jídlo, tak, jak je miluje francouzská kuchyně.
4. 3. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Bouquet garni je francouzský výraz, který doslova znamená zdobenou kytici. Opravdové květiny v ní nenajdete, ale voní stejně omamně jako jarní louka. Bouquet garni je svazek čerstvých bylinek, který hojně využívá francouzská, obzvláště provensálská kuchyně. Co přesně by měl obsahovat? Názor se liší kuchař od kuchaře a pokrm od pokrmu. Ačkoliv pevně daný recept nenajdete, obvykle se uvádí kombinace petrželkové natě, čerstvého bobkového listu a čerstvého tymiánu. Svazky bylinek se k dochucení a ovonění pokrmů používaly už ve středověku, francouzští kuchaři jim podlehli až ve století sedmnáctém. Traduje se, že tehdy bylinky nesvazovali provázkem jako dnes, ale vkládali je do kousků slaniny. Lahodná kombinace!

Bouquet garni se přidává do vařených, dušených a pečených pokrmů těsně předtím, než začne hlavní část tepelné úpravy. Ochutit a ovonět s ním můžete polévky, různá masová ragú a guláše, pečené maso, ale třeba i ryby pečené v papilotě. Před podáváním se svazeček bylinek z hotového jídla vyjme a vyhodí. 

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?

V létě najdeme čerstvé bylinky na každém kroku, máme jich plné balkóny a zahrádky. V zimě je všemu jinak. Většinou se...

Jak připravit bouquet garni 

Do slaniny bylinky vkládat nebudeme, zato je umně zavineme do pevného svazečku stejně, jako to dělají provensálští kuchaři. Nejprve si zvolte bylinky, které se k vašemu jídlu nejlépe hodí (nápady po inspiraci najdete v textu níže). Dále si připravte nějaký pevnější kousek zeleniny, který bylinky zpevní a podepřou – kousek řapíkatého celeru, fenyklu nebo bílé části pórku. Na něj položte vybrané bylinky a pevně svažte kuchyňským provázkem (potřebujete nějaký přírodní, nebarvený, jinak dopadnete jako Bridget Jonesová se svou slavnou pórkovou polévkou v barvě tyrkysové modře). A máte hotovo. Bouquet garni se může přesunout do hrnce.  

Bylinky nemusíte vázat jen do kytičky. Další možností je použití tenčí tkaniny. Vybrané suroviny jednoduše vložte do kousku mušelínové látky a převažte. Nebo si pro tento účel ušijte jednoduchý pytlíček. Oceníte ho především u bouquet garni, které obsahuje koření jako jalovec či pepř.

Hovězí po burgundsku

„Hovězí po burgundsku je klasika všech klasik. Pokud ho z vás ještě někdo neumí, má nejvyšší čas to napravit!...

Bouquet garni 7x jinak

Čerstvé bylinky se v bouquet garni kombinují mnoha různými způsoby. Někdy je doplňuje také aromatická zelenina (pórek, jarní cibulka), kůra citrusů (citronová či pomerančová) nebo koření (jako jalovec u svazku pro zvěřinu). Doporučujeme držet se tří, maximálně čtyř různých druhů. Složení si přizpůsobíte podle jídla, se kterým chcete voňavý svazek vařit. Jiné bylinky sluší zelenině, jiné hovězímu masu a jiné podpoří jemnou chuť rybího masa. Pro inspiraci přikládáme nápady kuchařky Jill Norman z knihy Bylinky & koření (vydalo Ottovo nakladatelství v roce 2008):

  1. Hovězí maso: bobkový list, petržel, tymián, kousek pórku
  2. Vepřové maso: šalvěj, celer, petržel, tymián
  3. Jehněčí maso: rozmarýn, česnek, dobromysl nebo majoránka, tymián
  4. Drůbeží maso: citronový tymián, libeček, petržel a kousek pórku
  5. Zvěřina: petržel, plody jalovce, tymián a bobkový list
  6. Ryby: kopr, petržel, jarní cibulka, meduňka
  7. Zelenina: dobromysl, tymián, petržel a šalvěj
     

Ochutnejte spolu s námi Francii. Spoustu inspirace na nezapomenutelná jídla najdete v následujících receptech.

Související

Bylinky a koření, které vás zahřejí

Leden s sebou přinesl pořádnou zimu, teplota často klesá pod bod mrazu a většina území je zahalena do sněhového závoje...

Vývar k snídani

Už jste zkoušeli nastartovat den teplou polévkou? Pokud ne, určitě vám to vřele doporučujeme. Vývar slouží tělu nejen...

Domácí pesto: poradíme vám jak na něj a kde ho využít

Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech sice běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených...

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů...

Francouzský kohout na víně

Abyste si maximálně pochutnali na tomhle lahodném klasickém francouzském pokrmu, použijte na vaření takové víno, jaké...

Francouzský toust se sýrem a šunkou

Tahle lahůdka umí zlepšit náladu. Ověřeno! S klidným svědomím můžeme prohlásit: opravdu to funguje!

Francouzské vepřové ragú

Báječně kořeněné a smetanové zároveň

Bon appétit aneb Lekce francouzské kuchyně

Časopis Apetit uvedl na trh novou edici kuchařek zaměřenou na mezinárodní kuchyně. Po kuchařce věnované italské kuchyni...

Sladce zapečeno aneb francouzské tousty, nákypy a žemlovky

Dejte druhou šanci staršímu pečivu a proměňte ho v luxusní sladkou snídani, kterou si zamiluje celá rodina!

4 důvody, proč používat čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky jsou prvními posly jara. Rozzáří každé jídlo, oživí jeho vůni a podpoří chuť. Existuje mnoho důvodů,...

Bylinky – svěží poslové jara

Jaro už nesměle ťuká na dveře a s ním ruku v ruce přichází i chuť na vše čerstvé, zelené a svěží. Čím bleskově...

Přidat komentář