Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Bramborák po každé jinak

Jedno z nejoblíbenějších jídel vděčí za svou popularitu především skutečnosti, že není náročné na suroviny ani na přípravu. V zásadě stačí pouze brambory, česnek, sůl a dobrá pánev. Na druhou stranu způsobů, jak bramborák obměnit, vylepšit nebo pozvednout, existuje bezpočet. O některé se s vámi podělíme.
18. 4. 2021 | Autor: Olga Šlesingrová

S čím brambory kamarádí?

Základem těsta na bramboráky jsou brambory, ideálně uskladněné, které neobsahují příliš velké množství vody. Pokud je brambor málo, nebo jen toužíme po změně či upotřebení jiných surovin, dobrou službu prokážou i jiné druhy zeleniny. Nastrouhaná mrkev, celer či cuketa brambory důstojně doprovodí. Nezapomeňte zeleninu před přidáním (zejména cukety), dobře vyždímat a zbavit vody. Řídké těsto totiž potřebuje k zahuštění víc mouky, což se negativně projeví na výsledné chuti. Zajímavé zpestření může bramboráku přinést také květák nebo kysané zelí.

Bramborák s cuketou a čerstvou majoránkou

Ačkoli bylinky zvládáme dokonale od bazalky po yzop, českou majoránku používáme výhradně sušenou jako v...

Nový impuls

Česnek a majoránka, které vládnou tradičnímu bramboráku, snesou doprovod dalších chutí. Přidáním uzeného bůčku, špeku či šunky můžete jejich roli skvěle doplnit. Smaženým plackám dodají kousky uzeniny nový švih. Ve vegetariánské variantě se v kombinaci s bramborami (i cuketou) tradičně osvědčuje na kousky rozdrobený balkánský sýr. Nový šmrnc dodají bramboráku orestované hřiby nebo lišky.

Na pánev i do trouby

Jeho nejběžnější podobou v našich končinách je bezesporu placka smažená na oleji či sádle. Výsledkem bývá mastný bramborák, ze kterého se snažíme část tuku odsát papírovými utěrkami. Pohodlnější a méně mastnou variantu představuje bramborák upečený na plechu v troubě. Stačí plech nebo pekáč vymazat, těsto nalít dovnitř a upéct. Jde o zdravější způsob přípravy, kterým se elegantně vyhnete zápachu ze smažení.

Oblíbené bramborákové těsto lze použít také jako kabátek například pro plátky vepřové panenky, olomoucké tvarůžky či camembert. Funguje podobně jako trojobal, jen je potřeba těstíčko přidávat postupně.

Textura i chutě v harmonii

Bramborák nemusí být nutně jídlem, který po druhé placce začne svého strávníka nudit. Zvlášť, když tabuli doplníte dipy, do kterých je zanoříte. Dipy a omáčky lze také nanést přímo na bramborák. Nejenže tím zpestříte jeho chuť, ale můžete ji při každém kousku měnit v závislosti na množství připravených omáček. Skvělým doplňkem jsou dipy s česnekem a bylinkami na bázi jogurtu, směle můžete připravit i tzatziki. Před přípravou doporučujeme jogurt nejdříve nechat odkapat, aby nebyl příliš řídký a na placce dobře držel. Přidáním jogurtového dipu navíc zvýšíte výživovou hodnotu celého pokrmu.

Související

Podzimní bramboráky 2x jinak

Podzimní bramboráky 2x jinak

Obyčejný bramborák už vás nebaví? Vyzkoušejte některou z jeho variací – slovenský podlistník a latkes, bramborové...
Křupavý bramborák

Křupavý bramborák

Jak docílit toho, aby byl bramborák krásně křupavý?

Houbovo-celerové bramboráky se slaninou

Užijte si babí léto se vším, co k němu patří! Procházky v lese, poslední práce na zahrádce a svačina na odpoledním...

Pečený bramborák se zelím a uzeným

Pokud u vás doma bezmasý pokrm neprojde, přidejte do bramboráků uzené maso.

Vejce v bramboráku

Sytá snídaně, pikantní oběd nebo vynikající večeře!

Přidat komentář