Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Britové na hrášku

Hrášek je v Británii plodina číslo jedna. Druhý týden v červenci bývá věnován právě hrášku, kdy se pořádá soutěž mezi pěstiteli ale také hospodyňkami o nejlepší hráškový pokrm. Způsobů, jak ve Spojeném království jedí hrášek, je stejné množství jako přilehlých ostrovů. Každá část tak má svůj oblíbený způsob přípravy. Pojďme se podívat za zelenými kuličkami hrášku, které skrývají sladkou chuť a mnoho zdravotních benefitů.
20. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Co se ukrývá pod zelenou slupkou

Hrášek získáváme z nezralých lusků setého hrachu. Takovýto hrášek používáme jako zeleninu, vyzrálá semena hrachu připravujeme jako luštěninu. Hrách je původem z východního Středomoří, pěstuje se na polích a není tak náročný na péči. Díky svému složení je velice oblíbenou surovinou pro sportovce a vegetariány.

V hrášku najdeme přirozeně vysoký obsah vlákniny, bílkovin, ale také sacharidů. Skvěle tak dodá potřebné látky po tréninku. Dále s ním do těla doplníme kyselinu listovou, vitaminy skupiny B, C, E, a K. Z minerálních látek obsahuje draslík, hořčík, fosfor, mangan, vápník, sodík, zinek i železo. V našem těle díky konzumaci hrášku nedochází k procesům šíření chorob, a to díky jeho vysoce koncentrovaným antioxidantům.

Posiluje tak naši obranyschopnost, především v syrové formě. Dále pomáhá se snížením špatného cholesterolu, naopak je užitečný při tvorbě červených krvinek. Chrání náš cévní systém i funkci srdce. Jeho účinky ocení jistě i dámy, přispívá totiž k tvorbě kolagenu, jenž se stará o pevnost naší pokožky a oddaluje vznik vrásek, a také napomáhá ke krásným a zdravým vlasům.

Hrášek ve Velké Británii

Spojené království je z 90 % soběstačné v pěstování zeleného hrášku. Východní pobřeží je ideálním mořským podnebím, které kombinuje úrodnou půdu a skvělé přírodní podmínky, proto se zde hrášku velice daří. V Británii je přes 700 pěstitelů a farmářů, společnost si jich cení za odborné znalosti, a především za jejich čtyřměsíční úsilí, které má za výsledek kvalitní a chutný hrášek na talíři lačných strávníků. Průměrný Brit sní 9 000 kuliček hrášku ročně, proto se tamní farmáři musí opravdu otáčet. Vyprodukují kolem 160 000 tun mraženého hrášku, a tak je plodina k dispozici po celý rok. V Británii také najdeme více druhů hrachu, například Black Carlins či Green Marrowfats. Každý kraj má trochu jiný způsob úpravy i ochucení hrášku, pojďme se tedy podívat na nejznámější hráškové pokrmy.  

Hrášková kaše

Nezaměňte s naší hrachovou kaší! Tato má jemně zelenou barvu a sladší chuť, navíc její příprava nezabere skoro žádný čas. Hrášek se přes noc namočí do vody se solí. Ráno jej stačí propláchnout a vložit do hrnce, kde se s trochou vody vaří, dokud není měkký a začne se rozpadat na kaši. Poté se ochutí solí a pepřem.

Takováto hrášková kaše se zejména v Severní Anglii podává k tradičnímu pokrmu Fish & chips. Také zastává přílohu k masovým koláčům, které jsou symbolem tradiční britské kuchyně. Uvařenou hráškovou kaši si na ostrově můžete zakoupit již hotovou v plechovce.

Kaše s hráškem, česnekem a avokádem

Starším dětem a dospělým nabídněte kaši jako pomazánku nebo dip.

Hrášková polévka či krém

Polévka ze sušeného hrachu má v historii Británie dlouholetou tradici, stejně jako v jiných evropských zemí se řadila mezi jednoduchá, rychlá, levná, a přesto výživná jídla. V moderním pojetí se polévka připravuje z čerstvého či mraženého zeleného hrášku. Pokud máte chuť si vámi oblíbený hráškový krém připravit po anglicku, doporučujeme vyzkoušet tento recept s ciderem a mátou.

Hrášková polévka se ciderem a mátou

Polévka, které vás upoutá překrásnou barvou a originální chutí. Svěží zeleň polévce propůjčuje nejen hrášek, ale také...

Hrášek s mrkví

Dušená mrkev s mraženým hráškem, to je kombinace, která si podmanila i ostov za kanálem La Manche. Zeleninu připravují na másle především k nedělní hovězí pečínce s malými neoloupanými brambory. Nesmí chybět ani tmavá omáčka gravy.

Sunday roast aneb nedělní pečínka po anglicku

Co dobrého si dopřát při nedělním obědě? Zapomeňte pro jednou na české knedlíky s omáčkou a vyšlete své chuťové pohárky...

Hrášek na indický způsob

V Británii je indická kuchyně velice oblíbená, proto není divu, že v několika pokrmech najdeme i zelené kuličky hrášku. Jsou to především vegetariánské chody jako je dhal, alloo masala, tedy brambory s hráškem, zeleninové kari či indická rýže s hráškem. Oblíbená je i zelená verze arabského falafelu či populární poke bowl s hráškovým hummusem. Hráškovou kaši k indickým jídlům nahrazuje zelené chutney, které skvěle doplňuje kořeněná jídla, jakými jsou jehnečí kofta, či pálivé kuře tikka masala.

Univerzální a všestranný

Hrášek je velice variabilní surovinou, můžete z něj připravit bezlepkové hráškové palačinky, přidat jej do vaječné fritaty, vitaminy doplní i v zeleném smoothie či jej využijte jako nádivku do slaninových rolek nebo kuřecích či sýrových kapes. Nelze se tedy divit, že má Spojené království tak velkou spotřebu této plodiny. Nejvíce využívají mražený hrášek, ve kterém jsou zachovány veškeré prospěšné látky, i my bychom mu měli dát přednost před konzervami.

Pro další hráškové recepty nemusíte chodit daleko, nechali jsme vám je pod článkem. 

Související

Lososovitý pstruh s hráškem

Kapary s pancettou jemnou rybu odpíchnou.

Noky s hráškem, mátou a mandlemi

Stejně skvělá jako k bramborovým nokům bude mátovo-hrášková omáčka i k nokům z ricotty nebo k novým...

Suflé s hráškem

Nadýchané suflé máme rádi nasladko i naslano. Tohle hráškové je prostě dokonalé. A ta barva!

Hrášková polévka se ztraceným vejcem a ředkvičkami

Vsaďte na zelenou! Dodává energii a dobrou náladu...

Mrkvička s hráškem

„Uvařit mrkvičku s hráškem zvládne i malé dítě, ale nikdo ji neuvaří tak jako moje mamka. Když jedu...

Dej mi hrášku aneb Nejlahodnější hráškové recepty

Svěží zelený hrášek je jedním z neodmyslitelných symbolů léta. Je to s ním ale podobné jako s chřestem, jeho sezona...

Placičky s cottagem, hráškem a šunkou

Placičky jsou dvojnásob vděčná záležitost: chutnají skoro každému a dají se do nich schovat i...

Rotelle se slaninou a hráškem

Receptů na jednoduché, rychlé a originální těstoviny není nikdy dost! Třeba tyhle rotelle si vmžiku zamilujete!

Hráškové 'rizoto'

Klasickým doprovodem k ossobucu je šafránové rizoto. Místo rýže můžete použít i kroupy (spařte je na cedníku horkou...

Hráškový kuskus

Dokonalé jídlo do školy či práce na náročný den: sýr dodá energii, kuskus zasytí, hrášek osvěží a dodá...

Kuře s hráškem na medu a smetaně

Večeře nenáročná na přípravu i na suroviny. Zachutná celé rodině!

Salát z ředkve, hrášku & hrušek

Ostrá ředkev, křupavý hrášek a sladká hruška se jemně prolínají a tvoří spolu dokonalou harmonii.

Přidat komentář