Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Čedar, národní poklad Anglie

Těžko říct, čím přesně je sýr čedar tak výjimečný. Patří po celém světě k nejoblíbenějším sýrům a pokud patříte k milovníkům sýrů, určitě byste se s ním měli seznámit blíže.
18. 1. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Tak jako spousta dalších kulinářských objevů, i kolem původu čedaru se vznáší příběh téměř pohádkový. Údajně si mladá dojička odložila nádobu s mlékem v chladné jeskyni. Pak na ni zapomněla a když se o několik dnů později vrátila, tekutý obsah zpevnil a ona se rozhodla ho ochutnat. Ať už se nám příběh může zdát spíše z říše gastronomické fantazie, jisté je, že své jméno nese čedar podle místa, odkud pochází – vesnice Cheddar v okrese Sedgemoor v anglickém hrabství Somerset. Angličané, potažmo všichni Britové, mohou na své kulinářské dědictví být právem hrdí.

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Tyhle sušenky jsou redakční večírkový hit! Vždy zmizí jako první.

Jak čedar vypadá a chutná?

Čedar se vyrábí z kravského mléka a najdete ho v mnoha odstínech žluté, od světlé, krémové až po jasně oranžovou. Výrazně oranžová barva vzniká přidáním přírodního barviva. Mladý čedar je velmi jemný, krémový a hladký. Textura je mírně máslová, vlhká a trochu se jakoby rozpouští. Jak čedar stárne (a zraje) stává se ořechovějším, drobivějším a v chuti výraznější a ostřejší. Během procesu stárnutí se v sýru rozvíjejí zemité tóny a v hmotě se tvoří tvrdé krystalky podobné soli, které každému kousnutí dodávají jemnou křupavost.

Existuje pouze jeden čedar?

To víte, že ne. V nabídce najdete nespočet druhů čedaru, které pokrývají škálu chutí a příležitostí od každodenních po opravdu mimořádné. 

Burgery plněné čedarem & se zelným salátkem a smaženou šalotkou

„Nemůžu si pomoct, ale významné dny si žádají maso!“ říká redaktorka Stáňa Moravcová ml...

Mladý čedar je báječný startovací sýr pro labužníky-začátečníky. Svou hladkou, krémovou strukturou a jemnou chutí se hodí prakticky ke všemu a pro všechny.

Vyzrálý čedar zraje od několika měsíců až klidně i více než deset let. Během procesu zrání prochází sýr několika přírodními procesy, které zvýrazňují jeho chuť a texturu. Rozpad tuku a bílkovin dává vyzrálému čedaru typickou pikantní chuť. 

Modrý čedar je něco pro fajnšmekry. Kombinuje čedar s výraznou chutí (a typickým žilkováním) modrého sýra. Vypadá nádherně na řezu a hodí se především na sýrová prkénka. 

Sýrové prkénko

Tohle vlastně není recept, spíš nápad – nic se totiž nevaří. Stačí nakoupit, vybalit a vyskládat na podnos...

Kam s ním?

Jako klasický, univerzální sýr čedar vynikne v mnoha jídlech. Pravověrný Ital by vás za to asi rád neměl, ale posypat s ním můžete dokonce i pizzu. Štiplavá chuť skvěle ladí například s pikantnější masovou oblohou. Výraznou chutí obohatí také restovanou zeleninu. Oceníte ho především nyní. Výraznou chutí obohatí hutná zimní jídla a různé dušené pokrmy. Báječný je v krémových polévkách a zeleninových kaších, kterým přidá na sytosti.

Dobře se taví, proto je skvělou volbou pro grilovaný sýr. Přidejte ho do jakéhokoli sendviče a máte během chvilky vynikající oběd nebo svačinu. Krásně se snoubí s kyselou nakládanou nebo fermentovanou zeleninou. Ostrá chuť čedaru dobře spolupracuje také s jinými slanými příchutěmi, jako je harissa, karamelizovaná cibule nebo šunka či salám.

Svojí texturou je nedocenitelný pro míchání do těsta. Ať už zvolíte slané sušenky nebo kynuté tyčinky z chlebového těsta či ho přidáte přímo do chleba, s čedarem nešlápnete vedle. Hotovému jídlu dodá roztavený sýr nový rozměr jak svou chutí, tak strukturou. 

A co je úplně nejjednodušší? Sýrové prkénko. Kousky čedaru s uzeninou, ovocem (jablka, hrozny), křupavými krekry a čerstvým chlebem – perfektní variace, která potěší každého. Se sklenkou vína představuje ideální pohoštění pro nečekanou návštěvu nebo k večernímu filmu.  

Více nápadů, kam s čedarem najdete v receptech pod článkem.

Související

Čedar

Zamilujte si nejrozšířenější sýr na světě. Skvěle se rozpouští, a tak si ho nejlépe vychutnáte v zapékaných jídlech, na...

Čedarové vdolečky

Chutnají teplé i studené! Pokud vám zbudou do druhého dne, podélně je rozpulte a opečte na pánvi či v troubě. Můžete je...

Plněné chilli papričky

Překvapte přátele pikantní chuťovkou!

Zapečená zahradnická směs

Pestrý pekáček se zeleninou potěší nejen vegetariány.

Welsh rarebit

Ochutnejte jednu z typických britských kulinárních zvláštností.

Vaječná omeleta s čedarem a bylinkami

Klasická omeleta začne být po čase trochu nuda. Tahle je plná voňavých bylinek a táhnoucího se sýra. Nejraději k ní...

Pizza s mletým masem a čedarem

Pro milovníky pikantních chutí

Pivní polévka s čedarem

Hutná polévka s kapkou piva

Celerová polévka s čedarem

Šalvěj a citron se zemitým celerem skvěle ladí.

Stániny čedarové sušenky

„Z té spousty cukroví, která se na mě před Vánocemi valí z okolí, jsem přeslazená ještě dřív, než vůbec stihnu...

Bramborové krokety se šunkou a čedarem & česnekový dip

Smažené bramborové krokety, které jsou dědictvím portugalské kuchyně, se v Brazílii dělají na různé způsoby – ty...

Krémová bramborová kaše s čedarem

Báječná příloha k zimním jídlům. Jemná krémová kaše ozvláštněná čedarem a celerem.

Hovězí ragú s pivem Guinness a čedarovou kaší

Guláš a pivo je klasická a skvělá kombinace. A tak nás napadlo spojit to, co perfektně funguje na stole, rovnou...

Burgerdog plněný sýrem

Tak trochu hamburger, tak trochu hotdog a od každého jen to nejlepší! Poctivé hovězí maso, pikantní okurčičky...

Proč si zamilovat parmazán jako Italové

Kvalitní parmazán patří k těm ingrediencím, které se vyplatí mít vždy po ruce. I z obyčejných nudlí udělá...

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť...

7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté

Drobné sendviče, koláčky s džemem a smetanou a spousta silného čaje – to je odpolední hostina podle Britů, kterou...

Jak podávat sýr

Na sýry existuje mnoho fíglů. Jaká teplota je pro podávání nejvhodnější? Kdy sýry strouháme a co s nimi, když jsou...

Přidat komentář