Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Osvěžující citrusy s blahodárným složením

Znáte všechny druhy citrusů? A víte, čím nám jsou tyto starodávné plody prospěšné? Vše vám rádi vypovíme v následujícím článku.
12. 2. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Původ citrusů

Citrusy jsou teplomilné, většinou trnité stromy i keře pocházející z tropických a subtropických oblastí Austrálie a jihovýchodní Asie. Pravlastí jejich přirozeného růstu je nejspíše také podhůří Himaláje.

Tyto rostliny jsou hojně využívány, ať už k přímé konzumaci, tak dalšímu zpracování v potravinářském a farmakologickém odvětví, navíc také v parfumérii. Citrusy svým unikátním vzhledem zdobí řadu zahrad i pokojů. Pěstováním těchto pokojových odrůd se zabývají citrusáři. Citrusy jsou navíc nositeli řady kulturních symbolů, vzpomeňme důležitou roli rajského jablka v křesťanské tradici. Jejich kultivace je datována dávno před naším letopočtem, a to na území Asie. V Evropě se první citrusy začaly pěstovat v antice, nejspíše díky výpravám Alexandra Velikého, který tuto plodinu přivezl ze svých cest. Pěstování citrusů, především pomerančů, se na našem kontinentě rozšířilo až na přelomu 15. a 16. století.

Citronové palačinky

Tyhle palačinky stojí a padají s citronem. Dává jim nezaměnitelnou lahodnou chuť. Jsou lehké, a přitom výrazné. Když je...

Jaké známe druhy citrusů

Původní botanické druhy citrusů povětšinou plodí nepoživatelné plody. Díky rozšířenosti jedlých citrusů vzniklo křížením mnoho dalších „hybridů“, na kterých si dodnes pochutnáváme. Citrusy, které se považují za původní, jsou mandarinky obecné a středozemní, cedrát, pomelo a citronečník trojlistý. Z vypěstovaných „hybridů“ si pochutnáváme na mandarince klementince, hořkém i červeném pomeranči, grapefruitu, citronech, limetkách a bergamontech. Křížením mezi sebou vznikl například citremon, citranž, citrumelo či kalamondin.

Co v citrusech najdeme

Citrusy jsou z velké většiny tvořeny vodou (kolem 90 % z celkového objemu plodů), nicméně jsou v nich obsaženy další živiny. Přestože jako hlavní živinu dodají sacharidy, řadíme citrusy k méně sladkým druhům ovoce. Tuky a bílkoviny v nich téměř nenalezneme. Jsou chutným zdrojem organických kyselin, vitaminů C i E, vlákniny i betakarotenu. Minerály jsou zastoupeny draslíkem, hořčíkem, fosforem, vápníkem a železem. Ochranná slupka citrusů obsahuje pektin a vonné látky, díky kterým rozkrojený citrus nezaměnitelně voní a je využíván v kosmetice.

Čím prospívají našemu tělu

  • zlepšují zdraví vašeho srdce
  • podporují zažívání, trávení i tvorbu žluči
  • jsou prospěšné během detoxikace organismu
  • snižují riziko vzniku ledvinových kamenů
  • udržují hladinu cukru v krvi díky vláknině
  • vyrovnávají pH v našem těle
  • chrání mozek před vznikem Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby
  • pomáhají v prevenci i léčbě rakoviny
  • posilují tepny, vlasy, pokožku i nehty
  • vyvolávají pocit sytosti, mají málo kalorií, jsou tedy vhodné při redukci váhy
  • jsou bohatým zdrojem vlákniny

Pomerančový džem

Pomerančová marmeláda nemusí být nahořklá! Pokud z kůry dokonale odstraníte bílou, hořkou část, získáte dobrotu, jakou...

Čím nás citrusy naopak mohou potrápit

  • nadměrná konzumace citrusů může způsobit zubní kaz
  • nadměrná konzumace citrusových džusů může vést ke ztučnění jater
  • grapefruit a pomelo můžou negativně ovlivnit účinky léčiv kvůli látce furanokumarin, která je zodpovědná za vstřebávání léčiv, obezřetnosti dbejte, pokud užíváte léky na vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, potlačení imunity, antidepresiva i léky k léčbě alergií

 

Nejlepších účinků citrusů docílíte přímou konzumací plodů. Kupované džusy obsahují větší množství cukrů a přidaných barviv nežli zdraví prospěšných látek. Doporučujeme tedy vychutnání čerstvých plodů či šťáv z domácího odšťavňovače.

Související

Citronové kostky

Jasná citronová chuť krému na podušce z křehkého těsta dokonale probudí a zároveň osvěží chuťové pohárky

Minestrone s citronem

Je lehká a díky citronu svěží. A také značně variabilní – klidně lze uvařit stylem „co dům dal...

Citronový pudink

Má lahodnou chuť, svěží vůni a křupavou krustičku. Garantujeme vám, že se do něj zamilujete po první...

Jak na to: citronová marmeláda

Je skvělá na tousty, palačinky i do dezertů. Příprava téhle marmelády není nic komplikovaného – celé tajemství je v tom...

Citronový koláč

Citronová náplň je díky smetaně a pečení při nízké teplotě tak jemná, že úplně zapomenete na to, že...

Pomerančové pohárky

Hřejivé napohled, svěží uvnitř...

Pomerančové sušenky

Většina sušenek se musí vykrajovat nebo nejrůzněji tvarovat, hlídat, aby se při pečení neslily... Tady tohle...

Kuře na pomerančích

Lahodné exotické chutě. Nádherně voňavé. Jemné a lehké jídlo z masa.

Ředkvičkový salát s pomerančem

Krásně svěží. Sladkost pomeranče vyvažuje štiplavost ředkviček.

Grepový francouzský toust

Dokonalá zimní snídaně, která vás nabije pozitivní energií!

Grepovo-růžový cheesecake

Život je sladký a někdy trochu hořký... Stejně jako tenhle koláč!

Limetkovo-pepřové kuře v tortille

Na tomto receptu oceníte jeho rychlost, jednoduchost, lehkost a pikantnost. Lahodná večeře třeba pro jarní setkání s...

Limetková omáčka ke zmrzlině

Limetová kůra a šťáva v omáčce dodají vaší zmrzlině ten správný letní osvěžující tón.

Limetkový koláč

V ničem si nezadá s opravdovým cheesecake. Dokonce má oproti němu jasnou výhodu – rozhodně po něm neztloustnete,...

Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty

Stejně tak, jako se venku začíná probouzet vše k životu, probuďte i vy své tělo. Venku už je cítit jarní vzduch, slunce...

Přidat komentář