Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Co budeme pít letošní léto? Trendy a nápady na skvělé nápoje s alkoholem i bez něj

Léto přeje dlouhým večerům stráveným s přáteli u sklenky s lehce opojným drinkem. Spousta z nás má popíjení míchaných nápojů spojené právě s časem prázdninové pohody nebo vzpomínkami na dovolenou. Ale i kdybychom letos nikam nejeli, můžeme si bezstarostnou atmosféru rekreačních letovisek vykouzlit doma na terase či na zahradě. O tom, jaké míchané nápoje se nejlíp hodí k létu, jsme si povídali s barmanem Tomášem Kubíčkem.
14. 7. 2020 | Autor: redakce Apetitu

Tomáš Apetitu poskytl nejen rozhovor, ale také se s námi podělil o několik receptů na skvělé letní pití s alkoholem i bez alkoholu. A poradil nám, a co budeme jako amatérští domácí barmani-začátečníci k míchání nejvíce potřebovat.

Řekněme, že jsem v míchání nápojů úplný začátečník. Nemám doma žádné náčiní, kromě sklenic a několika dlouhých lžiček. Můžu si i s takovým vybavením připravit koktejl?

Určitě ano, dnešním trendem je hlavně jednoduchost. Míchané nápoje si tedy připravíte i ze dvou nebo tří surovin. První barmanská metoda je příprava v servírovacím skle, takže vám pro začátek postačí stačí dlouhá lžička a sklenice. Pokud budete potřebovat něco řádněji promíchat, můžete místo koktejlového šejkru využít zavařovací sklenici. Zatímco bez profesionálního vybavení se na začátku obejdete, bez ledu to nepůjde. Doporučuji převařit či přefiltrovat vodu a nechat si ji zmrazit například v plastové misce na svačinu. Pak jen rozbijete velký ledový kvádr paličkou a máte super led.

Zmínil jste led. Jak moc je pro barmana důležitý? Kolik bychom ho měli mít doma, když si chceme připravovat vlastní míchané nápoje? Budou mi stačit plastová tvořítka s vodou, která strčím do mrazáku?

Dnes už na většině čerpacích stanic koupíte kostkový led v pytlích. Nebo se dají pořídit kvalitní silikonové formy na tvorbu různě velkých ledových kostek. Ale pro začátek vám bohatě postačí už zmíněných několik svačinových boxů, v nichž vznikne velký ledový kvádr, který pak rozbijete na menší kousky. Na jeden drink počítejte cca 120 g ledu a nezapomínejte na barmanské pravidlo: Led nesmí v drinku nikdy plavat, jinak ho ředí vodou. Vždy musíte mít více ledu než samotné tekutiny.

Představuji si situaci, kdy chci uspořádat party na zahradě pro větší skupinu přátel. Ráda bych podávala i nějaký lehký míchaný nápoj, ale platí tytéž předpoklady jako předtím. Nemám zkušenosti ani barmanské vybavení. Co můžu hostům nabídnout? Jaký typ nápoje je snadný na přípravu?

Domácích večírků jsem zažil hodně a roli hostile mám moc rád, takže tohle řeším i já. Věřte nebo ne, ale i když mám doma veškeré vybavení a potřebné znalosti, tak se raději věnuji hostům, než abych byl celou dobu v kuchyni a chystal každou půl hodinu nové drinky. Pro takové případy jsou nejlepší koktejly z kategorie punch (neboli česky punč). Punch pochází z indického slova pět, tedy se obvykle skládá z 5 důležitých surovin: alkohol, cukr, citrus, voda a čaj nebo koření. Dá se udělat jak studený, tak i teplý. Takový koktejl připravujete do mísy, do které vložíte velký ledový kvádr, aby se pomalu rozpouštěl, a pak už jen drinky servírujete naběračkou. Parádně se hodí na grilovačky v letních měsících. Punch byl přinesen z Indie do Anglie námořníky a zaměstnanci známé British East India Company na začátku 17. století. Nejdříve byl pouze z vína a pak se do něj začal přidávat jamajský rum. A jelikož rum je u nás stále nejoblíbenějším alkoholem, tak bude chutnat i vám. A nemyslím tím ten tuzemský, který se za rum ani považovat nedá.

Jiné míchané nápoje se asi pijí v zimě, jiné jsou populárnější v létě. Pozoroval jste ve své barmanské praxi, že se přání hostů lišila podle sezony?

Sezónnost je dnes rozhodně velkým tématem, stejně tak jako lokálnost používaných surovin.

Většina z nás pije v létě lehčí bílá vína a v zimě saháme po těžších, červených, a to platí i u míchaných nápojů. V létě se pijí svěží, dlouhé a obvykle perlivé míchané nápoje, jako long drinky, nebo tzv. highbally (alkohol a sycený nápoj). Kombinace s čerstvými citrusovými a ovocnými šťávami. Základní složkou bývají čiré destiláty bez dubových tónů nebo lehčí aperitivní likéry. Naopak v zimně poptávají hosté krátké koktejly s koncentrovanější chutí. Základem takových nápojů bývají často tmavé rumy, whisky, či jiné stařené destiláty. Pijí se kořenitější koktejly s výraznějšími tóny.

Podléhá míchání nápojům módním vlnám? Jaké jsou současné trendy?

Určitě, trendy se vracejí stejně jako v módním průmyslu. Dnes to můžete nejlépe vidět například u ginu s tonikem. Před 15 lety už se skoro nepil a dnes je jedním z nejdiskutovanějších drinků mezi barmany. Aby ne, jak už jsem zmínil, populární je jednoduchost a málokterý míchaný nápoj uděláte ze dvou surovin v tolika různých variantách. V chuti může být suchý, sladký, kyselý i hořký. Tóny může obsahovat ovocné, zeleninové, citrusové, kořeněné, nebo třeba květinové. S pár znalostmi o složení ginu, který dobře napárujete s harmonickým tonikem, a vhodně zvolenou ozdobou uspokojíte každého hosta. A dnešní trend? Rozhodně drink Aperol Spritz. Ten díky své hořko-sladké chuti a nižšímu procentu alkoholu baví skoro každého. Poptávka po něm každým rokem roste.

Co bude podle vás hitem letošního léta?

Všechny možné varianty na spritz. Ať už je to originální Aperol Spritz, nebo Hugo s bezinkou, tak dnes lidé chtějí pít lehčí a svěží kombinace s minimem alkoholu. Navíc nejvíce rostoucím nápojem na světě je italské šumivé víno prosecco – takže i to napovídá o trendu míchaných nápojů, jejichž je prosecco nedílnou součástí.

S tím, jak se ve výživě dostává stále více do popředí péče o vlastní zdraví, roste i zájem o nealkoholické koktejly. Podle některých předpovědí mají velkou budoucnost. Jak se na takový trend dívá barman?

Nealkoholické míchané nápoje mají podle mě velkou budoucnost. Jak můžeme vidět už pár let ve světě, dostávají se stále více do popředí. Je jasné, že když je dnes většina lidí workoholiků, kteří musejí fungovat 15 hodin denně, málokdo z nich si může dovolit pít nezřízeně tvrdý alkohol.

Co si ale nemyslím, je, že se dlouhodobě uchytí dnešní trend nealkoholických destilátů, jako nealko gin, whisky, rum, nebo dokonce vodka. U většiny případů se mi zdají jako předražená náhražka, která u hosta nevzbudí potřebné emoce. Já raději vytvářím vlastní kombinace nealkoholických drinků. Vždyť ovoce, zeleniny, bylinek a koření máme plné zahrádky, tak proč je více nevyužívat při mixologii? Rád teď připravuji koktejly s různými druhy čaje, to mi přijde mnohem více smysluplné.

Jaký nealkoholický nápoj byste namíchal na rodinné oslavě nepijícím dospělým. Co byste doporučil dětem?

Na oslavách mám dnes většinou po ruce různé druhy toniků, takže dospělým bych jeden z nich obohatil o nějaký květový sirup, např. z černého bezu nebo fialek, a pro kontrast použil hořčidlo z grapefruitových, či pomerančových kůr, tzv. bitters. Místo ginu bych použil zmiňovaný čaj. Děti se na oslavách chtějí vždy podobat dospělým, takže musejí mít jejich nápoje podobný vzhled. Nicméně dnes už nerad míchám kombinace různých džusů. Raději volím různé varianty domácích limonád s čerstvě vymačkanou šťávou. Skvěle funguje kombinace bezinky, červeného grapefruitu a sody. Pro menší děti je jasnou volbou bobulové ovoce, zejména maliny a jahody, které krásně fungují s jablečnou šťávou a sodou.

barman Tomáš Kubíček, foto: Klára GalováTomáš Kubíček je barman s dlouholetou praxí v českých barech a restauracích. Věnuje se prodeji potřeb pro barmany a organizuje také barmanské turnaje a soutěže. Jeho velkou vášní je cestování – v zahraničí podniká poznávací výpravy do míst, odkud pocházejí světoznámé ingredience a slavné koktejly.

V současnosti ho můžete vidět na jeho vlastním YouTube kanále Na Baru. Tam předvádí přípravu klasických míchaných nápojů – nejde ale o barmanskou show, která má diváky pouze ohromit. Tomáš vás provede recepty krok za krokem, během míchání přidá i pár slov o historii nápoje, vysvětlí, proč volí konkrétní postup a ingredience, a pokud je více možností, zmíní, i jak to dělají jiní barmani u nás i v zahraničí.

K pořadu navíc existuje i webová stránka nabaru.cz, kde najdete nejen podrobně rozepsané recepty na jednotlivé drinky, ale i barmanské pomůcky, vhodné sklenice a návody, jak si doma připravit spoustu ingrediencí, které do míchaných nápojů budete potřebovat. Dozvíte se tak třeba, jak se dělají cukrové sirupy a likéry. Pokud vás baví míchané nápoje a uvažovali jste o kurzu mixologie, zabruste na Tomášovy stránky – získáte tam základy, na kterých můžete stavět.

Tři Tomášovy recepty na míchané drinky, které vás budou bavit celý červenec i srpen, najdete v článku 3 lehké nápoje na léto.

 

 

Související

3 lehké nápoje na léto

Barman Tomáš Kubíček vymyslel pro čtenáře Apetitonline 3 letní nápoje, které se hodí na rodinnou oslavu i na večerní...
REKLAMA

Přidat komentář