Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Co podniknout s kari pastou?

Redakce časopisu Apetit se na 8. Apetit pikniku poprvé představí v roli kulináře. Ve svém stánku nabídne pod značkou Apetit GANG domácí kari a tři druhy domácí kari pasty (balijskou, thajskou a kambodžskou), které si můžete odnést domů, abyste si aromatickou asijskou lahůdku mohli uvařit i ve své kuchyni.
15. 6. 2018 | Autor: redakce Apetitu
Kari pasta je základem skvělého asijského jídla. Připravili jsme pro vás 3 pasty ze 3 zemí, které se liší použitými surovinami, pálivostí i tím, jak výsledný pokrm dochutit. Nejpálivější je ta z ostrova Bali, do které jsme rozmixovali nepočítaně chilli papriček bird's eye, neuvěřitelně aromatická je thajská, která obsahuje kromě mnoha dalších omamně voňavých ingrediencí i sušené krevety, a nejjemnější je kambodžská, ze které jsme pro vás uvařili kari, které jste mohli ochutnat i u nás na stánku Apetit GANGU.
 
Když máte pastu, máte už napůl uvařeno - právě pasta totiž dodává jídlu vůni i chuť a to, co přesně do kari dáte, záleží jen na vás. Ať máte jakoukoli pastu, vždy začínáte stejně - opečte ji na troše oleje a počkejte, než se rozvoní. Potom ji zalijte kokosovým mlékem, podle potřeby můžete přidat trochu vody nebo vývaru (bohyně kari Sofie Smith, která nám prozradila svá kouzla, dolévá v poměru 1:1). Do hrnce vhoďte zeleninu, maso a/nebo luštěniny - ideálně 4-5 druhů jednotlivých surovin (vhodné jsou brambory, mrkev, zelené fazolky, batáty, dýně, kukuřice, hráškové lusky, cizrna, fazole či čočka). Přidejte tolik rozříznutých chilli papriček, abyste měli jídlo pikantní tak, jak to máte rádi. Do hrnce můžete vhodit jestě pár listů kaffirové limety a/nebo roztlučený stonek citronové trávy pro lepší vůni i chuť. 
 
Pokud se rozhodnete pro verzi s masem, přidejte ho nakrájené na kousky. Rybám a mořským plodům stačí k uvaření většinou opravdu chvilička, kuřecím kouskům asi 5 minut, vepřové potřebuje cca 15 minut.
 
Když je zelenina na skus a maso příjemně měkké, dochuťte omáčku:
  • Balijské kari dochucujte pouze solí a cukrem, víc tahle ostrá lahůdka nepotřebuje. 
  • Thajské kari perfektně ladí s tamarindovou pastou, která mu dodá kyselost, a finální chuť potom dotáhněte rybí omáčkou.
  • Jemné kambodžské kari získá kýženou chuť trochou limetové šťávy a sójové omáčky. Nemusíte používat prémiové druhy typu Kikkoman, Sofie doporučuje použít i ty nejobyčejnější omáčky.
 
K hotovému kari podávejte dušenou nebo vařenou rýži (ideálně jasmínovou nebo basmati), najemno nakrájenou chilli papričku na případné doladění finální ostrosti a klínky limetky na zakapání.
 
Spoustu receptů pro inspiraci najdete tady:

Podlehněte kouzlu asijského kari!

Základem následujících receptů je kari pasta. Seženete už ji běžně v obchodech, ale připravit si ji můžete...
REKLAMA

Přidat komentář