Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Co se dá vařit v pomalém hrnci?

Už jste o něm slyšeli? Pro některé je to hotový zázrak, pro jiné jen další přebytečný spotřebič. Na čem se však shodnou všichni: pomalý hrnec je skvělý pomocník. Na jakém principu se v něm vaří a k čemu vám bude užitečný jsme shrnuli v tomto článku.
5. 11. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Pomalý a ještě pomalejší

U nás v redakci na pomalý hrnec nedáme dopustit. Je to vlastně vaření všech ingrediencí v jednom hrnci. Pomalý hrnec připravuje pokrmy při teplotě 95 °C. Na výběr máte většinou ze tří možností ohřívání, nízkého, vyššího a pouhé přihřívání již hotového pokrmu. Obecně se dá říct, že jídlo v něm připravíte nejdříve za 3 hodiny a půl. Principem tohoto hrnce je pozvolné vaření, při kterém se neodpařují tekutiny, všechny vitaminy a minerály zůstávají uvnitř, nic se nepřipálí, a to nejlepší – vše se děje bez vaší účasti. Stačí všechny ingredience očistit a vložit do vyjímatelné keramické nádoby. Přiklopíte pokličkou, skleněnou nebo keramickou, a můžete se věnovat něčemu jinému.

Pomalé hrnce jsou k dostání od řady výrobců. Princip je všude stejný. Ve vnějším hrnci s ovládacími panely a držadly naleznete vyjímatelný keramický pekáč, ke kterému patří zmíněná poklice. Rozdíly jsou však v použitých materiálech, objemu hrnců i jejich další vybavení. Nejběžnější je pomalý hrnec o objemu 3,5 l. Do takové nádoby se vám vejde menší kuře, pro přípravu kachny určitě koukejte po větším objemu, k dispozici máte několik možností až do objemu 6,5 l. Rozdíly jsou také v časovači, některé hrnce nelze zapnout na určitý čas vaření, je nutné je tedy vypnout ručně či si zakoupit časovací zásuvku.

WMF Lono Sous-Vide ProChcete servírovat pokrmy jako špičkový šéfkuchař? Pak by se vám mohl hodit elektrický hrnec WMF Lono Sous-Vide Pro vyrobený z vysoce kvalitní nerezové oceli Cromargan®. Regulace teploty umožňuje nastavit zcela přesnou teplotu od 35°C do 90°C a díky časovači můžete šetrně vařit až 72 hodin. Je vhodný na velmi šetrnou přípravu masa, ryb nebo zeleniny. Díky teplotnímu rozpětí se skvěle uplatní nejen při sous-vide metodě, ale i během pomalého vaření.

Výhody pomalého hrnce

  • šetří váš čas
  • vaří se v něm bez tuků
  • během přípravy uchová vitaminy a minerály
  • všechny chutě zůstanou pod pokličkou
  • pokrm se nepřipálí, maso se nevysuší
  • vaří se v jednom hrnci
  • po dovaření jídlo přihřívá
  • dá se v něm připravit celá řada pokrmů
     

Co se tedy v pomalém hrnci vaří

Vývar

Do hrnce dáte veškeré ingredience, vodu, a za 4, 6, ale klidně i 10 hodin můžete servírovat pomalu tažený vývar. Není třeba žádných kontrol, sbírání pěny. Nejlépe uděláte, pokud vývar necháte úplně být a pokličku nadzvednete až uběhne vámi stanovený čas. Nepřijdete tak ani o kousek chuti, a nebojte, celá kuchyň se vám brzy rozvoní. Vývar je pak dobré scedit přes plátýnko. Zeleninové, drůbeží, hovězí i králičí získají další rozměr chuti. Co se hned nesní, můžete nechat zamrazit a použít při dalším vaření jako základ.

Silný vývar

U receptů většinou uvádíme množství, které vaříte běžně doma. Ale u vývaru vám každý šéfkuchař...

Maso

Masu pomalé pečení jen svědčí. Připravit si můžete všechny druhy masa. Pokud se vám vejde do hrnce, určitě vyzkoušejte pečené vepřové koleno, hovězí líčka, která se vám budou rozpadat, nebo pečenou kachnu. Maso v pomalém hrnci příliš nepodléváme, u kachny stačí 2 dcl vody a během pečení se o ní už nemusíte starat. Máte-li strach o kůrčičku, v půlce pečení zvyšte na vyšší stupeň a kýžené křupavosti se dočkáte. Maso pojme chuť všech ingrediencí, pustí hodně šťávy, a přesto zůstane šťavnaté. Určitě neuděláte chybu, když do hrnce dáte jako první cibuli, kořenovou zeleninu a až poté maso. Ingredience zůstávají stejné jako jsou v receptech, mění se pouze postup přípravy. Máte-li dostatek času, alespoň 6 hodin, maso je dobré péct vcelku nerozkrájené. Pokud máte do oběda už jen 4 hodiny, lepšího propečení docílíte nakrájením na tlustší plátky.

Pomalu pečený vysoký roštěnec

Pomalé pečení ve vypnuté troubě si oblíbíte. Jen se musíte udržet a troubu neotvírat, aby teplo neuniklo ven.

Omáčky

Je-li základem omáčky kořenová zelenina, vytvořte z ní lůžko, do kterého vložíte celý kus masa. Perfektně nasákne její chuť. Čím méně spěcháte, tím je výsledek lahodnější. Svíčková, kterou jste připravovali 9 hodin bude nezapomenutelná. Po uvaření stačí zeleninu rozmixovat, pokud jste jí požili dostatečné množství, není ani nutné zahušťovat jíškou. Vzniklou omáčku povařte, přidejte smetanu a můžete podávat. Stejně připravíte houbové, smetanové či pikantní omáčky. Pomalý hrnec je velice všestranný. Přidané koření doporučujeme zabalit do gázy, nebudete jej lovit po celém hrnci a vyhnete se také scezení. Guláše, ragú, masové kuličky v omáčce, to vše se dá za pomalého pečení připravit.

Srnčí ragú na víně

Na zvěřinu patří divoké koření. My jsme srnčí ragú zvýraznili kytičkou bylin, která s tímhle hutným...

Polévky

Nemusíte vařit pouze z masa, vytvořit se dají také zeleninové polévky. Zkuste třeba polévku z červené čočky, vegetariánský boršč, cibulačku nebo dýňovou polévku. Bez masa se obejdete i u bramborového guláše, plněných paprik nebo fazolového ragú.

Fenyklovo-rajčatové ragú

Odlehčené ragú bez masa bude v jemnější verzi chutnat i dětem!

Dezerty

Pomalou přípravu si zaslouží ovesná či rýžová kaše, pečená jablka, rýžový nákyp, ale také povidla, žemlovka nebo obrácený koláč.

Obrácený brusinkový koláč

Pro obrácené koláče máme zvláštní slabost. Ta chvilka napětí před vyklopením a dětská radost z úspěchu nás zkrátka...

Paštika

Paštika vám dlouhé pečení vrátí několikanásobně. Vyzkoušet můžete klasickou játrovou, nebo se pustit za novou chutí s kančí, kuřecí s cibulovým džemem, srnčí, králičí se švestkami nebo pepřovou s brandy. Určitě nezapomeňte v poslední třetině pečení přidat ostřejší alkohol, který do paštiky patří a už se vám nestačí úplně vyvařit.

Přepuštěné máslo

Dříve běžnou surovinou, tedy přepuštěné máslo, které je zdravější alternativou smažení a vaření. S pomalým hrncem se vyhnete dlouhému stání u plotny a hlídání co se děje v kastrůlku. Při této přípravě však nedávejte pokličku, nežádoucí pěně se však nevyhneme, je tedy nutné ji pravidelně sbírat. Hotový výsledek scedíme, přelijeme do menších skleniček, necháme vychladnout a zásoby pro nás, a klidně celou rodinu, jsou hotovy.

A jaký je váš nejoblíbenější recept s přípravou v pomalém hrnci? Podělte se s námi v komentářích. 

Související

Vývar k snídani

Už jste zkoušeli nastartovat den teplou polévkou? Pokud ne, určitě vám to vřele doporučujeme. Vývar slouží tělu nejen...

Pomalu pečené maso: hovězí

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy...

Svíčková pečeně

Nedělní oběd jedna báseň – hezky po česku!

Elixír z červené řepy

Nasládlé chuti, kterou podtrhne ledová kostka ochucená ostrým křenem, jednou provždy propadnete.

Bezchybné, pomalu pečené kuře

Pomalé pečení zajistí masu vláčnost a šťavnatost, brambory v pekáči také nasáknou báječnou šťávou.

Pomalu pečené hovězí na balzamiku

Při výběru masa dbejte na pěkné tukové mramorování - čím bude maso prorostlejší, tím bude pečínka šťavnatější.

Pomalu pečený bůček

Maso pečené s kostí a kůží dokonale ladí se zelím.

Pomalu pečená srnčí kýta

Dopřejte masu na červeném víně čas, který potřebuje. Odměnou vám bude nevšední gurmánský zážitek.

Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem

Pomalu pečená kolínka jsou hit, který nikdy neomrzí. Stačí je nově doplnit sladkokyselými šalotkami a jemným...

Pomalu pečené vepřové ramínko po korejsku

Skvělý způsob, jak pohostit spoustu lidí naráz – nachystejte všechny doplňky a nechte každého, ať si...

Přidat komentář