Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Tradiční velikonoční pokrmy v zahraničí

Velikonoce se slaví po celém světě. Jsou spojeny s příchodem jara a znovuzrozením Ježíše Krista. Tradice a jídlo, které můžete najít na velikonoční tabuli, se však zem od země liší. Co byste našli na velikonočním menu u Italů, Britů nebo třeba Španělů?
1. 4. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Itálie

V Itálii se náboženské tradice a oslavy prožívají velice silně, proto i Velikonoce, po italsku Pasqua, jsou velmi bujarým obdobím. Probíhají radostné oslavy, vesnicemi procházejí velikonoční procesí, věřící se vydávají na křížovou cestu připomínající Kristovo utrpení.  

K oslavám Velikonoc v Itálii samozřejmě patří také hodování. Italové musí mít o velikonočních svátcích na stole tradiční italské pečivo, kterým je colomba pasquale neboli velikonoční holubice. Jedná se o sladký mandlový koláč ve tvaru holubice.  K nedělnímu obědu podávají několik chodů, zlatý hřeb hostiny je pečené jehněčí. Pořádný hodokvas ale přichází na Velikonoční pondělí, kdy na italském velikonočním stole můžete najít slaný koláč torta rustica, který je plněný vaječnou náplní, a různé druhy sušených salámů.

Jehněčí na tymiánu

Neochutnat na jaře jehněčí maso by byla škoda.

Španělsko

Pro Španěly jsou Velikonoce nejdůležitějšími svátky v roce, neobejdou se tak bez velikých slavností, procesí se sochami Ježíše Krista a hodování především v restauracích, které praskají ve švech.

Lidé si během těchto svátků pochutnávají zejména na solené tresce zvané bacalao a spoustě sladkého pečiva, jako je například tradiční huesos de santo neboli kosti světce, což jsou marcipánové trubičky plněné žloutkovým krémem a sypané cukrem. Dále můžete na španělském stole najít postní koblížky zvané buňuelos de cuaresma nebo velikonoční pletenec roscon de pascua, který je symbolem rodiny a pospolitosti. Do pletence hospodyňky vtlačují barevná vejce uvařená natvrdo a malé plastové postavičky Marie, Josefa nebo Ježíška. Kdo ho ve svém pletenci najde, ten bude mít štěstí. Oblíbeným španělským velikonočním dezertem jsou torrijas, plátky den staré bílé veky namočené v oslazeném mléce, obalené ve vejcích a usmažené dozlatova. Podávají se pocukrované a posypané skořicí.  

Polsko

Také polský národ je silně věřící, i v této zemi jsou Velikonoce jedním z nejdůležitějších svátků v roce. Na Velikonoce se tradičně vaří kyselá polévka s bramborami, vejcem a klobásou zvaná žurek. Tradičním pečivem je kromě velikonočního beránka, kterému se v některých částech Polska říká angusek, také bábovka, se kterou je spojena řada mýtů. Praví se například, že když se lidé v domácnosti hádají, bábovka správně nenakyne. Posledním tradičním moučníkem je mazurek, což je koláč z křehkého těsta s různými náplněmi (džem, čokoláda, cukrová poleva) a bohatě zdobeným vrškem. Jako ozdoba se nejčastěji používá sušené ovoce, ořechy, čokoláda nebo kokos.

Polévka žurek

Milujete-li nakyslé polévky jako je zelňačka či kyselo, učaruje vám i polský žurek. Stejně jako v případě kysela se o...

Velká Británie

Snad nejznámější velikonoční tradicí v Británii je Egg Hunt neboli lovení čokoládových vajíček. Ty hledají děti po celém domě nebo zahradě a říká se, že jim je tam schoval velikonoční zajíček.

Velikonoce v Británii nejsou na rozdíl od jiných zemí svátky velkého hodování. Nejtradičnějším velikonočním jídlem jsou Hot Cross Buns neboli horké bochánky, které tvarem i chutí připomínají mini verzi našeho mazance. Na každém bochánku je kříž z cukru nebo cukrové polevy jako připomínka Ježíšova ukřižování. Pečou se také velikonoční muffiny ozdobené bonbony ve tvaru vajíček. Jako hlavní chod se podává pečené jehněčí maso se sladkými bramborami a zeleninou.

Hot cross buns

Britské bochánky vydrží poměrně dlouho vláčné a voní kořením a citrusovou kůrou. Nejlepší jsou ale...

Německo 

Pro Němce jsou Velikonoce nejdůležitějšími svátky v roce. Probíhají bohoslužby a rodinná a přátelská setkání. Stejně jako u nás, i v Německu jsou hlavním symbolem Velikonoc malované kraslice. Němci je však spojují s různými sportovními aktivitami, například házením vajec do dálky, ale tak, aby se nerozbila. Podobně jako v Británii, i v Německu zajíček schovává vajíčka po domě a zahradě, ale snáší je do slaměných hnízd, které děti večer před tím vyrobí. Ráno se pak vydávají vajíčka hledat.

Velikonoční jídelníček v Německu je podobný jako u nás. Jí se skopové a jehněčí maso, pečou se mazance, koláče a koblihy.

Mazanec pro každého: vyzkoušejte kynutý, tvarohový nebo mandlový

K tradičnímu velikonočnímu moučníku řadíme vedle beránka a jidášů také mazanec. V každé rodině se recept na tento...

Související

20x velikonoční jehněčí

Voňavé jehněčí maso patří odpradávna na velikonoční stůl. Poradíme vám, jak ho nejlépe upravit - máme recepty pro ty,...

Tradiční velikonoční pečivo

Když se řekne Velikonoce a sladké, co se vám ihned vybaví? Nám jednoznačně velikonoční beránek, mazanec a jidáše. Bez...

Svěží a odlehčené velikonoční menu

Velikonoce patří, podobně jako jiné významné svátky, k období bujarého veselí a bohatého hodování. Zkuste to letos...

Zelený čtvrtek na talíři

Svátky jara jsou krásnou příležitostí, jak si připomenout velikonoční tradice a vychutnat si jídla, která by nás...

Tradiční, moderní i historické pojetí velikonoční nádivky

Velikonoční veselí se neobejde bez voňavé domácí nádivky. Odkud se tradice pečení hlavičky vzala, jaké suroviny v ní...

Proč ochutnat kůzlečí nebo jehněčí maso?

Přemýšlíte, čím o velikonočních svátcích překvapit partnera nebo malé mlsouny? Vyzkoušejte speciality z jehněčího nebo...

Velikonoční příprava v plném proudu

Velikonoce jsou již za týden a je tedy největší čas se na ně patřičně připravit. Hladký a pohodový průběh vám zajistí...

Seznamte se s britskými hot cross buns, jsou to jediné buchty, které se mají jíst teplé

V Anglii si Velikonoce bez hot cross buns nedovedou představit stejně jako my bez beránka. Tyto vláčné buchty se často...

Přidat komentář