0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční velikonoční pokrmy v zahraničí

velikonoční cukroví
ZDROJ: https://old.apetitonline.cz/sites/default/files/styles/630x420/public/clanek/melissa-walker-horn-1c6hqfp7u24-unsplash.jpg?itok=zusQXj1U
sdílet:

Velikonoce se slaví po celém světě. Jsou spojeny s příchodem jara a znovuzrozením Ježíše Krista. Tradice a jídlo, které můžete najít na velikonoční tabuli, se však v různých zemích liší. Co byste našli na velikonočním menu u Italů, Britů nebo třeba Španělů?

Itálie

V Itálii se náboženské tradice a oslavy prožívají velice silně, proto i Velikonoce, po italsku Pasqua, jsou velmi bujarým obdobím. Probíhají radostné oslavy, vesnicemi procházejí velikonoční procesí, věřící se vydávají na křížovou cestu připomínající Kristovo utrpení.  

  • K oslavám Velikonoc v Itálii samozřejmě patří také hodování. Italové musí mít o velikonočních svátcích na stole tradiční italské pečivo, kterým je colomba pasquale neboli velikonoční holubice. Jedná se o sladký mandlový koláč ve tvaru holubice.  
  • K nedělnímu obědu podávají několik chodů, zlatý hřeb hostiny je pečené jehněčí.
  • Pořádný hodokvas ale přichází na Velikonoční pondělí, kdy na italském stole můžete najít slaný koláč torta rustica, který je plněný vaječnou náplní, a různé druhy sušených salámů.

Španělsko

Pro Španěly jsou Velikonoce nejdůležitějšími svátky v roce, neobejdou se tak bez velikých slavností, procesí se sochami Ježíše Krista a hodování především v restauracích, které praskají ve švech.

  • Lidé si během těchto svátků pochutnávají zejména na solené tresce zvané bacalao a spoustě sladkého pečiva, jako je například tradiční huesos de santo neboli kosti světce, což jsou marcipánové trubičky plněné žloutkovým krémem a sypané cukrem.
  • Dále můžete na španělském stole najít postní koblížky zvané buňuelos de cuaresma nebo velikonoční pletenec roscon de pascua, který je symbolem rodiny a pospolitosti.
  • Do pletence hospodyňky vtlačují barevná vejce uvařená natvrdo a malé plastové postavičky Marie, Josefa nebo Ježíška. Kdo ho ve svém pletenci najde, ten bude mít štěstí.
  • Oblíbeným španělským velikonočním dezertem jsou torrijas, plátky den staré bílé veky namočené v oslazeném mléce, obalené ve vejcích a usmažené dozlatova. Podávají se pocukrované a posypané skořicí.

Polsko

I v této zemi jsou Velikonoce jedním z nejdůležitějších svátků v roce. Na Velikonoce se tradičně vaří kyselá polévka s bramborami, vejcem a klobásou zvaná žurek. 

  • Tradičním pečivem je kromě velikonočního beránka, kterému se v některých částech Polska říká angusek, také bábovka, se kterou je spojena řada mýtů. Praví se například, že když se lidé v domácnosti hádají, bábovka správně nenakyne.
  • Posledním tradičním moučníkem je mazurek, což je koláč z křehkého těsta s různými náplněmi (džem, čokoláda, cukrová poleva) a bohatě zdobeným vrškem. Jako ozdoba se nejčastěji používá sušené ovoce, ořechy, čokoláda nebo kokos.

Velká Británie

Snad nejznámější velikonoční tradicí v Británii je Egg Hunt neboli lovení čokoládových vajíček. Ty hledají děti po celém domě nebo zahradě a říká se, že jim je tam schoval velikonoční zajíček. Vajíčka se zdobí v sobotu večer. Velkým dnem oslav a veselí je velikonoční neděle.

  • Velikonoce v Británii nejsou na rozdíl od jiných zemí svátky velkého hodování. Nejtradičnějším velikonočním jídlem jsou Hot Cross Buns neboli horké bochánky, které tvarem i chutí připomínají mini verzi našeho mazance. Na každém bochánku je kříž z cukru nebo cukrové polevy jako připomínka Ježíšova ukřižování.
  • Pečou se také velikonoční muffiny ozdobené bonbony ve tvaru vajíček. Jako hlavní chod se podává pečené jehněčí maso se sladkými bramborami a zeleninou.

Německo

Pro Němce jsou Velikonoce nejdůležitějšími svátky v roce. Probíhají bohoslužby a rodinná a přátelská setkání. Stejně jako u nás, i v Německu jsou hlavním symbolem Velikonoc malované kraslice. Němci je však spojují s různými sportovními aktivitami, například házením vajec do dálky, ale tak, aby se nerozbila.

  • Podobně jako v Británii, i v Německu zajíček schovává vajíčka po domě a zahradě, ale snáší je do slaměných hnízd, které děti večer před tím vyrobí. Ráno se pak vydávají vajíčka hledat.
  • Velikonoční jídelníček v Německu je podobný jako u nás. Jí se skopové a jehněčí maso, pečou se mazance, koláče a koblihy.

Související články

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání
  • Lidé a jídlo

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit