Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Tradiční velikonoční pokrmy v zahraničí

velikonoční cukroví
ZDROJ: https://old.apetitonline.cz/sites/default/files/styles/630x420/public/clanek/melissa-walker-horn-1c6hqfp7u24-unsplash.jpg?itok=zusQXj1U
sdílet:

Velikonoce se slaví po celém světě. Jsou spojeny s příchodem jara a znovuzrozením Ježíše Krista. Tradice a jídlo, které můžete najít na velikonoční tabuli, se však zem od země liší. Co byste našli na velikonočním menu u Italů, Britů nebo třeba Španělů?

Itálie

V Itálii se náboženské tradice a oslavy prožívají velice silně, proto i Velikonoce, po italsku Pasqua, jsou velmi bujarým obdobím. Probíhají radostné oslavy, vesnicemi procházejí velikonoční procesí, věřící se vydávají na křížovou cestu připomínající Kristovo utrpení.  

K oslavám Velikonoc v Itálii samozřejmě patří také hodování. Italové musí mít o velikonočních svátcích na stole tradiční italské pečivo, kterým je colomba pasquale neboli velikonoční holubice. Jedná se o sladký mandlový koláč ve tvaru holubice.  K nedělnímu obědu podávají několik chodů, zlatý hřeb hostiny je pečené jehněčí. Pořádný hodokvas ale přichází na Velikonoční pondělí, kdy na italském velikonočním stole můžete najít slaný koláč torta rustica, který je plněný vaječnou náplní, a různé druhy sušených salámů.

Španělsko

Pro Španěly jsou Velikonoce nejdůležitějšími svátky v roce, neobejdou se tak bez velikých slavností, procesí se sochami Ježíše Krista a hodování především v restauracích, které praskají ve švech.

Lidé si během těchto svátků pochutnávají zejména na solené tresce zvané bacalao a spoustě sladkého pečiva, jako je například tradiční huesos de santo neboli kosti světce, což jsou marcipánové trubičky plněné žloutkovým krémem a sypané cukrem. Dále můžete na španělském stole najít postní koblížky zvané buňuelos de cuaresma nebo velikonoční pletenec roscon de pascua, který je symbolem rodiny a pospolitosti. Do pletence hospodyňky vtlačují barevná vejce uvařená natvrdo a malé plastové postavičky Marie, Josefa nebo Ježíška. Kdo ho ve svém pletenci najde, ten bude mít štěstí. Oblíbeným španělským velikonočním dezertem jsou torrijas, plátky den staré bílé veky namočené v oslazeném mléce, obalené ve vejcích a usmažené dozlatova. Podávají se pocukrované a posypané skořicí.  

Polsko

Také polský národ je silně věřící, i v této zemi jsou Velikonoce jedním z nejdůležitějších svátků v roce. Na Velikonoce se tradičně vaří kyselá polévka s bramborami, vejcem a klobásou zvaná žurek. Tradičním pečivem je kromě velikonočního beránka, kterému se v některých částech Polska říká angusek, také bábovka, se kterou je spojena řada mýtů. Praví se například, že když se lidé v domácnosti hádají, bábovka správně nenakyne. Posledním tradičním moučníkem je mazurek, což je koláč z křehkého těsta s různými náplněmi (džem, čokoláda, cukrová poleva) a bohatě zdobeným vrškem. Jako ozdoba se nejčastěji používá sušené ovoce, ořechy, čokoláda nebo kokos.

Velká Británie

Snad nejznámější velikonoční tradicí v Británii je Egg Hunt neboli lovení čokoládových vajíček. Ty hledají děti po celém domě nebo zahradě a říká se, že jim je tam schoval velikonoční zajíček.

Velikonoce v Británii nejsou na rozdíl od jiných zemí svátky velkého hodování. Nejtradičnějším velikonočním jídlem jsou Hot Cross Buns neboli horké bochánky, které tvarem i chutí připomínají mini verzi našeho mazance. Na každém bochánku je kříž z cukru nebo cukrové polevy jako připomínka Ježíšova ukřižování. Pečou se také velikonoční muffiny ozdobené bonbony ve tvaru vajíček. Jako hlavní chod se podává pečené jehněčí maso se sladkými bramborami a zeleninou.

Německo 

Pro Němce jsou Velikonoce nejdůležitějšími svátky v roce. Probíhají bohoslužby a rodinná a přátelská setkání. Stejně jako u nás, i v Německu jsou hlavním symbolem Velikonoc malované kraslice. Němci je však spojují s různými sportovními aktivitami, například házením vajec do dálky, ale tak, aby se nerozbila. Podobně jako v Británii, i v Německu zajíček schovává vajíčka po domě a zahradě, ale snáší je do slaměných hnízd, které děti večer před tím vyrobí. Ráno se pak vydávají vajíčka hledat.

Velikonoční jídelníček v Německu je podobný jako u nás. Jí se skopové a jehněčí maso, pečou se mazance, koláče a koblihy.

Související články

Tradiční velikonoční pečivo
  • Novinky a zajímavosti

Tradiční velikonoční pečivo

Velikonoční beránek Na Velikonoce je snad nejtypičtějším pečivem velikonoční beránek. Ten se však původně jedl v podobě pečeného masa po skončení velikonočního půstu. Tato tradice má původ v biblických dějinách a je...
Svěží a odlehčené velikonoční menu
  • Novinky a zajímavosti

Svěží a odlehčené velikonoční menu

Pokud jste se letos rozhodli oslavit Velikonoce s lehčím jídelníčkem, tak je tento článek přesně pro vás. Zaměřili jsme se na svěží odlehčené menu, a přitom zachovali všechno, co k Velikonocům patří. Vegetariánská nádivka Bezmasá...
Zelený čtvrtek na talíři
  • Koktejl

Zelený čtvrtek na talíři

Svátky jara jsou krásnou příležitostí, jak si připomenout velikonoční tradice a vychutnat si jídla, která by nás obvykle nenapadla. Co si dát na Zelený čtvrtek? ...
Tradiční, moderní i historické pojetí velikonoční nádivky
  • Tipy a triky

Tradiční, moderní i historické pojetí velikonoční nádivky

Původní recept Svítek, sekanice, ale také jeřábek. To jsou regionální názvy velikonoční nádivky. Proč ji známe také pod pojmem hlavička? V dřívějších dobách se do směsi přidávaly kousky masa z telecí hlavy, odtud tedy nádivka...
Velikonoce na talíři: mleté maso
  • Tipy a triky

Velikonoce na talíři: mleté maso

Vše začíná výběrem správného masa. Když si maso umelete sami doma nebo požádáte spolehlivého řezníka, budete naprosto přesně vědět, co máte na talíři. Na mletí vybírejte levnější díly jako hovězí přední, vepřovou plec či libový bůček....
Velikonoční klasika se zárukou
  • Tipy a triky

Velikonoční klasika se zárukou

Bleskový mazanec pro začátečníky Upečte si mazanec bez kynutí. Je snadný, vláčný a hotový raz dva. Bochánek z tvarohu na rozdíl od kynutého mazance před pečením nenařezávejte do kříže, i když to velí tradice. V místě naříznutí by mohl...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit