Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se starými jablky? Vyrobte z nich jablečný med

Jablečný med
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Koukáte na hromádku starších jablek a nevíte, co s nimi? Jsou trochu vrásčitá a zcvrklá a zakousnout se do nich nikomu nechce? Máte několik možností, jak s nimi naložit: použít je třeba do štrúdlu nebo na koláč nebo si vyrobit jablečný „med“. Je chuťově dokonalý a poslouží jak zajímavé sladidlo s medovou konzistencí. 

Jablečný med je vlastně zavařenina z jablek ochucená citronem a zázvorem. Vzhledově se podobá medu, má ovšem svou specifickou vůni i chuť, konzistencí připomíná něco mezi medem a džemem. Jablečný „med“ má široké využití, takže se vám ve spíži rozhodně neztratí.

  • Z jablečného "medu" můžete připravit čaj proti nachlazení.
  • Skvěle se hodí jako ochucovadlo do snídaňové kaše či jogurtu.
  • Upotřebíte ho také na palačinky nebo lívance stejně jako džem.
  • Jablečný med pozvedne obyčejný krajíc chleba s máslem.
  • Oceníte ho i v létě, kdy z něj můžete přichystat osvěžující zdravou limonádu.

Jak vyrobit jablečný „med“?

Připravte si 1 kg očištěných jablek, 750 g krupicového cukru, cca 3cm kousek zázvoru (podle chuti), 1 citron a 1 plechovku ananasu. 

  1. Jablka očistěte, oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Kořen zázvoru oloupejte a nastrouhejte. Množství zázvoru upravte dle své chuti. Kdo jeho specifickou ostrou chuť nemá rád, může přidat méně.
  2. Nakrájená jablka a ananas dejte do hrnce a chvilku povařte, jablka pustí šťávu. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem.
  3. Do hladké směsi přidejte šťávu z citronu, cukr a nastrouhaný zázvor a vařte na mírném ohni po dobu 60–90 minut za občasného míchání, dokud směs nezhoustne.
  4. Horkým jablečnou tekutinou ihned naplňte sklenice, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechte takto stát, dokud sklenice nevychladnou. Poté med uskladněte do chladnější tmavé místnosti, nejlépe do sklepních prostor.

Účinky jablečného medu

  • Jablka, zvlášť stará a trochu seschlá, málokde najdou tak dobré uplatnění jako právě v tomto (ne)medu. Jde o levnou surovinu a výborný nosič chuti – proto při jeho přípravě můžete použít místo ananasu i jiné aromatické ovoce nebo další koření.
  • Zázvor je považován za všelék, navíc má výraznou a chuť, která skvěle ladí ke skořici, muškátovému oříšku nebo kardamomu.
  • Citron je nepostradatelnou surovinou při pečení a vaření obecně, v jablečném medu reguluje sladkost a dodává jiskru svěžesti. Kapka citronové šťávy a citronová kůra prospívají chuti skoro každého pokrmu.

Zdroj info: Apetit

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč