Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Čokoládové lanýže – darujte pod stromeček francouzskou delikatesu

Čokoládě odolá jen málokdo. Sladká, kakaová, jemná chuť dokáže mnohdy spravit špatnou náladu. S kostkou čokolády nebo čokoládového bonbónu v puse je svět zkrátka hezčí. Ještě hezčí ale bude, pokud vyzkoušíte kouzlo čokoládových lanýžů. Už samotný název napovídá, že jde o delikátní záležitost. Proto určitě neuděláte chybu, když lanýže někomu nadělíte pod stromeček. Při přípravě jich ale raději vyrobte jednou tolik, protože by se mohlo stát, že na potenciálního obdarovávaného už nic nezbude.
23. 11. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Proč lanýž?

Truffes au chocolat neboli čokoládové lanýže jsou známou kakaovou cukrovinkou. Proč ale nesou svůj název po vzácné a drahé houbě? Svým vzhledem (a někdy i cenou) tyto bonbóny lanýž připomínají. Na konci devatenáctého století je vynalezl Francouz Louis Dufour ve městě Chambér. Louis byl oblíbeným výrobcem pralinek, ale právě v období vánočních svátků mu suroviny potřebné pro výrobu došly. Rozhodl se tak vyrobit pralinky z toho, co dům dal. Smíchal smetanu, vanilku a kakaový prášek, vzniklou hmotu tvaroval do malých kuliček a ty obalil v kakau. Hned na první pohled se čokoládové bonbóny podobaly lanýžům, a tak je cukrář po této houbě na první dobrou pojmenoval.

Čokoládové lanýže

Udělejte si své vlastní čokoládové lanýže! Zaručujeme vám, že budou ještě chutnější a jemnější než ty z belgické...

Jak si čokoládové lanýže vyrobit doma?

Dnes můžete po celém světě ochutnat několik druhů čokoládových lanýžů. Základ bývá stejný, ale každá země si pak do receptury přidala i kousek ze svých tradičních přísad. Pro přípravu klasických francouzských lanýžů budete potřebovat kvalitní hořkou čokoládu, smetanu, vanilku, máslo a kvalitní kakao. Do zahřáté smetany dejte zrníčka z vanilkového lusku, přiveďte k varu, následně přidejte nalámanou čokoládu a nechte bez míchání rozpustit. Poté za pomoci másla směs vyšlehejte do hladka. Vzniklé hmotě se říká ganache (ganáž). Z vychlazené směsi poté tvarujte nepravidelné kuličky a obalte v kakau.

Variace čokoládových lanýžů

Klasické lanýže jsou delikátní záležitostí, ale abyste dali talíři plnému čokoládových bonbónů trochu větší šmrnc, vyzkoušejte také různé variace a lanýže ozvláštněte dalšími chuťovými rozměry. Nejen, že bude zábavné ochutnávat různé druhy lanýžů, ale vznikne tak i barevná bonboniéra. A jak lanýže posunout o level výš? Místo v kakau kuličky obalte v kokosu, namletých oříškách (skvěle vypadají pistácie) nebo do kakaa přidejte špetku chilli či skořice. Ochutit můžete i ganache, a to třeba likérem nebo kávou. Variací existuje opravdu spousta, a tak dnes už není podmínkou hořká čokoláda, ale můžete je vyzkoušet i z čokolády mléčné, bílé, nebo dokonce z arašídového másla.

Čokoládový lanýžový dort

Kromě chuti vás lahodný dezert překvapí a přesvědčí přípravou: je to velmi jednoduché a hlavně – nic se nepeče,...

Související

Použijte místo klasického kakaa to s označením raw

Kakaový prášek pravděpodobně nechybí v kuchyni žádné domácnosti. Nejen, že děti milují horký kakaový nápoj, ale...

Pralinky s čokoládou a arašídovým máslem

Jednoduché pralinky, které zvládne absolutně každý. Trik je v kvalitních ingrediencích – burákovém...

Čokoládové pralinky s portským želé

S příchodem chladných dní je tu zase prostor pro čokoládu a třeba i pralinky. Zkuste se inspirovat následujícím...

Královská horká čokoláda

Je hustá, tmavá a voňavá. Uvařte si ji, když máte splín, když se chcete vrátit do dětství, když se potřebujete zahřát...

Jak na to: rozpouštění čokolády

Od tabulky čokolády k hříšnému dezertu vede dlouhá cesta, která může být někdy pořádně kostrbatá. Abyste nezabloudili a...

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Bývala platidlem, vyráběl se z ní hořký nápoj a své největší slávy dosáhla v 16. století, kdy byla dovezena z Ameriky...

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

V posledních letech se velmi často můžeme setkat s názorem, že hořká čokoláda je zdravá. Zaslechneme i výkřiky typu...

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné...

Lanýže z Karibiku

Kdo má rád kokos, zamiluje se na první kousnutí. Vždyť co jinak udělat s čerstvým ořechem, který děti dostanou k...

Jak využít přebytky z mikulášské nadílky?

Mikulášská nadílka se kvapem blíží. Klasická trojice v podobě Mikuláše, čerta a anděla za chvíli zaklepe na dveře, aby...

Mikulášská tradice u nás i ve světě

Začátek prosince patří dětem a oslavám spojeným se svatým Mikulášem. Ti, co byli hodní, se mohou těšit na sladkosti a...

Čokoládové lanýže

Až zjistíte, jak snadno se dají připravit, a až je ochutnáte, už si nebudete čokoládové bonbony nikdy kupovat...

Vánoční ozdoby, na kterých si i pochutnáte

Vánoční ozdoby jsou k dostání v nepřeberných podobách: skleněné, dřevěné, plastové či papírové. My pro vás máme tipy na...

Lanýže z arašídového másla s malinami

Čím uzavřít valentýnskou večeři? Stylovým dezertem! Vyzkoušejte lahodné lanýže podle receptu Blanky a Jakuba z blogu...

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

Tento nápad na dárek si prostě zamilujete. Za pár korun a s minimem úsilí připravíte milou pozornost, i když Ježíšek už...

Oslaďte život svým blízkým vylepšenou čokoládovou tabulkou

Ať už k Mikuláši, Vánocům, narozeninám, nebo jen tak, tabulkou čokolády uděláte radost všem milovníkům sladkého. Vybrat...

Přidat komentář