Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Domácí zabíjačka: Jak probíhají tradiční české hody?

Bez pašíka se donedávna neobešlo žádné větší vesnické stavení. Zabíjačka byla očekávanou událostí, při které se scházeli nejen členové rodiny, ale i sousedé z nejbližšího okolí. Jak taková domácí zabíjačka probíhá? A které dobroty nesmí na poctivé zabíjačce chybět?
2. 2. 2021 | Autor: Petr Šúth

Prasata patřila mezi první zvířata, která člověk začal pravidelně využívat pro svou obživu. První pokusy o domestikaci probíhaly již v neolitu asi před devíti tisíci lety a od té doby se pašíci stali důležitou součástí nejednoho hospodářství. 

Není se tedy čemu divit, že se lidé naučili využívat doslova každý kousek vepřového masa pro svou (s)potřebu. Zabíjačky probíhaly zejména v zimních měsících, kdy bylo možné maso nejlépe konzervovat na horší časy. Stačí jen připomenout dílo Josefa Jungmanna, který se (s přihlédnutím k tehdejším zvyklostem) pokoušel ještě v počátcích 19. století přejmenovat měsíc Vánoc na „prasinec“.

Zabijačka u vás doma

Nemusíte žít zrovna na venkově, abyste si užili celodenní mejdan. Zorganizujte vlastní zabijačkovou party s pokrmy,...

A rozporku máte? Aneb na co před zabíjačku nezapomenout

Štěstí přeje připraveným, říká se. U zabíjačky tomu není jinak. Hostině, při které kolují po stolech nejrůznější vepřové specialitky, předchází poměrně náročná příprava. Nejdříve je potřeba učinit za dost zákonným opatřením. Podle správnosti byste měli porážku pašíka ohlásit příslušným organům.

Pokud totiž chováte třeba jen jediné prasátko, stáváte se chovatelem, a proto musíte být registrování u Českomoravské společnosti chovatelů (ČMSCH). Na tomto místě byste měli také předložit veterinární atestaci o tom, že je vaše prasátko zdravé.

Jakmile máte formality za sebou, můžete začít chystat vybavení. Nezapomeňte na necky, ve kterých prasátko spaříte, zbavíte štětin, a trojnožku s rozporkou (tzv. triangl). Na ni zvíře zavěsíte a vykucháte. Nezapomeňte ani kbelíky, lavor, pekáče nebo zavařovačky. Pro vaření je vhodný také větší kotel (např. butar). Naostřené nože a sekáčky jsou samozřejmostí.

Domácí zabijačka (klidně v obýváku!)

Domácí zabijačka (klidně v obýváku!)

Máte rádi výzvy? Chcete si užít bezva mejdan? Udělejte si vlastní zabijačkovou party! Suroviny koupíte podle našeho...

Kromě toho se vybavte pořádnou zásobou koření, jako bobkový list, majoránka, pepř kmín, tymián nebo třeba pálivý zázvor (záleží na vašich chuťových preferencích). Ve spíži nesmí chybět ani sůl, mrkev, česnek s cibulí, kroupy nebo „buchty“ do jitrnic (ty můžete nahradit žemlemi).

A pokud se zabíjačkami teprve začínáte, pozvěte si raději řezníka nebo zkušeného souseda, který vám podá pomocnou ruku. Budete mít jistotu, že se vám vše povede.

Patero zabíjačkových dobrot, které nemůžete vynechat

Všechno jste zvládli na jedničku? Potom nezbývá než se pustit do hodování. Která jídla na zabíjačkovém setkání můžete vyzkoušet?

1. Bůček na cibuli

Oblíbení dopolední svačinka. Vepřový bůček se podává s paprikou a pravým domácím chlebem na zakousnutí.

Pečený vepřový bůček na pivu a česneku s jarními cibulkami

S kedlubnami na tři způsoby se hodí pečené vepřové maso do jakéhokoli ročního období.

2. Polévka z ovaru

Poctivá polévka nesmí chybět na žádné zabíjačce. Silný vývar, který vzniká při vaření ovaru, je možné doplnit kroupami a podávat v pravé poledne. Aspoň po náročné práci zahřejete své prokřehlé tělo.

3. Zabíjačkový guláš

Osvědčeným hlavním chodem je zabíjačkový guláš. Můžete jej uvařit z méně hodnotných surovin nebo třeba vývaru z jitrnic, jejichž obsah by v případě prasknutí mohl přijít nazmar.

4. Prdelačka

Navečer se podává temná zabíjačková polévka, tzv. prdelačka. Základem polévky je opět silný vývar, který připravujeme v průběhu celého dne.

Černá zabijačková polévka (prdelačka)

Jděte do toho! Polévka je opravdová labužnická bomba.

5. Jelítka a jitrnice

Součástí zabíjačkové výslužky bývají také jitrnice a jelítka, které asi není potřeba představovat. Stačí si jen vybavit Dařbujána a Pandrholu. Na teplých jelítkách si pochutnáte s bramborami a se zelím. Nebo si z nich můžete připravit lahodný prejt.

Nevybrali jste si? Nahlédněte do sekce pod článkem, kde najdete další zabíjačkové recepty, které vám v mrazivém počasí učitě přijdou k duhu.

Související

Zabijačka u vás doma

Nemusíte žít zrovna na venkově, abyste si užili celodenní mejdan. Zorganizujte vlastní zabijačkovou party s pokrmy,...

Prejt s lepenicí

Lepenice neboli žvanda je při masopustním hodování nutností. V tomto staročeském jídle podávaném k jitrnicím, jelitům...

Jitrnice pečené na česnekových bramborách

Jitrnice pečené na provoněných bramborách jsou tak skvělé, že zapomenete na kalorické výčitky. A dejte si k nim pořádný...

Bramborový krém s kroupovým jelítkem

Nebojte se vyzkoušet něco trochu jiného. Tahle kombinace chutí vás dostane.
Domácí škvarky

Domácí škvarky

Jsou skvělé s čerstvě upečeným chlebem, v pomazánce i masopustním pečivu. Nejlepší vepřové škvarky jsou ty domácí...

Jelítka zapékaná s bramborami a vejci

Pokud je pro vás jelítko příliš odvážná volba, použijte místo něj chorizo – nejlépe tu variantu,...

Sladké, nadýchané a křehké. Objevte boží milosti

Masopust sice letos prožíváme trochu netradičně, uzavřeně a odděleně od ostatních, to ale neznamená, že si doma...

Přidat komentář