Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido pochází z Anglie a do Ameriky, kde je populární zejména na Halloween, se rozšířila z Dálného Východu, kde Hokkaido pěstují už po staletí. I u nás se těší veliké oblibě a zejména tento druh dýně je populární v kuchyni díky svému rozmanitému využití na rozdíl od jiných druhů. Hokkaido má kulatý tvar a existuje oranžová nebo zelená odrůda. Významná je také díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, ne nadarmo se jí říká vitaminová bomba. Bohatá je zejména na vitaminy A, B, C a E. Díky látkám v ní obsažených vám Hokkaido pomůže s mnohými neduhy – čistí organismus, pomáhá při poruchách funkce žaludku, při onemocnění slinivky břišní, sleziny, ledvin a srdce, obsahuje dokonce látky působící jako prevence proti nádorovým onemocněním. Je vhodná pro diabetiky i dietáře. Využijte, že je její sezóna a připravte si zdravou podzimní bombu v podobě rizota s dýní, dýňovými semínky a kaštany. Na víkend upečte třeba naše dýňové cupcaky. Zbylo vám z vaření ještě dost dýně a nechcete ji zbytečně vyhodit? Zavařte ji do skleničky.
Máslová dýně
Máslová dýně patří pod větší skupinu dýní muškátových. Má tvar hrušky, pevnější světle oranžovou slupku a chutí se skutečně podobá máslu. Původ není jistý, ale údajně pochází ze Střední nebo Jižní Ameriky, hojně se konzumuje také v jižní Africe. Stejně jako ostatní dýně je bohatá na vitaminy, zejména A a B, a na minerální látky, ze kterých převažuje hořčík, vápník a draslík. Příznivě působí na žaludek a močové cesty. Vzhledem k tomu, že neobsahuje alergeny a má hodně lehce stravitelné dužiny, je vhodná na přípravu příkrmů pro kojence. Kromě toho z ní uvaříte skvělé dýňové pyré a dýňovou polévku. Připravit si z ní můžete mimojiné dokonalý hummus, který se obejde bez cizrny.
Špagetová dýně
Špagetová dýně pochází z Japonska. Má oválný tvar, žlutou barvu (může být i žíhaná), tuhou slupku a chuťově je velmi jemná. Přívlastek špagetová nese díky své dužině. Když dýni rozkrojíte, odstraníte semena a dáte péct do trouby, po upečení se dužina rozdělí na tenká vlákna podobající se špagetám. Vyzkoušejte to s naším receptem na zapečenou špagetovou dýni se sýrem. Může být tak zdravou náhradou za těstoviny nebo jakoukoliv jinou přílohu. I tento druh dýně je bohatý na zdraví prospěšné látky. Nejen že má velmi nízký obsah kalorií, najdeme v ní hodně vitaminu A, kyselinu listovou, beta karoten a draslík. Látky obsažené ve špagetové dýni působí příznivě na srdce, pokožku, posilují imunitní systém a působí také proti rakovině.
Přidat komentář