Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Dýně a její blahodárné účinky na zdraví

Podzim je obdobím dýní. Nejen že jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si z ní můžete skvělou polévku, omáčku, zavařit ji nebo zapéct v troubě či přidat do salátu. Jaké jsou ty nejoblíbenější druhy dýní v kuchyni a mají nějaké prospěšné účinky na lidské zdraví?
25. 10. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido pochází z Anglie a do Ameriky, kde je populární zejména na Halloween, se rozšířila z Dálného Východu, kde Hokkaido pěstují už po staletí. I u nás se těší veliké oblibě a zejména tento druh dýně je populární v kuchyni díky svému rozmanitému využití na rozdíl od jiných druhů. Hokkaido má kulatý tvar a existuje oranžová nebo zelená odrůda. Významná je také díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, ne nadarmo se jí říká vitaminová bomba. Bohatá je zejména na vitaminy A, B, C a E. Díky látkám v ní obsažených vám Hokkaido pomůže s mnohými neduhy – čistí organismus, pomáhá při poruchách funkce žaludku, při onemocnění slinivky břišní, sleziny, ledvin a srdce, obsahuje dokonce látky působící jako prevence proti nádorovým onemocněním. Je vhodná pro diabetiky i dietáře. Využijte, že je její sezóna a připravte si zdravou podzimní bombu v podobě rizota s dýní, dýňovými semínky a kaštany. Na víkend upečte třeba naše dýňové cupcaky. Zbylo vám z vaření ještě dost dýně a nechcete ji zbytečně vyhodit? Zavařte ji do skleničky.

Dýně ve všech podobách aneb nejlepší dýňové recepty

Jejich oranžová dužina si přímo říká o upečení, uvaření, zavaření – dýně už dávno nejsou odsouzeny do role...

Máslová dýně

Máslová dýně patří pod větší skupinu dýní muškátových. Má tvar hrušky, pevnější světle oranžovou slupku a chutí se skutečně podobá máslu. Původ není jistý, ale údajně pochází ze Střední nebo Jižní Ameriky, hojně se konzumuje také v jižní Africe. Stejně jako ostatní dýně je bohatá na vitaminy, zejména A a B, a na minerální látky, ze kterých převažuje hořčík, vápník a draslík. Příznivě působí na žaludek a močové cesty. Vzhledem k tomu, že neobsahuje alergeny a má hodně lehce stravitelné dužiny, je vhodná na přípravu příkrmů pro kojence. Kromě toho z ní uvaříte skvělé dýňové pyré a dýňovou polévku. Připravit si z ní můžete mimojiné dokonalý hummus, který se obejde bez cizrny.

Nejen hokkaido: zajímavé druhy dýní, které lze použít při vaření

Hokkaido, máslová, žaludová nebo špagetová. V současné době na trhu nalezneme nespočet druhů dýní, které si můžeme...

Špagetová dýně

Špagetová dýně pochází z Japonska. Má oválný tvar, žlutou barvu (může být i žíhaná), tuhou slupku a chuťově je velmi jemná. Přívlastek špagetová nese díky své dužině. Když dýni rozkrojíte, odstraníte semena a dáte péct do trouby, po upečení se dužina rozdělí na tenká vlákna podobající se špagetám. Vyzkoušejte to s naším receptem na zapečenou špagetovou dýni se sýrem. Může být tak zdravou náhradou za těstoviny nebo jakoukoliv jinou přílohu. I tento druh dýně je bohatý na zdraví prospěšné látky. Nejen že má velmi nízký obsah kalorií, najdeme v ní hodně vitaminu A, kyselinu listovou, beta karoten a draslík. Látky obsažené ve špagetové dýni působí příznivě na srdce, pokožku, posilují imunitní systém a působí také proti rakovině.

Související

Salát z dýně a červené řepy

Zelenina z grilu má mnoho podob. Díky ricottě zasytí.

Podzimní zavařeniny: dýňové čatní

Skvělé jako chuťovka k sýru, steakům nebo jako náplň sendvičů a burgerů.

Jak vysušit dýňová semínka

Semínka z vydlabané dýně nevyhazujte. Jsou skvělá jako chuťovka k vínu.

Gratinovaná dýně s modrým sýrem

Zelenina v lahůdkové úpravě. Zapečená dýně se smetanovou omáčkou, křupavou krustou a navoněná šalvějí.

Dýňový koláč

Oslavy Dne díkůvzdání jsou také poděkováním zlatým dýním, bez nichž by přistěhovalci nepřežili první zimy v novém...

Dýňová polévka s chilli

Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť. Pokud ho nemáte, nahraďte ho kvalitním olivovým nebo...

6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně

Dýňová polévka je neuvěřitelně snadnou a lahodnou úpravou oranžových plodů. Jemná dýňová dužina ale zazáří i v mnoha...

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit,...

Dýňový kompot – lahodné retro

Dýňová sezona je v plném proudu. Připravili jste doma už všechny možné dýňové recepty a chcete zkusit něco, na co už...

3 tipy na Halloweenské filmy z dílny Tima Burtona

Tento týden jsme články Apetitu věnovali dýním a Halloweenu. V současné situaci trávíme více času doma, a je tak možné...

Seznamte se s kaki, ovocem bohů

Sytá oranžová barva, šťavnatá dužina a příjemná sladká chuť. Také už se vám při těch slovech sbíhají sliny? Řeč je o...

Přidat komentář