Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Nejen hokkaido: zajímavé druhy dýní, které lze použít při vaření

Hokkaido, máslová, žaludová nebo špagetová. V současné době na trhu nalezneme nespočet druhů dýní, které si můžeme koupit nebo vypěstovat. Pokud se vám z názvů jednotlivých druhů motá hlava, pak vám přinášíme seznam nejznámějších dýní, ze kterých se vyplatí vykouzlit podzimní menu.
25. 10. 2020 | Autor: Dytrychová Alžběta

Když se řekne pokrm z dýně, většina z nás si vybaví dýňovou polévku z hokkaido. Pravdou zůstává, že sytě oranžová polévka skvěle zahřeje i zasytí, a tak je bezesporu jedním z nejlepších podzimních pokrmů. Rozhodně bychom ale neměli zapomínat ani na další dýňové recepty, na jejichž přípravu můžeme použít i jiné druhy dýní.

Špagetová dýně

Na první pohled nenápadná špagetová dýně v sobě ukrývá dokonale měkkou dužinu, kterou lze v kuchyni skvěle využít. Jak už název napovídá, chuť špagetové dýně koresponduje s chutí klasických špaget. Nejjednodušeji dýni zpracujete tak, že ji rozkrojíte na polovinu, odstraníte semínka a necháte ji zapéct. Následně z trouby vyjměte špagetovou hmotu, kterou stačí zalít boloňskou omáčkou, posypat parmazánem a podávat. Jnom bystrý jedlík odhalí, že se mu nedostalo pravé italské pasty. Na špagetové dýni si smlsnou také ti, kterým chuť dýně hokkaido přijde příliš výrazná. 

Máslová dýně

Pro někoho tykev muškátová, pro jiného máslová dýně. Je jedno, jak tuto dýni pojmenováváte, důležité je, že se nachází ve vaší spižírně. Na rozdíl od špagetové dýně vyniká svou vůní a chutí, která doopravdy připomíná máslo. Zároveň je pro máslovou dýni charakteristické, že obsahuje malý jádřinec, a tak z této dýňové krásky nakrmíte celou rodinu. Pokud s máslovou dýní budete pracovat, připravte se na to, že ji nejdříve musíte oloupat. Její slupka je totiž velmi tuhá, a pravděpodobně by při vaření nezměkla. Máslová dýně chuťově vyniká s těstovinami, avšak můžete ji i upéct nebo z ní připravit dýňové hranolky. Mnoho kuchařů používá máslovou dýni také k přípravě dýňové polévky.  

Dýně ve všech podobách aneb nejlepší dýňové recepty

Jejich oranžová dužina si přímo říká o upečení, uvaření, zavaření – dýně už dávno nejsou odsouzeny do role...

Žaludová dýně

Jak už název napovídá, žaludová dýně připomíná plody dubu. Kromě zajímavého tvaru ji můžete obdivovat také pro její oříškovou chuť, která je velmi specifická. Žaludová dýně se od svých vrstevnic liší i tím, že ji můžete konzumovat syrovou, a to i se slupkou. Nic ale nebrání tomu, abyste žaludovou dýni tepelně zpracovali. Opět se hodí k přípravě polévky, dýňového pyré nebo jako příloha. Dobrou zprávou je, že žaludová dýně nepotřebuje výraznou péči, a tak si ji příští sezonu můžete vypěstovat i na vaší zahrádce.

Dýně Goliáš

Královou mezi jedlými dýněmi je bezesporu dýně Goliáš. Tato obrovská dýně má hladkou oranžovou slupku, pod kterou se skrývá velké množství dužiny i vody. V ideálním případě ji ihned zpracujte, a to například do dýňového kompotu nebo dýňové marmelády. Pokud by se tak nestalo, pravděpodobně by vám brzy po sklizni shnila.

Hokkaido

Kdo by neznal dýni hokkaido? Nejrozšířenější dýně na světě má zajímavou oříškovou a lehce nasládlou chuť, která si získala nejednoho gurmána. Pokud nechcete při přípravě dýňových receptů šlápnout vedle, pak se vyplatí, když si k ruce vezmete právě dýni Hokkaido. Její výhodou je také fakt, že ji před zpracováním nemusíte loupat, což u jiných druhů dýní rozhodně neplatí. Z dýně Hokkaido lze připravit nejen skvělou polévku, ale také dýňový salát nebo dezert.

Výborné dýňové recepty naleznete také v listopadovém čísle časopisu Apetit. 

Související

Jak snadno odstranit semínka z dýně

Rozhodli jste se připravit k večeři dýni, ale nevíte, jak naložit se semínky uvnitř? Našli jsme pro vás to...

Gratinovaná dýně s modrým sýrem

Zelenina v lahůdkové úpravě. Zapečená dýně se smetanovou omáčkou, křupavou krustou a navoněná šalvějí.
Pětkrát oranžové dýně

Pětkrát oranžové dýně

Zářivě oranžové dýně patří k podzimu stejně jako padající listí. Velkou parádu udělají na záhonu i na talíři. Nevěříte...

Salát z dýně a červené řepy

Zelenina z grilu má mnoho podob. Díky ricottě zasytí.

Sicilská dýně

Sicilská dýně vás vůní i chutí dostane ke slunci a moři. A navíc ji připravíte během chvilky!

Smažená dýně s rozinkami a piniovými oříšky

To je severoafrický pokrm, který můžete jíst teplý i studený

6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně

Dýňová polévka je neuvěřitelně snadnou a lahodnou úpravou oranžových plodů. Jemná dýňová dužina ale zazáří i v mnoha...

Opomíjená dýňová semínka

Při přípravě dýně na následné pečení, vaření nebo pouhé vydlabávání na dekoraci, je třeba zbavit ji semínek. Pokud si s...

Dýňový kompot – lahodné retro

Dýňová sezona je v plném proudu. Připravili jste doma už všechny možné dýňové recepty a chcete zkusit něco, na co už...

Přidat komentář