Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Historie zmrzliny

Lahůdku, kterou dnes můžete koupit prakticky na každém rohu, musel také někdo vymyslet. Kdo si dal první kopeček a byla dřív ovocná, nebo smetanová varianta?
14. 8. 2020 | Autor: Klára Kotábová

Starověké pokusy s mrazivou vášní

Historické prameny uvádějí, že jako první si na zmrzlině pochutnávali Peršané. Už 400 let před naším letopočtem. Ovšem jejich lahůdka neměla s tou dnešní společného nic jiného než to, že byla studená. Peršané totiž do misky nandali sníh či led a přelili jej hroznovou šťávou. A bylo naservírováno. Následně se do této dobroty zamiloval římský císař Nero, který si nechával vozit sníh z Alp.

Aby led vydržel teploty nad bodem mrazu, a byl tak k dispozici jako osvěžení bohatým příslušníkům elit i během teplých měsíců, budovaly se pro něj dobře odizolované podzemní sklepy. Princip byl jednoduchý: do velkých a hlubokých jam či podzemních místností, často vylámaných do skály či vyzděných, se v zimě navozilo velké množství ledu a následně se jámy či sklepy zakryly několika vrstvami izolačního materiálu (například kombinací drnů a slámy). Izolace zajistila, že led vydržel v chladném prostředí až do příští zimy. Na tomtéž principu fungovaly ledárny a chlazení potravin až do vynálezu elektrických lednic a mrazáků – tedy prakticky až do 20. století. 

Mátový sorbet s jasmínovým čajem

Mátové ochlazení do horkých dní.

Číňané objevili, jak mrazit i bez lednice

S dalším vynálezem přišli Číňané. Ti zmrzlinový sorbet vyráběli pomocí ledku draselného neboli salnytru. Ledek používali při výrobě raket do ohňostrojů a při práci s látkou přišli na to, že v kombinaci s vodou dokáže prudce zchladit jakýkoli roztok, s nímž přijde do styku. Díky tomu byla chladivá pochoutka k dispozici i v tom nejparnějším létě.

Jak vznikla první zmrzlina s mlékem?

Mléko jako ingredienci pro výrobu zmrzliny objevili Arabové. Ti také zjistili, že skvělá je slazená cukrem, případně medem, začali do ní dávat drcené pistácie, dokonce i zlato. Stále se totiž bavíme o tom, že zmrzlina byla lahůdkou pro vyvolené a rozhodně se nevyráběla masově.

Cesta ze stolu mocných k pouliční pochoutce

V 18. století se objevují první recepty na zmrzlinu i v kuchařkách pro měšťanské vrstvy. Její výroba stále probíhala ručně a využíval se při ní princip, na který přišli v 16. století Italové – a to, že smícháním ledu s kuchyňskou solí dochází opět (podobně jako v případě čínského ledku) k prudkému zchlazení. Využíval se systém dvou nádob – vnější se naplnila ledem se solí, vnitřní tekutou směsí na zmrzlinu. Tu bylo třeba během chlazení míchat, aby mrzla rovnoměrně. Ve 40. letech 19. století si nezávisle na sobě nechali dva vynálezci (Thomas Masters v Británii a Nancy M. Johnosonová v USA) patentovat mechanický strojek na míchání zmrzliny. Cesta k masové výrobě byla otevřená.

Zmrzlina s popcornem

Zmrzlina s popcornem se může na první pohled zdát jako hrozný nesmysl. Po první lžíci ale pochopíte, v čem je vtip. Je...

Kdo sní nejvíc zmrzliny

V devatenáctém století Američané objevili – zmrzlinu. V okamžiku, kdy byl sestrojen první mrazák, bylo jasné, že tato lahůdka se stane jejich národní láskou. A je tomu tak dodnes. Spojené státy patří mezi největší konzumenty zmrzliny na světě, i když překvapivě s roční spotřebou 20,8 litru na osobu na první pozici nedosáhli. Předstihl je Nový Zéland, jehož každý obyvatel zkonzumuje průměrně za rok 28,4 litru zmrzliny. V Evropě snědí nejvíc mražených pochoutek obyvatelé Skandinávie, na špičce spotřeby je Finsko s 14,2 litru na osobu a rok. Největšími chuťovými experimentátory jsou Italové, Francouzi, Španělé.

Která příchuť je nejlepší?

Mezi nejoblíbenější příchutě pak patří zmrzlina vanilková, těsně následovaná čokoládovou. Z ovocných vede jahodová. Obecně ale platí, že smetanové varianty jsou oblíbenější o několik koňských hlav před sorbety. Můžete ale ochutnat i slané příchutě a někteří zmrzlináři založili svoji slávu na tom, že se snaží zákazníkům nabídnout co nejzvláštnější chuť. 

Zmrzlina z olivového oleje

Ne, nezbláznili jsme se! Zmrzlinu jsme jedli celý týden, pokaždé od jiného kuchaře, ale vždycky byla fantastická.

Zmrzlina se během staletí proměnila z exkluzivní pochoutky pár vyvolených v dostupnou sladkost, kterou si může dopřát každý. Z ozdoby aristokratických stolů se stala potěšením dětí i dospělých. A má moc léčit i zlomená srdce – alespoň v populární kultuře. Obrovská balení smetanových dobrot jsou velmi často jednou ze zásadních propriet při filmovém řešení vztahových krizí. Vzpomeňte si na Bridget Johnsonovou nebo na seriál Přátelé.

Úvodní foto: Brendan Church, Unsplash

Související

Zmrzlina není jenom kopečková aneb Jak se zmrzlina servíruje ve světě?

Zmrzlina kopečková, točená nebo nanuk. Zatímco v našich končinách se setkáte především s těmito způsoby servírování, o...
REKLAMA

Přidat komentář