Maroko: tuareg
Marocký mátový čaj nebo také tuareg hraje v arabských a muslimských zemích významnou společenskou roli. Jeho základ tvoří speciální druh máty – máta klasnatá, která pochází z Maroka. Díky vysokému obsahu silic má mentolově výraznou, ale přesto jemnou vůni. Spolu s ní se k přípravě nápoje používá silný zelený čaj, nejčastěji gunpowder. Hotový nápoj se podává v malých skleničkách. Pije se velmi horký a silně oslazený cukrem. V Maroku i Egyptě je oblíbený jako dezertní čaj, ale dobře doplní také jehněčí nebo jídla se zeleninou. Vy si k němu dejte mandlové sušenky, jsou voňavé a přirozeně bezlepkové.
Mexiko: atole
Horký kukuřičný nápoj atole patří k tradičním mexickým nápojům. Při jeho přípravě se nejprve ve vodě svaří cukrová třtina se skořicí, poté se tekutina zahustí jemnou kukuřičnou moukou a přidá se mléko. Vše se společně povaří, dokud není nápoj krásně krémový. Každá rodina atole připravuje jinak, někdo přidává ovocné pyré nebo čokoládu. Čokoládová varianta se tradičně servíruje během velkolepých oslav Dne mrtvých. Sladké a výživné atole se často podává společně s balíčky tamales.
Japonsko: ovocná šťáva s kuzu
Indie: masala chai
Také horký čaj s mlékem a kořením vyžene z těla každou nepohodu, zvlášť když ho osladíte medem, který má léčivé a protizánětlivé účinky. Masala chai patří k ceněným očistným a povzbuzujícím ajurvédským nápojům. Léčí, prohřívá a povzbuzuje trávení. V každé části Indie ho vaří jinak. Základ tvoří černý čaj ochucený směsí koření, ve které můžete najít kardamom, zázvor, hřebíček, černý pepř a skořici. Nápoj doplňuje mléko a cukr. K dalším ajurvédským specialitám patří kurkumové mléko. Prohřeje a zklidní organismus před spaním.
Co ještě ochutnat?
- máslový grog z USA
- čokoládu s marshmallows z Velké Británie
- miso polévku z Japonska
- punč z Indie
- glögg ze Švédska
- horkou čokoládu s churros ze Španělska
Přidat komentář