Indická kuchyně záhad zbavená
Dal patří mezi nejčastější jídla na indickém subkontinentu. Pokud si ale myslíte, že jde o všední recepturu, mýlíte se: každá země má totiž svůj vlastní způsob přípravy. Vyrazíte-li na ochutnávku dalu napříč kontinentem, pokaždé vás něčím překvapí.
Aby to bylo ještě zajímavější, jméno téhle tradiční pochoutky je jen o trochu méně rozmanité než způsob přípravy. Přinejmenším jeho psaná forma, který se objevuje hned v několika podobách. V cizojazyčných kuchařkách narazíte na pojmenování dal, dhal nebo dokonce daal.
Pod tajuplným pojmenováním se ukrývá označení polévky nebo kaše z nejrůznějších druhů luštěnin jako cizrna, čočka nebo fazole mungo. Název pochází ze starověkého sanskrtu a znamená „oddělit“. Termín se postupně vžil jako označení pro semena, která se vylupují (oddělují) z lusků.
Odkud se tu dal vlastně vzal?
Samotná Indie je dodnes považována za jednoho z největších producentů luštěnin a konzumace oblíbeného dalu má v zemi dlouhou historii. Archeologická naleziště v okolí řeky Indus, naznačují, že se jeho historie začala psát před více než čtyřmi tisíci lety.
V nadcházejících staletích získával na popularitě tzv. chana dal (kaše z cizrny), který si zamilovali středověcí vladaři. Došlo to dokonce tak daleko, že troufalé pokusy kuchařů servírovat i jiné varianty dalu byly v té době označovány doslova za sebevraždu.
V současnosti existuje téměř nekonečná řada receptů, jak indický dal připravit. Mezi ty nejznámější patří například:
- urad dal – bílá čočka (bílá jsou semena, slupka je ale černá), oblíbená zejména v jižních částech Indie
- panchratna dal – směs pěti druhů luštěnin (fazole mungo, cizrna, čočka…), který patří v Indii mezi nejoblíbenější varianty
- masoor dal – hustá polévka z červené čočky
Tři důvody, proč vyzkoušet indický dal
1. Obsahují vysoký podíl bílkovin
Luštěniny jsou doslova nabité proteiny, které ocení nejen příznivci zdravého životního stylů. Kromě toho obsahují také řadu důležitých minerálů (vápník, fosfor) a vitaminů.
2. Napomáhají hubnutí
Pokud se vyvarujete většího množství tuků, může vám dal pomoci třeba s hubnutím do plavek. Pokud jej navíc zkombinujete s kurkumou nebo kardamomem, možná budete zase o krok blíže k vaší vysněné postavě.
3. Jídlo máte hotové během chvilky
Indický dal je nenáročný na přípravu. Během dvaceti minut máte hotovou netradiční večeři, na které si pochutná celá rodina. Vyzkoušejte jeden z našich receptů a přesvědčte se sami.
Učarovala vám indická kuchyně? Nakoukněte do sekce pod článkem, kde najdete další recepty, se kterými budete u rodinného stolu za kulinářskou hvězdu.
Přidat komentář