Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Indický dal: Exotická pochoutka stará tisíce let. Znáte ji?

Tradiční indická kuchyně, to jsou záhadná koření, pálivé omáčky, omamné vůně… a čočka. Právě ta se v Indii řadí mezi nejčastější potraviny, které vám rodilí obyvatelé připraví na tisíc způsobů. Místní specialitou je také proslulý indický dal. Co se pod tímto záhadným názvem skrývá?
13. 11. 2020 | Autor: Petr Šúth

Indická kuchyně záhad zbavená

Dal patří mezi nejčastější jídla na indickém subkontinentu. Pokud si ale myslíte, že jde o všední recepturu, mýlíte se: každá země má totiž svůj vlastní způsob přípravy. Vyrazíte-li na ochutnávku dalu napříč kontinentem, pokaždé vás něčím překvapí.

Malá lekce indické kuchyně

Malá lekce indické kuchyně

Objevte s námi tajemství domácí přípravy pravých indických jídel. Naučíme vás vindaloo, tikka masálu, madrás a kormu...

Aby to bylo ještě zajímavější, jméno téhle tradiční pochoutky je jen o trochu méně rozmanité než způsob přípravy. Přinejmenším jeho psaná forma, který se objevuje hned v několika podobách. V cizojazyčných kuchařkách narazíte na pojmenování dal, dhal nebo dokonce daal.

Pod tajuplným pojmenováním se ukrývá označení polévky nebo kaše z nejrůznějších druhů luštěnin jako cizrna, čočka nebo fazole mungo. Název pochází ze starověkého sanskrtu a znamená „oddělit“.  Termín se postupně vžil jako označení pro semena, která se vylupují (oddělují) z lusků.

Odkud se tu dal vlastně vzal?

Samotná Indie je dodnes považována za jednoho z největších producentů luštěnin a konzumace oblíbeného dalu má v zemi dlouhou historii.  Archeologická naleziště v okolí řeky Indus, naznačují, že se jeho historie začala psát před více než čtyřmi tisíci lety.

Červenočočkový dhal s cizrnou

Indický dhal si vás získá nejen rychlostí přípravy, ale především chutí. Kořeněná směs čočky a cizrny je totiž přímo...

V nadcházejících staletích získával na popularitě tzv. chana dal (kaše z cizrny), který si zamilovali středověcí vladaři. Došlo to dokonce tak daleko, že troufalé pokusy kuchařů servírovat i jiné varianty dalu byly v té době označovány doslova za sebevraždu.

V současnosti existuje téměř nekonečná řada receptů, jak indický dal připravit. Mezi ty nejznámější patří například:

  • urad dal – bílá čočka (bílá jsou semena, slupka je ale černá), oblíbená zejména v jižních částech Indie
  • panchratna dal – směs pěti druhů luštěnin (fazole mungo, cizrna, čočka…), který patří v Indii mezi nejoblíbenější varianty
  • masoor dal – hustá polévka z červené čočky

Kořeněný dhal z červené čočky + jehněčí maso

Dhal je typické indické jídlo z jednoho hrnce připravované z luštěnin, nejčastěji právě z červené čočky...

Tři důvody, proč vyzkoušet indický dal

1. Obsahují vysoký podíl bílkovin

Luštěniny jsou doslova nabité proteiny, které ocení nejen příznivci zdravého životního stylů. Kromě toho obsahují také řadu důležitých minerálů (vápník, fosfor) a vitaminů.

2. Napomáhají hubnutí

Pokud se vyvarujete většího množství tuků, může vám dal pomoci třeba s hubnutím do plavek. Pokud jej navíc zkombinujete s kurkumou nebo kardamomem, možná budete zase o krok blíže k vaší vysněné postavě.

3. Jídlo máte hotové během chvilky

Indický dal je nenáročný na přípravu. Během dvaceti minut máte hotovou netradiční večeři, na které si pochutná celá rodina. Vyzkoušejte jeden z našich receptů a přesvědčte se sami.

Dhál z červené čočky a fazolek mungo

Výraz dhál v indické kuchyni označuje luštěninu. Někdy toto jídlo připomíná polévku, jindy kaši, ale vždy obsahuje...

Učarovala vám indická kuchyně? Nakoukněte do sekce pod článkem, kde najdete další recepty, se kterými budete u rodinného stolu za kulinářskou hvězdu.

Související

Červenořepný dhal s cizrnovými plackami

Podzimní chmury si žádají barevnou vzpruhu na talíři. I proto teď tak boduje červená řepa!

Vegetariánská rýže po indicku

Šťavnaté rozinky umí ozvláštnit každé jídlo, slané i sladké. Rýže využijete nejen jako přílohu, ale také jako předkrm...

Čatní: všestranná indická pochoutka

Oblíbená indická omáčka, která obsahuje zeleninu, koření a čerstvé i sušené ovoce. Čatní má nekonečně podob a promítne...

Přidat komentář