Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak jíst v zimě ovoce

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že budete jíst více ovoce? Poradíme vám, jak si vychutnat ovoce v jeho ideální podobě, aby vašemu tělu a zdraví prospívalo.
7.1.2021 | Autor: Jana Kopřivová

Je důležité si uvědomit, že ovoce by nemělo tvořit základ naší stravy. Dokáže zpestřit a osladit náš jídelníček, ale obsahuje také hodně cukru i živin. Velmi opatrně byste s ním měli zacházet, pokud chcete výrazně zhubnout. Ovoce obsahuje velké množství glukózy a fruktózy. Ačkoliv jsou to cukry přírodní, přesto bychom k nim měli přistupovat s obezřetností.

Ovoce ve své ideální podobě

Nejlepší je jíst ovoce celé, pokud to jde, tak i neoloupané. Pro lepší stravitelnost ho nekombinujte s velkými, hlavními jídly. Spíš si ho dopřejte jako malou přesnídávku mezi většími chody, ideálně v kombinaci s kvalitní bílkovinou, pro lepší zasycení a kontrolu hladiny cukru v krvi. Chutnat vám bude například jablko a hrst předem namočených ořechů nebo živý jogurt s borůvkami.

Naopak nemůžeme doporučit čisté lisované ovocné šťávy, které neobsahují vlákninu. Výrazným způsobem zvyšují hladinu krevního cukru a narušují hormonální rovnováhu těla. Pokud milujete ovoce v tekuté podobě, dejte si ho jako smoothie, které obsahuje i vlákninu, a kombinujte ho se zelenými listy špenátu a oříšky.

Smoothie bowl - barevná miska plná chuti a zdraví

Chcete si připravit zdravou, chutnou a na pohled krásnou snídani? Vyzkoušejte smoothie bowl – barevnou misku plnou...

Které ovoce jíst v zimě

Nejlepší kvalita a sezonní plody z mého regionu – tak můžeme ve zkratce shrnout, čím se řídit při výběru ovoce. Nejširší výběr ovoce máme k dispozici v létě. Čerstvé plody dodávají tělu vodu a v horkých měsících roku ho zchlazují. V zimě je výběr podstatně omezenější. Dopřát si můžeme buď české ovoce, které je snadno uskladnitelné, jako jsou jablka a hrušky, nebo plody sušené. Ty jsou skvělé krátce povařené s kořením jako kompot nebo sladká omáčka. Doplnit s nimi můžete třeba horkou kaši nebo živý jogurt.

Dobrou variantou ovocného zpestření v zimě jsou nejrůznější zamražené bobule. Jahody, rybíz, maliny, ostružiny, angrešt, borůvky či jejich exotický sourozenec acai nejsou tolik sladké, proto nezvyšují hladinu krevního cukru tak výrazně jako jiné ovoce. Mnohé z nich obsahují vysoce účinné antioxidanty a další zdraví prospěšné látky. Pomáhají také při spalování tuků a čistí tělo. 

Snídaňové kaše

Skvělý start nového dne! Kaše zasytí, dodá energii na dlouhou dobu, a navíc báječně chutná!

Bobulovité ovoce nutriční specialisté doporučují zvlášť v kombinaci s obilnou kaší, nejlépe k večeři. Taková večeře povzbudí produkci spánkového hormonu melatoninu. Pomůže vám snáz usnout a kvalitněji si odpočinout.

Citrusy jen s kořením

A co mandarinky a pomeranče? Protože v tropech mají citrusy sezonu právě teď, v zimních měsících, máme chuť jich kupovat ve velkém (a doplnit si i preventivně vitamin C). Přesto doporučujeme jim raději odolat nebo si je dát ohřáté. Pro náš organismus nejsou přirozené, a navíc tělo výrazně ochlazují.

Ivana Stenzlová k tomu ve své knize Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví uvádí: „Doporučuji si pomeranče a mandarinky prohřívat ve vodě se sušeným ovocem, hřebíčkem a skořicí. Takový rychlý kompot si můžeme vychutnat s ranní kaší a krásně nás prohřeje. I zchlazujícímu ovoci můžeme tímto způsobem dodat energetický náboj s prohřívacím účinkem.“

Související

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a...

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

V zimě se chceme prohřívat. Dobře zahřáté tělo snáz čelí výzvám chladného počasí a jen tak něco ho neskolí. Proto je...

Přerušovaný půst nás učí, jak zdravě hladovět

Elixír mládí? Ten nemáme. Přerušovaný půst však pomáhá rozběhnout metabolismus, ozdravit střevní mikroflóru i posílit...

7 potravin, které nemohou jíst vegetariáni

Vegetariánství zdaleka není jen o zavržení živočišných výrobků. Je to životní styl, který u nás v posledních letech...

Miska s borůvkovým smoothie a granolou

Granoly podle tohohle receptu vyrobíte víc než na dvě porce, ale ve vzduchotěsné nádobě vám vydrží i pár...

Nejlepší dietou je zdravý životní styl

Nový rok pro většinu lidí znamená také nový začátek. Někdo se chce otužovat, jiný touží shodit přebytečná povánoční...

Veganství: životní styl s několika nástrahami

Veganství rozhodně není novodobý trend stravování, za kterým by stáli výživoví poradci hollywoodských hvězd. Poprvé byl...

Lehké a hravé salátové zálivky

Rádi byste začali nový rok trochu zlehka, ale dochází vám inspirace na oživení oblíbeného salátu? Připravili jsme vám...

Zdravá snídaně i svačina: křupavá domácí granola

Odlehčete s našimi dnešními tipy svůj jídelníček a snídejte zdravě. Připravte si křupavou domácí granolu, která vás...

Jsou džusy a smoothies plnohodnotnou snídaní?

Vynikají nasládlou chutí, výživovými hodnotami i vysokým obsahem vitamínů. Zasytí na celé dopoledne a ochrání vás před...

Všestranné ořechy. Odkud pocházejí, čím nám prospívají a co s nimi v kuchyni?

Malé plody skrývají spoustu barev, chuti i zdraví. Seznamte se s ořechy a oříšky, s nimiž se v kuchyni setkáte...

Rostlinná mléka a jak na ně – ořechová

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj...

Odvrácená strana hubnutí aneb když je jídlo strašákem

Začátkem roku si všichni dávají za cíl zhubnout nějaká ta kila navíc, v časopisech čteme návody na nejrůznější diety,...

Přidat komentář