Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na jarní výsadbu zeleniny, aby vaše sklizeň byla úspěšná?

Jak na jarní výsadbu zeleniny, aby vaše sklizeň byla úspěšná?
sdílet:
Jaro, obzvláště jeho počátek teď v březnu, je to pravé období na předpěstování různých druhů zeleniny. My vám poradíme jak na to, aby vaše sklizeň byla úspěšná a vy jste si mohli pochutnat na šťavnaté mrkvi nebo rajčatech. Jakou zeleninu sázet a kdy, jakou si předpěstovat doma a jakou koupit v sazeničkách?

Jakou zeleninu si předpěstovat doma?

Listová zelenina – hlávkový salát, římský salát nebo třeba polníček si předpěstujte doma v teple, ideálně v období mezi únorem a dubnem. Výsadbu si dejte ideálně na parapet, kam svítí slunce. Jakmile budou mít rostlinky asi 4 až 6 listů a venku bude přes den více jak 16 °C a v noci už nebude mrznout, můžete rostlinky přemístit ven do záhonku.

Plodová zelenina – také plodovou zeleninu jako jsou rajčata, papriky a okurky je potřeba předpěstovat v teple domova.

  • Rajčata – rajčata v interiéru vysejte ideálně v březnu. Jakmile začnou rašit první listy, rostlinky z husté výsadby přemístěte do kelímků po jednom, aby zesílily. Ven je vysaďte až v polovině května, kdy bude teplota už kolem 20 °C.
  • Papriky – papriku si doma můžete vysít již od února, ale rostlinky dejte na záhonek až na konci května. Paprika potřebuje opravdu teplo, a to až kolem 25 °C.
  • Okurky – na předpěstování okurek máte ještě čas, stačí, když začnete ke konci dubna. Během 14 dnů už by měly mít rostlinky dva listy a vy je budete moct přemístit ven.
     

Jakou zeleninu koupit v sazeničkách?

Cibulová zelenina – bez cibule se vaření zkrátka neobejde. A není nad to dojít si pro cibuli na svůj vlastní záhonek na zahrádce. Cibuloviny jako je jarní cibulka, cibule či pórek si kupte v zahradnictví jako malé cibulky, klidně už teď, a začátkem dubna je můžete vysadit na záhonek. Vybírejte si cibulky, které na první pohled vypadají silně a zdravě.

Jakou zeleninu sít rovnou do záhonu?

Kořenová zelenina – mrkev, petržel, celer či ředkvičky si můžete buď předpěstovat doma za oknem už v únoru, ale když vydržíte do poloviny dubna, kdy už bude tepleji, semena můžete zasít rovnou do půdy.

Košťálová zelenina – semena květáku, zelí, brokolice, kapusty nebo kadeřávku můžete také sít rovnou do půdy, a to ideálně začátkem dubna, kdy se venkovní teploty pohybují kolem 15 °C a sluníčko svítí o sto šest.

7 pravidel pro správnou výsadbu

  1. Kvalitní semena či sazenice – pokud jste se rozhodli pro předpěstování rostlinek doma, dbejte na výběr kvalitních semen či sazenic, ze kterých budete zeleninu pěstovat. Semena by měla být čistá, přibližně stejně velká a nepoškozená. U sazenice se zaměřte na kořen, který by měl být silný a vitální na první pohled.
  2. Vhodná doba – obecně je vhodné semínka zeleniny zasévat v březnu a v květnu je pak přemístit na venkovní záhonek.
  3. Dostatek světla – světlo je pro správný vývoj rostliny nesmírně důležité. Proto dbejte na dostatek slunečního svitu už od zasetí semínka. Při předpěstování doma tak dejte květináč ideálně na parapet, kam svítí slunce.
  4. Zálivka – výsadbu každý den oroste vodou, obzvlášť, pokud na ni hodně svítí slunce.  
  5. Úprava sazenic před výsadbou – než rostliny zasadíte do venkovního záhonku, je potřeba je tak týden před tím začít přivykat na jiné prostředí. Zalévejte je méně a často větrejte. Těsně před výsadbou také odstraňte suché a poškozené listy.
  6. Příprava půdy – před výsadbou vytvořte pro rostlinky či semínka co nejpříznivější prostředí, a to už na podzim. Po úrodě záhon vyčistěte a povápněte, abyste odkyselili půdu. Do hlíny také zarýpejte hnůj. Na jaře půdu můžete ještě provzdušnit pískem (obzvlášť půdu chystanou pro cibuloviny, které nesnáší těžkou zem), rozhrabat a rozbít hroudy. Rostlinky můžete podpořit speciálním hnojivem určeným pro konkrétní zeleninu. Nejčastěji se hnojí rajčata či cukety. Pozor ale, aby byly kořeny rostliny dostatečně obaleny zeminou, jinak byste je hnojivem mohli spálit.
  7. Hloubka výsadby – rostlinky s kořenovým balem sázejte do stejné hloubky, v jaké byly v truhlíku nebo jiné nádobě při předpěstování. Trochu hlouběji můžete sázet rajčata či okurky. Hluboko naopak nesázejte sazenice s volnými kořínky. Vždy dbejte na to, abyste hlínu ke každé rostlině pořádně přimáčkli. 
     

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč