Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jak na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Ve třetím dílu seriálu o vaření ovocných knedlíků se podíváme na odpalované těsto. Vysvětlíme techniku odpalování, nabídneme recepty a zmíníme i další sladká jídla s ovocem, která se podobně jako knedlíky vaří a podávají s cukrem, máslem, tvarohem, šlehačkou či opraženou sladkou strouhankou.
17. 7. 2020 | Autor: redakce Apetitu

V prvním dílu našeho seriálu jsme se zabývali přípravou ovocných knedlíků z kynutého těsta, v druhém jsme se učili uvařit knedlíky z tvarohového těsta. Poslední do trojice je těsto odpalované. O knedlících z bramborového těsta se zmíníme jindy. Patří totiž více k švestkám a podzimu, protože v létě by se s těstem z nových brambor, které ještě nemají dostatek škrobu, pracovalo velmi špatně.

Knedlíky z odpalovaného těsta

Někomu může odpalované těsto (ano, je to prakticky totéž, které se používá na jemné cukrářské dezerty, jako jsou věnečky a větrníky) nahánět strach. Ale jakmile zvládnete techniku odpalování, zjistíte, že s těstem se výborně pracuje a výsledné knedlíky jsou lehké, jemné a delikátní. Přesvědčit se o tom můžete v receptu na odpalované meruňkové knedlíky s griliášem nebo neméně lahodné odpalované knedlíky s višněmi.

Odpalované knedlíky s višněmi

Lahodný dezert nebo hříšné hlavní jídlo. Pozor na pecky!

Jak na odpalované těsto

Odpalované nebo také pálené těsto získalo název podle toho, že se během přípravy hustá směs mouky, tuku a vody za stálého míchání zahřívá v hrnci, dokud se na jeho stěnách nezačne tvořit bílý povlak a těsto se nezačne oddělovat od stěn hrnce. Tomuto postupu se říká pálení či odpalování a je zásadní pro to, aby se těsto podařilo. Pokud není mouka dostatečně ‚odpálená‘, těsto bude po zašlehání vajec řídké a nebude se chovat, tak jak má.

Techniku odpalování si můžete prohlédnout krok za krokem (kroky 1–4) na fotografiích receptu cukrářky Petry Stahlové na věnečky Paris–Brest. Jedná se sice o sofistikovaný francouzský dezert, ale těsto se v něm odpaluje úplně stejně jako na jednoduché české knedlíky.

Věnečky Paris-Brest

Cukrářka Petra Stahlová vás tentokrát naučí připravit odpalované těsto a upéct z něj klasický dezert,...
 
I z odpalovaného těsta můžete připravit místo knedlíků noky a doplnit je rozmixovaným ovocem (vynikající jsou jahody se lžící cukru) nebo ovocnou omáčkou. Zkuste třeba borůvkový žahour z receptu na ricottové nočky s borůvkami a kokosem. Výborné jsou i noky z odpalovaného těsta, které se místo vaření smaží ve vyšší vrstvě tuku a podávají se jen tak pocukrované a posypané skořicí – to už jsme se ale od našeho tématu zatoulali jinam. Vraťme se raději k vařeným sladkým jídlům plněným ovocem.
 

Variace na ovocné knedlíky aneb varenyky & spol.

Na sever a východ od našich hranic se popularitě těší taštičky z (víceméně) nudlového těsta, plněné naslano či nasladko. Redakci Apetitu zaujaly před dvěma lety skvělé ukrajinské varenyky s višněmi z dejvického bistra Váleček. Sladký rodinný recept patří v bistru, které jinak nabízí hlavně taštičky se slanými náplněmi, mezi nejoblíbenější. A až skončí sezona višní, můžete si uvařit taštičky s povidly nebo vyzkoušet luxusní recept šéfkuchaře Jaroslava Sapíka na luxusní taštičky s brusinkami a vanilkovou omáčkou.

Recepty i rady, jak na kynuté knedlíky s borůvkami a dalším ovocem, najdete v 1. díle našeho seriálu Jak na ovocné knedlíky.

Jak na ovocné knedlíky

Naučte se uvařit báječné knedlíky z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta! Naplnit je můžete meruňkami, borůvkami...

Tipy a triky, jak uvařit knedlíky z tvarohového těsta, hledejte v 2. dílu seriálu, který jsme publikovali pod názvem Jak uvařit tvarohové knedlíky.

Jak uvařit tvarohové knedlíky

Ovocné knedlíky nás můžou provázet celé léto. Už na konci května začneme vařit tvarohové s jahodami, vzápětí dozrají...

Související

Jak na ovocné knedlíky

Naučte se uvařit báječné knedlíky z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta! Naplnit je můžete meruňkami, borůvkami...

Jak uvařit tvarohové knedlíky

Ovocné knedlíky nás můžou provázet celé léto. Už na konci května začneme vařit tvarohové s jahodami, vzápětí dozrají...

Ovocné knedlíky

S borůvkami, jahodami, meruňkami, švetkami, tvarohové, bramborové, kynuté, odpalované, plněné či jako nočky, posypané...

10x ovocné knedlíky

Spousta šťavnatého ovoce zabalená do lahodného těsta. Máme recepty pro milovníky klasiky i rozené experimentátory. Než...

Cenné rady, jak na ovocné knedlíky

Chystáte se vařit ,ovoknedle‘? Přečtěte si, na co nesmíte zapomenout.
REKLAMA

Přidat komentář