Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jak připravit domácí zmrzlinu, poradí autorka kuchařky Zmrzliny Katka Kočičková

V druhé části rozhovoru vás autorka kuchařky Zmrzliny, redaktorka Apetitu Katka Kočičková seznámí s typy zmrzlin. Poradí, jak si jednoduše vyrobit nanuky či zmrzlinu bez stroje, ale také vysvětlí, komu a z jakého důvodu se vyplatí si zmrzlinovač pořídit a proč je výsledek vždycky lepší s výkonnějším přístrojem.
10. 8. 2020 | Autor: redakce Apetitu

Katka Kočičková, foto: Alena Hrbková, archiv časopisu ApetitV první části rozhovoru jsme s naší kolegyní Katkou, která je už mnoho let vášnivou domácí zmrzlinářkou, povídali o její nové autorské kuchařce z edice Apetit osobnosti nazvané jednoduše Zmrzliny. V druhém dílu vás Katka zasvětí do výroby domácí zmrzliny od nanuků přes ovocné sorbety až po špičkovou smetanovou zmrzlinu. Podělí se i o několik osvědčených receptů a redakce Apetitu přidá i tip na jednoho kuchyňského pomocníka, s nímž budou vaše zmrzliny ještě krémovější.

V kuchařce jsou recepty, jak na zmrzlinu, kterou si člověk umíchá doma ve stroji, tak na nanuky, na něž stačí jen formičky. Jakými různými způsoby si mohu vyrobit snadno domácí zmrzlinu?

Nejjednodušší jsou nanuky – není na ně třeba téměř žádné vybavení. Dokonce nevadí, ani když někdo nemá speciální formičky. Zmrzlinovou směs můžete zmrazit i v kelímku od jogurtu. Po lehkém zatuhnutí do ní stačí zapíchnout dřívko. Směs na nanuky se dá nalít i do pekáčku nebo vaničky, v tom případě je potřeba více dřívek zapíchat v pravidelných rozestupech do polotuhé směsi a celý blok po zamražení nařezat na porce.

Nanuky lze po vyjmutí z formiček zabalit do pečícího papíru a ve velké krabici uchovávat v mrazáku, takže si je v sezoně ovoce můžete nadělat do zásoby. 

Nejsnažší je vyrobit nanuky z ovocné dřeně (například rozmixovaného čerstvého ovoce), ale můžete si s nimi i pohrát, jako třeba v případě receptu na nanuky s jablkem a müsli. Zkušenější domácí zmrzlináři se mohou pustit i do smetanových nanuků s čokoládovou polevou.

Vanilkový nanuk v hořké čokoládě

Základní nanuk, do kterého můžete vmíchat třeba tekutější džem nebo do něj nadrobit své oblíbené...
 

Zmrzlinu zvládnete připravit doma i bez vybavení

Můžu se jako domácí zmrzlinář-amatér pustit i do něčeho jiného, než jsou nanuky?

Snadné je vyrobit granitu – tekutá směs na zmrzlinu se nalije do mělké misky a dá se mrazit. Čas od času je třeba vznikající led rozrušit vidličkou, ale jelikož granita má mít hrubší konzistenci (skládá se vlastně z ledových krystalků), není třeba směs míchat příliš často. V receptu na svařákovou granitu, který najdete v kuchařce, dokonce není třeba díky obsahu alkoholu směs míchat vůbec. 

Dalším typem osvěžující pochoutky je ledová tříšť. Na ni je třeba počítat s výkonným mixérem, který zvládne roztříštit kostky ledu. Právě z nich vznikne rychlým rozmixováním v kombinaci s ovocem a ochucujícím sirupem báječně chladná dobrota. Konzumovat se musí ihned a bude skvělým pohoštěním třeba na dětské oslavě.

Borůvková tříšť s čajem Earl Grey

Když udeří vlna veder, vytáhněte ty nejúčinnější zbraně! Ledová tříšť patří mezi ty nejosvědčenější. Zaručeně osvěží a...

Mixér je výborným pomocníkem i při přípravě dalšího typu jednoduché zmrzliny, na niž není třeba zmrzlinovač. V zahraničí se pro ni ujal název nice cream. Jejím základem je hodně zralé ovoce – často banány, ale funguje i s mangem, ananasem, jahodami nebo borůvkami –, které se naporcuje a zamrazí. Pak ho stačí jen rozmixovat. Vyznavači zdravé stravy se u těchto zmrzlin obejdou bez oslazení, ale já doporučuji pro lepší texturu přidat 3 lžíce medu nebo jiného tekutého sladidla – například sirupu.

Mixovaná mangová zmrzlina

Známou techniku mražených a rozmixovaných banánů lze použít na výrobu zmrzliny z celé řady jiných druhů...
 

Zmrzlinovač pomůže se smetanovou zmrzlinou i ovocnými sorbety

Co když domácím zmrzlinám propadnu a jednoduché recepty už mi nebudou stačit? Nebo si budu chtít připravit doma smetanovou zmrzlinu?
 
I smetanová zmrzlina jde udělat bez stroje, a to pomocí dvou metod. V jedné z nich je základem salko a metoda využívá toho, že slazené zahuštěné mléko už je částečně  zbavené vody. Právě ta totiž ve zmrzlině při tuhnutí vytváří krystalky, jež drhnou na jazyku. Díky použití kondenzovaného mléka je ve směsi na zmrzlinu vody méně, a tak je výsledek hladký, i když se mrazí bez míchání. Její nevýhodou je, že ať už ji uděláte v jakékoli příchuti, vždycky bude trošku chutnat po kondenzovaném mléku. Což se může časem omrzet.

Zmrzlina s lesními jahodami

Božsky krémová a prakticky bezpracná!
 

Jde to i bez kondenzovaného mléka? 

Druhým způsobem, jak dosáhnout krémové zmrzliny, je její vymíchání. Pokud někdo nevlastní zmrzlinovač, musí během mražení pravidelně rozrušovat vznikající ledové krystaly ručně. Znamená to, že zmrzlinovou směs po nalití do formy je třeba čas od času (nejlépe každou půlhodinu) vytáhnout z mrazáku a důkladně prohrábnout vidličkou. Celý proces mražení trvá asi 4 hodiny, takže taková výroba chce čas a trpělivost.
Výsledek bývá i při ručním míchání docela dobrý, ale kdo chce smetanovou zmrzlinu jako z cukrárny, měl by si pořídit stroj.
 
Kateřina Kočičková, redaktorka Apetitu a autorka kuchařky Zmrzliny, má vždycky plný mrazák. Foto: Alena Hrbková, archiv časopisu ApetitOtázka je, jaký?
 

Existují dva typy. Jeden – zmrzlinovač s nachlazovací nádobou – je levný a nebývá příliš rozměrný. Skládá se ze dvou částí. Tou první je část s motorem, na kterou se nasadí předem nachlazená nádoba. Tu je třeba mrazit nejlépe 24 hodin předem, protože právě chlad z jejích stěn zajistí, že zatímco s ní motor otáčí, zmrzlinová směs uvnitř rovnoměrně tuhne. Nedá se v ní ale umíchat velké množství zmrzliny a už vůbec nejde připravit dvě různé příchuti za sebou. Chladicí nádoba totiž musí mezi jednotlivými dávkami zpět na mnoho hodin do mrazáku.

Kdo to myslí s výrobou domácí zmrzliny vážně, měl by přemýšlet o koupi zmrzlinovače s kompresorem. I menší spotřebiče určené domácnostem totiž pracují na stejném principu jako velké zmrzlinářské stroje. To znamená, že chladicí jednotka je přímo součástí přístroje, nachlazuje nádobu uvnitř zmrzlinovače, v níž krouží lopatka, která vhání do směsi vzduch. Díky tomu je zmrzlina vyrobená v tomto typu zmrzlinovače – ať už je to ovocný sorbet nebo klasická smetanová – nadýchaná, hladká a krémová. 

Zmínila jsi pojmy sorbet a smetanová zmrzlina. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Sorbet je zmrzlina bez mléka, obvykle z ovoce (i když existuje například i sorbet z hořké čokolády). Chuť ovoce v něm bývá cítit intenzivněji než ve smetanových ovocných zmrzlinách.

Malinový sorbet s proseccem

Klasické italské sgroppino mixuje ovocný sorbet (nejčastěji citronový) s ledem a šumivým vínem. Verze, kdy se...

Smetanová zmrzlina obsahuje mléčnou složku, ale základem její krémovosti – alespoň při domácí výrobě – nebývá smetana (v klasických receptech se někdy používá pouze mléko), nýbrž vaječné žloutky. Z jejich směsi s mlékem a cukrem se šetrnou pasterizací (zahřátím na teplotu mezi 72 až 82 °C) připraví základ na zmrzlinu. Žloutky obsahují leticin, což je přirozený emulgátor, díky němuž potom drží zmrzlinová směs pohromadě. To, v jakém poměru do zmrzliny přidám mléko a smetanu, záleží na celkové tučnosti směsi. Tuk je ve smetanové zmrzlině důležitý, protože se stará o hladkou a krémovitou texturu, ovšem nesmí ho být příliš mnoho, maximálně do 10 % – při vyšší tučnosti by zmrzlina nepříjemně ulpívala na jazyku. 

Přípravu smetanové zmrzliny si můžete vyzkoušet v receptu na jahodovou zmrzlinu s balzamikovým octem. Podrobný postup s fotografiemi krok za krokem pak najdete v mé kuchařce Zmrzliny.

Výkonný pomocník pro domácího zmrzlináře

Tip redakce Apetitu

Výrobník zmrzliny Smart Scoop Sage SCI600 – výkonný pomocník do domácnosti, foto: archiv firmy SageV létě 2018 jsme testovali domácí výrobník zmrzliny Smart Scoop Sage SCI600. Redaktorky Katka Kočičková a Darina Sieglová v něm připravily všechny typy zmrzliny, od sorbetu přes jogurtovou až po lahodnou smetanovou, a výsledek byl výborný.

Smart Scoop Sage SCI600 patří mezi zmrzlinovače s kompresorem, takže v něm lze připravit několik dávek zmrzliny během jediného odpoledne. Vyniká uspokojivým výkonem i velkou nádobou – vejde se do něj až 700 ml tekuté směsi, z níž umícháte 1 litr zmrzliny. Zároveň je přístroj tichý, a i když ho zaměstnáte mícháním více dávek zmrzliny, výkonný motor nezpomaluje ani se nepřehřívá. 

Zmrzlinovač disponuje přednastavenými programy pro různé typy zmrzliny a dokáže namíchat zmrzlinu různé hustoty a tuhosti. Nastavit ho můžete i manuálně. Pokud se rozhodnete obohatit zmrzlinu kousky sušenek či sekanými oříšky, během míchání Smart Scoop Sage SCI600 signalizuje, kdy je třeba tyto ingredience přidat. Zvukový signál také ohlásí konec programu. 

Pokud nechcete zmrzlinu servírovat hned, ani ji nehodláte okamžitě přesunout do mrazáku, díky funkci keep cool ji přístroj dokáže udržet v konzistenci vhodné ke kopečkování po dobu až 3 hodin. 

Doporučená maloobchodní cena: 8490 Kč

Úvodní foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit
Fotografie uvnitř článku – Katka Kočičková se zmrzlinou a portrét: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit; zmrzlinovač: archiv firmy Sage

Související

Proč dělat domácí zmrzlinu, vysvětluje autorka zmrzlinové kuchařky Katka Kočičková

Redaktorka Apetitu Katka Kočičková patří v Česku mezi průkopníky výroby domácí zmrzliny. Její blog Tři kopečky byl léta...

Nanuky s jablkem a müsli

Nanuk k snídani či svačině? Klidně! Nadupejte ho živinami - přidejte třeba jemné vločky, ovoce, jogurt, chia semínka...

Jahodová zmrzlina s balzamikovým octem

Tahle nenápadná růžová kráska skrývá překvapivé tajemství... Balzamikový ocet! Geniální trik, který vám...

Zmrzliny

Poctivá zmrzlina z kvalitních surovin je absolutním hitem posledních let. Jak ji připravit doma? Redaktorka časopisu...
REKLAMA

Přidat komentář