Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jak skladovat letní zeleninu

Přinesli jste si domů křehký salát, šťavnatou mrkev, voňavá rajčata a přemýšlíte, kam je uložit, aby zůstaly co nejdéle čerstvé? Poradíme vám, jak a kde nejlépe skladovat letní zeleninu.
10. 7. 2020 | Autor: redakce Apetitu

Nejvíce vitaminů obsahuje čerstvá, zralá zelenina těsně před utržením. Okamžikem sklizně do plodů přestávají proudit voda a živiny a některé prospěšné látky se začínají ztrácet. Takže úplně nejlepší by bylo zkonzumovat nebo zpracovat výpěstky hned po sklizení. Což je ovšem možné pouze v případě, že máte vlastní zahrádku, díky níž jste navíc v produkci zeleniny (i ovoce) naprosto soběstační. Takový životní styl ale dnes pro většinu obyvatel Česka představuje spíš sen o venkovské idyle než realitu.

Takže se podíváme, jaké možnosti skladování má běžný spotřebitel, který si zeleninu kupuje. Pokud jste šťastlivci s rozlehlou zeleninovou zahradou (nebo máte v rodině zdatného a štědrého zahrádkáře, která vás zásobí svými výpěstky), můžete se našimi radami řídit také. Protože – ruku na srdce – málokdo z nás se hned poté, co domů přinese koš plný zralých rajčat, několik hlávek salátu, svazek mrkví, kilo kedluben a náruč bylinek, vrhne okamžitě na vaření a promění tu spoustu v mnoho rozličných jídel.

Grilované cukety se salátem panzanella

Božská příloha pro 4 nebo lehký oběd pro 2!

Co patří do lednice a co do spíže

Každá zelenina má vlastní požadavky na skladování. Některým druhům nedělá dobře chlad, protože v nich zastaví proces zrání a kvůli tomu pak ztrácejí chuť. Jiné druhy by naopak v teple podléhaly velmi rychle zkáze, a proto je musíme umístit do chladu.

Jak skladovat salát & bylinky

Salát jako listová zelenina (a totéž platí o bylinách s měkkými listy, jako je například bazalka), ztrácí po utržení rychle vodu a uvadá. Proto mu bude dobře ve vlhku a chladu, kde se proces odpařování zpomalí. Uložte jej do lednice nebo tmavého, chladného sklepa. Pokud se stane, že na něj zapomenete a za několik dnů místo křupavé hlávky vyndáte z ledničky smutně svrasklou chudinku se svěšenými listy, nezoufejte. Salát můžete oživit. Zkuste ho na několik hodin ponořit do velké mísy se studenou vodou, kterou uložíte opět do chladu (v teple by se salát mohl začít kazit). Listy se napijí vody a vrátí se jim křehkost. 

4x hlávkový salát

Pro mnoho z nás je hlávkový salát synonymem salátu jako pokrmu. I když se saláty dělají z různé zeleniny, ten hlávkový...

Měkké bylinky, jako je koriandr nebo bazalka, ale i petrželku, pažitku či mátu, můžete po utržení vložit do sklenice s vodou jako kytici. V teple ale opět nevydrží dlouho, pokud na jejich přebytky nemáte místo v lednici, raději je nasekejte a zpracujte na pesto. Aby neuvadly, dají se bylinky, ale i rukola, špenát, mangold a další listová zelenina skladovat v chladničce v plastových krabičkách po jednotlivých vrstvách proložené vlhkým papírovým či látkovým ubrouskem.

Suchomilné byliny s dřevnatými stonky – například rozmarýn, oregano, tymián – se, když jich sklidíte více, než stihnete spotřebovat, vyplatí spíše nasušit. Na stinném místě je rozprostřete v jedné vrstvě na prodyšné síto. Po usušení je skladujte na tmavém a suchém místě ve skleničkách se šroubovacím uzávěrem, aby nevyprchalo jejich aroma.

Kam uložit rajčata a papriky

Rajčata a papriky naopak chlad nesnášejí. Pokud si je chcete vychutnat v plné slávě, do lednice je neukládejte, přišli byste o část jejich chuti. To je mimochodem důvod, proč chlazená rajčata ze supermarketu nebývají tak dobrá jako ta utržená přímo na záhonu. Sklízejí se kvůli delšímu skladování před dosažením plné zralosti a v chladírně sice ‚dojdou‘, takže mají hezky červenou barvu a příjemnou vůni, ale složky, které jsou odpovědné za chuť, se rozvíjejí jen za vyšších teplot, a proto rajčata dovezená v zimě z teplejších krajů chutnají mdle a nedozrále.

5x letní rajčatový salát

V létě jsou rajčata báječně čerstvá, sladká a šťavnatá. Zkrátka ideální na salát!

Rajčata uchovávejte při pokojové teplotě. Pokud máte rajčat tolik, že je v nejbližší době nemáte šanci sníst, zavařte si na zimu omáčku sugo, kterou pak můžete použít místo plechovky rajčat i jako základ na rajskou polévku. Papriky zase můžete v troubě ogrilovat, stáhnout z nich slupičku a pečené je naložit do oleje. V lednici vydrží týden a více a budou skvělým doplňkem jídel z pánve a salátů. Anebo je zavařte jako pikantní balkánskou omáčku ajvar.

Sugo: italská rajčatová omáčka a 5 jídel z ní

Domácí je nejlepší! Proměňte přebytky rajčat v úžasně dobrou a všestranně použitelnou omáčku! Poradíme vám, jak sugo...

Když se blíží konec sezony, hrozí přízemní mrazíky a keříčky rajčat jsou ještě obsypané nedozrálými plody, které nechcete nechat napospas počasí, skliďte je, i když ještě nejsou zcela červená. V papírovém sáčku při pokojové teplotě rajčata doma dozrají.

Patří brambory do lednice?

Jestli máte za domem záhon nových brambor, víte, že nejlepší je rostliny v průběhu léta podhrabávat a sklízet jen tolik hlíz, kolik momentálně potřebujete na večeři či oběd. Ale jednoho dne se musí políčko sklidit celé a brambory je třeba někam uložit. Anebo jste na trhu neodolali a koupili celý pytel. Pokud máte dům s chladným, tmavým sklepem, není co řešit – bramborám v něm bude výborně. Když bydlíte v bytě, budete se muset spolehnout na spíž nebo potravinovou skříň.

Do lednice brambory nedávejte. Je tam příliš zima. Pokud je vaše chladnička nastavena na příliš nízkou teplotu, nebo dokonce v místech, kde je spojena s mrazákem, namrzá, budou mít brambory zasažené mrazem nepříjemně sladkou chuť.

Rozhodně chraňte brambory před světlem. Jeho vlivem zezelenají a vytvoří se v nich jedovatý alkaloid solanin. Požitím jedné zelené brambory se sice neotrávíte (ale případy smrtelných otrav větším množstvím zelených hlíz zaznamenány byly), nicméně zdravé zelené brambory opravdu nejdou. Ze stejných důvodů se nedoporučuje jíst brambory, které už naklíčily. Na trhu existují speciální pytle na skladování brambor v domácnosti, které jednak chrání hlízy před světlem, jednak díky obsahu silice z kmínu brání jejich klíčení. Pokud nechcete investovat do speciálního produktu, použijte papírovou tašku či hustý jutový pytel a umístěte dovnitř prodyšný pytlíček s kmínem.

Kde uchovávat mrkev, celer, petržel a kedlubny

V bytě kořenovou zeleninu, ale i kedlubny klidně uložte do lednice, vyhovuje jim chlad a vlhko. Máte-li dům, opět jim bude nejlépe v tmavém, studeném sklepě. Naše babičky je skladovaly v přepravkách naplněných vlhkým pískem, v němž přečkaly krásně čerstvé celou zimu. 

Na závěr přidáme ještě jeden babičkovský trik: z kořene petržele můžete doma vypěstovat listovou petrželku. Podmínkou je, aby na kořeni zbývalo trochu nati. Kořen můžete odříznout a větší část spotřebovat třeba do polévky, kulatý konec s natí položte řeznou plochou na talířek s vodou a umístěte na okno. Petržel by měla tvořit mladé lístky ještě několik týdnů.

Související

3x 3 saláty na léto, které byste si letos neměli nechat ujít

Salát je univerzální a neuvěřitelně variabilní pokrm. Existují verze studené i teplé, saláty čistě vegetariánské či...

Nejlepší letní saláty

Příloha k masu, nebo lehká večeře? Saláty v létě osvěží vždy a všude.

Salát – skvělý pokrm (nejen) na léto

Salát se stal ve 20. století synonymem diety a neprávem se mu přičítá role jídla, které uždibují neurotické slečny...

Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy

Čtenářka Klára Řeháčková by si přála, aby její rodina jedla víc zeleniny, a tak chce na jídelníček zařadit zeleninové...

Fenomén zvaný BIO

V současné době jsme obklopeni nespočtem možností, jak se správně stravovat. Není však vždy snadné si z nabízených...

Přidat komentář