Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak skladovat letní zeleninu

Jak skladovat letní zeleninu
sdílet:

Přinesli jste si domů křehký salát, šťavnatou mrkev, voňavá rajčata a přemýšlíte, kam je uložit, aby zůstaly co nejdéle čerstvé? Poradíme vám, jak a kde nejlépe skladovat letní zeleninu.

Nejvíce vitaminů obsahuje čerstvá zralá zelenina těsně před utržením. Okamžikem sklizně do plodů přestávají proudit voda a živiny a některé prospěšné látky se začínají ztrácet. Nejlepší je proto zkonzumovat nebo zpracovat vyzrálé výpěstky hned po sklizni. Což je možné v případě, že máte vlastní zahrádku. Jaké možnosti skladování má běžný spotřebitel, který si zeleninu kupuje?

Pokud jste šťastlivci s rozlehlou zeleninovou zahradou (nebo máte v rodině zdatného a štědrého zahrádkáře, která vás zásobí svými výpěstky), můžete se našimi radami řídit také. Protože – ruku na srdce – málokdo se hned poté, co domů přinese koš úrody, vrhne okamžitě na vaření a promění ji v pokrmy.

Co do lednice a co do spíže

Každá zelenina má vlastní požadavky na skladování. Některým druhům nedělá dobře chlad, protože v nich zastaví proces zrání a kvůli tomu pak ztrácejí chuť. Jiné druhy by naopak v teple podléhaly velmi rychle zkáze, a proto je musíme umístit do chladu.

Jak skladovat salát & bylinky

Salát a další listová zelenina ztrácí po utržení rychle vodu a uvadá. Totéž platí o bylinách s měkkými listy, jako jsou například bazalka, koriandr nebo petrželka. Proto mu bude dobře ve vlhku a chladu, kde se proces odpařování zpomalí.

  • Uložte jej do lednice nebo tmavého, chladného sklepa. Pokud se stane, že na něj zapomenete a za několik dnů místo křupavé hlávky vyndáte z ledničky smutně svrasklou chudinku se svěšenými listy, nezoufejte. Salát můžete oživit. Zkuste ho na několik hodin ponořit do velké mísy se studenou vodou, kterou uložíte opět do chladu (v teple by se salát mohl začít kazit). Listy se napijí vody a vrátí se jim křehkost. 

  • Měkké bylinky, jako je koriandr nebo bazalka, ale i petrželku, pažitku či mátu, můžete po utržení vložit do sklenice s vodou jako kytici. V teple ale nevydrží dlouho. Pokud nemáte místo v lednici, nasekejte je a zpracujte na pesto, nebo zamrazte.
  • Bylinky rukolu, špenát, mangold a další listovou zeleninu můžete skladovat v chladničce v plastových krabičkách vyloženými vlhčenými papírovými utěrkami.
  • Suchomilné byliny s dřevnatými stonky – například rozmarýn, oregano, tymián – se vyplatí spíše nasušit. Na stinném místě je rozprostřete v jedné vrstvě na prodyšné síto. Po usušení je skladujte na tmavém a suchém místě ve skleničkách se šroubovacím uzávěrem, aby nevyprchalo jejich aroma.

Kam uložit rajčata a papriky

Rajčata a papriky naopak chlad nesnášejí. Pokud si je chcete vychutnat v plné slávě, do lednice je neukládejte, přišli byste o část jejich chuti. To je mimochodem důvod, proč chlazená rajčata ze supermarketu nebývají tak dobrá jako ta utržená přímo na záhonu. Sklízejí se před dosažením zralosti a v chladírně sice ‚dojdou‘, takže mají hezky červenou barvu a příjemnou vůni. Složky, které jsou odpovědné za chuť, se ovšem ozvíjejí jen za vyšších teplot, proto rajčata dovezená v zimě z teplejších krajů chutnají mdle a nedozrále.

  • Rajčata uchovávejte při pokojové teplotě. Pokud máte rajčat tolik, že je v nejbližší době nemáte šanci sníst, zavařte si na zimu omáčku sugo, kterou pak můžete použít místo plechovky rajčat i jako základ na rajskou polévku.
  • Papriky zase můžete v troubě ogrilovat, stáhnout z nich slupičku a pečené je naložit do oleje. V lednici vydrží týden a více a budou skvělým doplňkem jídel z pánve a salátů. Anebo je zavařte jako pikantní balkánskou omáčku ajvar.

  • Když se blíží konec sezony, hrozí přízemní mrazíky a keříčky rajčat jsou ještě obsypané nedozrálými plody, které nechcete nechat napospas počasí, skliďte je, i když ještě nejsou zcela červená. V papírovém sáčku při pokojové teplotě rajčata doma dozrají nebo z nich připravte čatní.

Patří brambory do lednice?

Jestli máte za domem záhon nových brambor, víte, že nejlepší je rostliny v průběhu léta podhrabávat a sklízet jen tolik hlíz, kolik momentálně potřebujete na večeři či oběd. Ale jednoho dne se musí políčko sklidit celé a brambory je třeba někam uložit. Anebo jste na trhu neodolali a koupili celý pytel.

  • Pokud máte dům s chladným, tmavým sklepem, není co řešit – bramborám v něm bude výborně. Když bydlíte v bytě, budete se muset spolehnout na spíž nebo potravinovou skříň.
  • Do lednice brambory nedávejte. Je tam příliš zima. Pokud je vaše chladnička nastavena na příliš nízkou teplotu, nebo dokonce v místech, kde je spojena s mrazákem, budou mít brambory zasažené mrazem nepříjemně sladkou chuť.

Rozhodně chraňte brambory před světlem. Na světle brambory zezelenají a vytvoří se v nich jedovatý alkaloid solanin. Požitím jedné zelené brambory se sice neotrávíte, nicméně zdravé zelené brambory opravdu nejdou.

Ze stejných důvodů se nedoporučuje jíst brambory, které už naklíčily. Na trhu existují speciální pytle na skladování brambor v domácnosti, které chrání hlízy před světlem a brání jejich klíčení. Pokud nechcete investovat do speciálního produktu, použijte papírovou tašku či hustý jutový pytel a umístěte dovnitř prodyšný pytlíček s kmínem.

Kde uchovávat mrkev, celer, petržel a kedlubny

V bytě kořenovou zeleninu i kedlubny klidně uložte do lednice, vyhovuje jim chlad a vlhko. Máte-li dům, opět jim bude nejlépe v tmavém, studeném sklepě. Naše babičky je skladovaly v přepravkách s vlhkým pískem, v němž přečkaly krásně čerstvé celou zimu. 

  • Na závěr přidáme ještě jeden babičkovský trik: z kořene petržele můžete doma vypěstovat listovou petrželku. Podmínkou je, aby na kořeni zbývalo trochu nati.
  • Kořen můžete odříznout a větší část spotřebovat třeba do polévky, kulatý konec s natí položte řeznou plochou na talířek s vodou a umístěte na okno. Petržel by měla tvořit mladé lístky ještě několik týdnů.

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč