Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jarní cibulka: chutná, zdravá a vypěstovat ji zvládne každý

Běžná jarní cibulka, která je k dostání po celý rok, dovede každému jídlu dodat správný šmrnc. Navíc ukrývá zdraví prospěšné látky. Snadno ji můžete pěstovat i doma, postačí k tomu zrecyklovat její odřezky.
16. 4. 2021 | Autor: Tereza Mašková

Je zdravá a také chutná. Její jemnější chuť a křehkost umí přesvědčit i odpůrce klasické žluté cibule. Často se používá k posypání například krajíce chlebu, míchaných vajíček či vařených brambor. Dovede být univerzální ozdobou prakticky všech slaných pokrmů podobně jako pažitka nebo petržel. Ve skutečnosti nejde o jiný druh, jen o mladou běžnou žlutou kuchyňskou cibuli. Vyznačuje se dlouhým štíhlým stonkem s kořínky, který se rozvětvuje do vějíře dutých šťavnatých listů.  

Cibulková všestrannost 

Má nezastupitelnou roli v přípravě asijských jídel nebo v zapékaných pokrmech. Své místo také zastává ve frittatě nebo omeletách. Dokonce se přidává i do slaných koláčů.  Zakomponovat ji můžete s pomocí našich receptů například do slaného koláče s kozím sýrem nebo z ní připravte smaženky.  

Ve studené kuchyni se bez ní neobejdou pomazánky a dipy, přidává se i do salátů a zavařenin. Výborná je přepůlená a opečená na pánvi nebo na grilu, kde krásně zkaramelizuje. Stačí ji osolit, opepřit a podávat s masem či rybou jako přílohu. 

Relish z jarní cibulky

Pikantní anglosaská variace na téma čerstvá zelená omáčka. Hodí se k nejrůznějším sýrům, masu a...

Do skleničky s ní!  

Pokud chcete mít listy jarní cibulky k dispozici neustále, odřízněte a uschovejte její spodní část s kořínky. Když ji umístíte do skleničky s vodou, růst listů se obnoví. Za pár dní už můžete opět odřezávat nať. Čas od času je třeba vyměnit vodu, jinak je pěstování bezúdržbové. Jakmile se kořeny rozrostou, můžete cibulku přesadit do hlíny. Takhle můžete být zásobeni zelenou natí, kdykoli budete potřebovat.  

Pro uskladnění zelené jarní cibulky, je nejvhodnější chladné a tmavé místo, kde vydrží v kondici zhruba pět dní. 

Pro lepší obranyschopnost organismu 

Jarní cibulka obsahuje důležité vitaminy jako B1, B2, C, A nebo K. Je také dobrým zdrojem mědi, fosforu, draslíku, manganu, hořčíku nebo kyseliny listové.  Díky těmto látkám má pojídání syrové jarní cibulky antioxidační a antimikrobiální účinky. To ocení zejména imunitní systém.  

 
 

Brambůrky s česnekovým máslem a dvojí hrášek s jarní cibulkou

Tahle příloha může být famózní, když seženete opravdu dobré brambory. My jsme je koupili v Marks&Spencer...

Související

Jarní cibulky osvěží sezonní vaření

Jarní cibulky osvěží sezonní vaření

Jarní cibulky nyní najdete na každém trhu. Lehce štiplavá zelenina zpestří v květnu saláty, pomazánky i pečené maso.

Desetiminutový losos s jarní cibulkou

Čínský Nový rok je báječná příležitost pozvat kamarády na stylové menu. Přípravu zvládnete i po příchodu z práce!

Kuře s oříšky kešú a jarní cibulkou

Kuře v lahodné marinádě zůstane krásně šťavnaté a na povrchu díky medu báječně karamelizované.

Kukuřičný chlebíček s jarní cibulkou a chilli

Tak trochu jiná buchta! Tahle není pro bábovky, je totiž plná chilli a nejlíp chutná k pivu nebo třeba k pivní sýrové...

Dip s opečenou jarní cibulkou & zelenina

Nejvděčnější občerstvení na posezení s přáteli? Dip a zeleninové špalíky!
Jarní polévka 6x jinak

Jarní polévka 6x jinak

S odvahou zkombinujte suroviny, ze kterých byste polévku obvykle nevařili. Naše nápady na jarní vaření vás okouzlí.

Mořský okoun se zázvorem, chilli a jarní cibulkou

Tuhle pikantní rybu můžete podávat jako součást čínského občerstvení dim sum i jako samostatný pokrm.

Tacos s kuřecími špízky a grilovanou zeleninou

Do malých kukuřičných tortill můžete zabalit úplně cokoli. Ugrilujte maso i různé druhy zeleniny, připravte...

Přidat komentář