Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

Velikonoce jsou svátky spojované s velkým množstvím zvyků a neodmyslitelně k nim patří dobré jídlo. Jedním z klasických pokrmů jsou právě medové jidášky. Za jejich jménem se skrývá sladká chuť i symbolika. Prozradíme, proč se připravují právě na Zelený čtvrtek a jak si hravě poradit s kynutým těstem.
30. 3. 2021 | Autor: Tereza Mašková

Velikonoční pečivo s biblickým příběhem

Sladké pletence jsou pojmenovány po Jidáši Iškariotském. Byl jedním z dvanácti apoštolů Ježíše Krista, Ježíše však jako jediný zradil a tím umožnil jeho zatčení. Údajně to byl člověk nepoctivý, ale překvapivě mu byla svěřena funkce pokladníka a strážce peněz pro žebráky. K bohatství ho to však táhlo více než k věrnosti a svého mistra prodal za třicet stříbrných. Aby pronásledovatelé jasně věděli, koho mají zajmout, řekl jim, že Ježíše při pozdravu políbí. 

Rychle mu došlo, jak špatný čin provedl. Chtěl vše odčinit, ale jelikož se jeho čin nedal zvrátit, oběsil se. Dodnes se používají výrazy jako jidášský polibek, mzda nebo jidášský komplex, které označují podlost i zradu. V umění se často zobrazuje v pozici polibku nebo s váčkem peněz v ruce. Měšec si vybral například i Leonardo da Vinci ve své slavné nástěnné malbě Poslední večeře. 

Jidáše na Zelený čtvrtek 

Jidáše se pečou o Škaredé středě nebo opravdu brzy ráno na Zelený čtvrtek. Těsto se zamotá do nejrůznějších uzlů a zavinutých provazů, které symbolizují Jidášovo oběšení. To je jejich nejčastější forma, ale tvarů může být daleko více. Inspirace přicházela z pozorování přírody, pekly tedy i podkovy, zvířata nebo květiny. 

Jidáše by se měly jíst ještě před východem slunce na Zelený čtvrtek, tedy v den odpuštění. Dle pověry tento akt člověka ochrání před neduhy a přinese mu pevné zdraví. Dokonce má prý chránit před uštknutím hada, vosím bodnutím a lidskou zradou. Zdraví se také v tento den posílí umytím v ranní rose, pojídání sladkých bochánků je však příjemnější.  

Sladké Velikonoce!

Velikonoční svátky jsou tu a s nimi spousta tradičních i netradičních dobrot. Mezi nejoblíbenější sváteční jídla patří...

Jak si je hravě upéct doma?

Připravují se z podobného těsta jako mazanec nebo vánočka, budete tedy postupovat jako u klasického kynutého těsta. Vypracování vám nějaký čas zabere, ale výsledek stojí za trochu práce. Stačí se držet receptu a dát si pozor na důležité kroky

  • Na těsto se nevyplatí spěchat, pokud mu nedopřejete řádné kynutí, popraská a výsledek nebude tak nadýchaný. 
  • Máslo vyndejte s dostatečným předstihem, aby bylo měkké, ale ne rozpuštěné z mikrovlnné trouby. Pokud jste jej zapomněli včas vyndat z lednice, nastrouhejte jej na struhadle, teplo vašich rukou jeho povolení značně pomůže. V pokojové teplotě by však měly být všechny suroviny.
  • Poctivě předehřejte troubu. 
  • K ruce vám bude kuchyňský robot. Poctivé ruční práci se však robot nevyrovná. Těsto hněťte, dokud nebude kompaktní, hladké, leskne se a při udělání důlku prstem se vrací zpět a pruží. Bez použití robota vypracování zabere 10–15 minut. 

 

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 300 ml smetany (12 %), 60 g krupicového cukru, 40 g droždí, 2 žloutky, 150 g másla (změklého), kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, špetku soli, 1 vejce a pár lžic medu na pokapání. 

1. Vytvořte kvásek ze lžíce cukru, trošky vlažné smetany, lžíce mouky a droždí. Nechte jej odležet a pracovat přibližně 15 minut. 

2. Mezitím promíchejte všechny suché suroviny v míse. Jakmile kvásek vzejde, dejte jej také do mísy k suchým surovinám, a poté přidejte vše ostatní. Směs uhněťte do hladkého těsta. 

3. Těsto nechte přibližně hodinu a půl kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

4. Vytvarujte jidáše a umístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Ještě jim dopřejte alespoň půl hodiny kynutí, aby v troubě nepopraskaly.

5. Potřete je rozšlehaným vajíčkem. Pečte na 180 °C přibližně 20–25 minut.  

6. Po upečení je ihned pokapejte přichystaným medem. Jidáše tak budou krásně lesklé a sladké.

Související

Jidáše

Tohle pečivo vám provoní celou kuchyň. Můžete si ho dát jen tak nebo pokapané medem. Jidáše se dřív pekly na Zelený...

Velikonoční beránek - tipy a triky, které vám pomohou s přípravou

Velikonoční beránek je jednou z věcí, která by na velikonočním stole rozhodně neměla chybět, ať už jako roztomilá...

Tradiční, moderní i historické pojetí velikonoční nádivky

Velikonoční veselí se neobejde bez voňavé domácí nádivky. Odkud se tradice pečení hlavičky vzala, jaké suroviny v ní...

Mazanec pro každého: vyzkoušejte kynutý, tvarohový nebo mandlový

K tradičnímu velikonočnímu moučníku řadíme vedle beránka a jidášů také mazanec. V každé rodině se recept na tento...

Proč ochutnat kůzlečí nebo jehněčí maso?

Přemýšlíte, čím o velikonočních svátcích překvapit partnera nebo malé mlsouny? Vyzkoušejte speciality z jehněčího nebo...

Tradiční velikonoční pečivo

Když se řekne Velikonoce a sladké, co se vám ihned vybaví? Nám jednoznačně velikonoční beránek, mazanec a jidáše. Bez...

Velikonoční příprava v plném proudu

Velikonoce jsou již za týden a je tedy největší čas se na ně patřičně připravit. Hladký a pohodový průběh vám zajistí...

Saláty jako stvořené k velikonoční nádivce

Přemýšlíte, jakou přílohu podávat k tradiční velikonoční nádivce? Zkuste svému žaludku trochu odlehčit a místo...

Mazanec, nádivka, jidáše aneb co se jedlo o Velikonocích

Po půstu přichází zasloužené období plné dobrého jídla, které oslavuje návrat lehkých a svěžích chutí. Naši předci v...

Velikonoce v přírodních barvách. Vyzkoušejte triky pro barvení vajíček bez chemie

Cibulové slupky na obarvení velikonočních vajíček zná určitě každý. Věděli jste, že skvěle poslouží také červená řepa,...

Seznamte se s britskými hot cross buns, jsou to jediné buchty, které se mají jíst teplé

V Anglii si Velikonoce bez hot cross buns nedovedou představit stejně jako my bez beránka. Tyto vláčné buchty se často...

5 tipů, jak ozdobit velikonočního beránka

Velikonoce jsou svátky hrající všemi barvami. Vzduch je prosycen vůní přírody probouzející se po dlouhé zimě, domov...

Přidat komentář