Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jídlo jako cenný antioxidant

Naberte nový dech do blížících se jarních měsíců a dopřejte si blahodárnou očistu organismu v podobě potravin s antioxidačními účinky. Zkuste zařadit do jídelníčku cenné antioxidanty, které vám pomohou cítit se lépe a zároveň předcházet různým onemocněním. Poradíme vám, jaké potraviny mají blahodárný detoxikační vliv na lidský organismus a těšit se můžete také na tipy, jak z těchto surovin připravit lahodné pokrmy.
22. 2. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Co si představit pod pojmem oxidace organismu?

Na lidský organismus působí nespočet vnějších i vnitřních vlivů, z nichž některé můžeme sami ovlivnit. Oxidace vzniká na základě tzv. oxidačního stresu, který je mimo jiné způsoben nezdravým životním stylem, stresem, nedostatkem spánku, nízkou hladinou vitaminu D, záněty a infekcí v těle nebo nedostatkem pohybové aktivity či pobytu na čerstvém vzduchu. Vysoká hladina oxidačního stresu může následně vést k různým civilizačním chorobám, jako např. cukrovka, mozková mrtvice nebo kardiovaskulární onemocnění. Proto je vhodné dopřát tělu potřebné antioxidanty, a to i v případě, že žijete uvědomělým zdravým životním stylem. 

Detox džus

Dlouze jsme v redakci diskutovali, co by měl obsahovat nápoj, který nás po ránu správně "nakopne" a osvěží tělo i...

Proč naše tělo potřebuje antioxidanty?

Naše tělo je díky antioxidantům zbavováno nežádoucích toxických látek, jejichž přítomnost v organismu může vést k mnoha onemocněním. Potraviny s antioxidačními účinky pomáhají tělu bojovat s volnými radikály, které se díky antioxidantům stávají neutrálními a nepáchají pak v našem těle škody. Ve stručnosti lze říct, že náš organismus je díky antioxidantům v souladu i harmonii.

Antioxidační potraviny s blahodárným vlivem na naše zdraví

Zčásti naše tělo dokáže antioxidanty vyprodukovat, nicméně v současné době průmyslově zpracovaných potravin nedokážeme antioxidační funkce v našem organismu plně nahradit. Z toho důvodu je potřeba dopřát svému tělu očistnou lázeň v podobě potravin s cennými detoxikačními účinky. Těmi jsou známé například lesní plody - ostružiny, borůvky, maliny, jahody, dále pak jablka, třešně, brusinky, švestky a granátová jablka. Ze zeleniny najdeme bohaté antioxidační vlastnosti u brokolice, artyčoku, rajčat, mrkve a česneku. Podpořit detoxikaci organismu můžete také za pomoci bylinek (máta, rozmarýn, oregano) nebo hub (shiitake, hlíva ústřičná). V rámci zdravého životního stylu nezapomínejte také na ořechy a semínka, která jsou rovněž známá pro své bohaté antioxidační účinky.

Doplňte tělu vitamin D vhodnými potravinami

Nedostatek vitaminu D má podstatný vliv na náš imunitní systém, což se může projevovat různými onemocněními. Doplnit...

Antioxidační jídelníček 

Poradíme vám, jak nejsnáze zařadit výše uvedené potraviny do vašeho jídelníčku. Dopřejte si příval energie se zdravými jídly a věřte, že se po pravidelné konzumaci těchto hodnotných a vyvážených potravin budete cítit svěží a fit. Vyzkoušejte třeba snídani bohatou na antioxidanty a připravte si celozrnné lívance s borůvkami nebo vtipnou ranní kaši, která vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři. K obědu si dejte brokolicovou polévku a na druhý chod si připravte lahodný guláš z hlívy ústřičné. Večer se nechte zlákat omamnou vůní artyčoku v pánvi po římsku. V průběhu dne doplňte tělu potřebné tekutiny mátovým čajem. Věděli jste, že granátové jablko můžete snadno vylisovat na čerstvý džus? Stačí jen rozříznout jej napůl vymačkat šťávu za pomoci lisu na citron nebo pomeranč.    

Související

Detoxikační salát

Tělu i duši prospěje, když je jednou za čas pořádně pročistíte.

Jarní detox

Jarní únava? Už nikdy! Braňte se pomocí zbraní, které vám poskytla sama příroda - vitaminy nabitým ovocem a zeleninou!

Vypěstujte si řeřichu, je plná vitaminů

I obyčejnému chlebu s máslem dodá jasně zelená řeřicha jarní šmrnc. Poradíme vám, jak si ji snadno a rychle vypěstovat.

Jídlo podle vitaminů. Splňte doporučenou denní dávku se snadnými recepty

Rozumná strava je pro zdraví lidského těla nutností. Zde je náš návod na vyvážený jídelníček, obsahující recepty s...

Čekankový salát s granátovým jablkem

Ideální jako předkrm, který navnadí chuťové buňky, nebo pro zakončení vydatné večeře. Zlepšuje trávení.

Zábavné svačiny plné vitamínů

Kupovaným rohlíkům a sušenkám už odzvonilo. Stejně tak už víme, že celé jablko v krabičce pro školáka není tak zábavné...

Lívance s borůvkami a medovou omáčkou

Kypré a voňavé lívance, které vám doslova prozáří den. Ať už je zvolíte coby snídani nebo dezert po lehkém obědě,...

Krupicové nočky s borůvkovou omáčkou

Po povaření modrá barva borůvek zintenzivní na fialovou a chuť na božskou. S jemnými noky je to báječné spojení!

Co se děje v těle při detoxikaci?

Detoxikace, toxiny a antioxidanty to jsou pojmy, které slýcháváme poměrně často. Člověk by si řekl, že je to nej nějaký...

Překyselený organismus: jak jej rozpoznat i porazit

Trápí vás poslední týdny únava, střevní potíže či zhoršené trávení, kožní vyrážky, pálení žáhy a cítíte tlak v žaludku...

Vyzkoušejte jarní očistu se zeleným ječmenem

Po suchém únoru přichází období jarních detoxů. Věděli jste, že zelený ječmen je multifunkčním pomocníkem při očistě...

7 superpotravin, které pomohou s jarním detoxem

Pomalu, ale jistě se blíží jaro a s jeho příchodem přemýšlíme nad pořádným jarním úklidem. Ten se ovšem nemusí týkat...

Přidat komentář