Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jídlo pro mozek. Co prospívá soustředění?

Nezaručíme, že vám po následujících potravinách mozek poběží na vyšší obrátky. Zaručeně si ale pochutnáte.
4. 9. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Ať už řešíte, jak jídlem vylepšit studijní výsledky nebo chcete zůstat pozorní během kolotoče pracovních schůzek, začít u jídelníčku pro mozek nemůže uškodit. Vhodnými surovinami si zvýšíte šanci na získání všech živin, které potřebujete pro soustředění, pozornost i dobrou paměť. A v neposlední řadě podpoříte i skvělou náladu.

Celá zrna, můžou zlepšit soustředění a pozornost

Stejně jako vše ostatní ve vašem těle, mozek nemůže pracovat bez energie. Abyste zůstali pozorní a zvládli i delší soustředění, potřebujete tělu průběžně dodávat přiměřené množství energie ve formě glukózy, která krví doputuje až do mozku. Duševní bdělost skvěle podpoří celozrnné suroviny.

Začněte s těmi nejjednoduššími: celá zrna i obilné vločky jsou perfektní základ pro jídla po celý den. Přidejte je do vtipné kaše k snídani nebo do polévky k obědu. A pokud si rádi pochutnáváte na bílém pečivu, zkuste ho alespoň občas vyměnit za celozrnný kváskový chléb.

Kuře s červenou pšenicí z jednoho hrnce

Pádný důkaz, že ,zrní‘ není jen pro vegetariány. Pokud vám pšenice nevyhovuje ze zdravotních či...

Tučné ryby, semínka a ořechy, obsahují dobré tuky, které mohou podpořit zdravé mozkové funkce

Ty správné promazávací oleje ve formě, kterou tělo může snadno využít, obsahují například sardinky, losos, pstruh, makrela a sleď. Navíc představují i skvělý zdroj kvalitní živočišné bílkoviny. Tak šup do spíže pro konzervu. Rybí pomazánka působí sice obyčejně, je to ale perfektní snídaně i večeře.

Pokud vás rybí maso neláká, podívejte se na bohatou nabídku rostlinných zdrojů. K nejlepším patří lněné a dýňové semínko a vlašské ořechy. Stejně jako ryby obsahují omega-3 oleje, které pomáhají zdravému fungování mozku, srdce, kloubů a přispívají k celkové pohodě.

30 receptů s rybami a mořskými plody

Konzumace ryb a mořských plodů skrývá nespočet zdravotních benefitů. Není tedy divu, že jejich obliba neustále roste...

Bobule – čím barevnější, tím lepší

Konzumace borůvek prý zlepšuje krátkodobou paměť. Nevíme, co je na tom pravdy, ale borůvky milujeme, což dokazuje následujících třicet receptů. Drobné fialové bobulky nyní nejde v obchodech přehlédnout. Borůvky, stejně jako ostružiny a další tmavě červené a fialové plody, obsahují ochranné látky antokyany, které v našem těle působí jako antioxidanty. A pokud vás na sladké nezlákáme, můžete si místo borůvek dát červené zelí.

30x neodolatelné borůvky

Na tenhle tmavě fialový poklad našich lesů se těšíme celý rok! Dokonce nám nevadí strávit nejedno odpoledne v podřepu a...

Rozhýbej to!

Když už víte, jak tělu dodat energii, využijte ji také pro pravidelné fyzické cvičení. Pohyb udržuje mozek svěží. Některé výzkumy ukazují, že časté a opakované cvičení zlepšuje kognitivní funkce, zpomaluje mentální stárnutí a pomáhá nám zpracovávat informace efektivněji. Využijete pohyb na čerstvém vzduchu, nakopává totiž víc než šálek kávy.

A nezapomínejte prosím, že sebelepší jídlo a doplňky stravy nenahradí kvalitní spánek a odpočinek. Během toho totiž vaše tělo i mozek načerpají energie nejvíce a budou si opravdu lebedit.

 

Související

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a...

Přidat komentář