Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Je na lačno zdravější káva, nebo čaj? Aneb co dělá vašemu žaludku lépe

Káva nebo čaj?
ZDROJ: Vicky Gu/Unsplash
sdílet:

K pořádné snídani patří také nápoj. Studený pomerančový džus nemusí každému dělat dobře na žaludek, často volíme mezi kávou a čajem, případně si dáme obojí. Jaký z těchto nápojů je pro tělo prospěšnější? Pojďme se podívat na účinky kofeinu detailněji.

Ranní káva

Káva po ránu na lačno může trochu paradoxně zhoršovat soustředění, napomáhat úzkosti a podrážděnosti. Po probuzení naše tělo produkuje značnou dávku hormonu kortizol. Ten nám dodává pocit bdělosti a energie. Pití kávy kortizol naopak snižuje, místo pořádného nastartování tak ranní káva spíše zbrzdí.

Kdy je tedy vhodný čas na první šálek oblíbené kávy? Pozdní odpoledne, dopoledne či až po plnohodnotné pozdější snídani.

  • Pití kávy na lačno zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Výsledkem může být pálení žáhy, vznik vředů či syndrom dráždivého tračníku. 
  • Káva je bohatá na antioxidanty, které snižují riziko vzniku srdečně cévních chorob a některých typů rakoviny a chrání proti vzniku demence, Parkinsonovy choroby i cukrovky.
  • Káva obsahuje víc povzbuzujícího kofeinu než čaj, proto „nakopne“ rychleji než čaj.
  • Káva obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5 a kyselinu listovou, hořčík, draslík, fosfor, mangan.

Černý čaj

Černý čaj se od jiných druhů čaje (zeleného, bílého) liší způsobem výroby. Čajové lístky se nechávají fermentovat, což je proces, při kterém zavardnou, ztmavnou a získají výraznou barvu, chuť i vůni. Právě v lístcích černého čaje se nacházejí kyseliny, které mohou způsobit překyselení žaludku. Citlivému trávení mohou přivodit pálení žáhy.

  • Čaj obsahuje také alkaloid kofein, v čaji se však označuje jako tein. Povzbudivé účinky čaje se dostaví později, ale přetrvávají déle.
  • Čaj obsahuje také antioxidanty, zlepšuje soustředění, zažívání. Posiluje imunitu, zabraňuje tvorbě cholesterolu, diabetu, srdečních obtíží a osteoporóze.
  • Časté pití černého čaje může zapříčinit pigmentaci zubní skloviny, stejně jako nadměrné pití kávy, červeného vína či kouření.
  • Čaj si vychutnejte k snídani a nezapomeňte ho doplnit o hodnotné jídlo.

Dopřejte si, co vám chutná

Po prozkoumání účinků černých čajů a kávy jsme tento odvěký boj oblíbených horkých nápojů uzavřeli remízou. Ani jeden z nich není nejvhodnější k pití na lačno, je tedy dobré jejich množství nepřehánět.

Zdroje informací: LifeHack, Insider

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč