Ranní káva
V kávě jsou obsaženy vitamíny B1, B2, B3 a B5, hořčík, draslík, fosfor, mangan a kyselina listová. Obsahuje také antioxidanty, které snižují vznik srdečně cévních chorob a některých typů rakoviny. V rozumném množství také chrání proti vzniku demence, Parkinsonovy choroby i cukrovky. Pití na lačno neděla lidskému žaludku kvůli kyselině chlorovodíkové, která pomáhá trávení. Vypití kávy na lačno způsobí produkci této kyseliny v domnění, že organismus právě přijímá potravu. Káva však není plnohodnotným jídlem, a tak narušuje harmonii na stěnách žaludku. Tato nerovnováha způsobuje pálení žáhy, vznik vředů či syndrom dráždivého tračníku. Káva, a to i bez kofeinu, zhoršuje přirozené trávení.
Paradoxně nám káva po ránu na lačno zhoršuje soustředění, pomáhá úzkosti a podrážděnosti. Po probuzení naše tělo produkuje značnou dávku hormonu kortizol. Ten nám dodává pocit bdělosti a energie. Pití kávy kortizol naopak snižuje, místo pořádného nastartování nás ranní káva spíše zbrzdí. Kdy je tedy vhodný čas na první šálek oblíbené kávy? Pozdní odpoledne, dopoledne či až po plnohodnotné pozdější snídani.
Černý čaj
Čaj obsahuje také kofein, nabíjí tedy tělo energií stejně jako káva. Obsahuje velké množství antioxidantů, zlepšuje soustředění, zažívání a tělesnou redukci, posiluje imunitu, zabraňuje tvorbě cholesterolu, diabetu, srdečních obtíží a osteoporóze. Černý čaj se od ostatních druhů liší úplnou fermentací lístků. Lístky ztmavnou a získají výraznou barvu, chuť i vůni ve výsledném nálevu. Právě v lístkách černého čaje je velké množství rostlinných kyselin, které mohou způsobit překyselení žaludku. Citlivému trávení přivodí pálení žáhy. Časté pití černého čaje může zapříčinit pigmentaci zubní skloviny, stejně jako nadměrné pití kávy, červeného vína či kouření. Čaj si vychutnejte k snídani, ale vyvarujte se přidávání velkého množství citronové šťávy a rozhodně nezapomeňte doplnit o hodnotný první chod.
Zelený čaj
Účinky zeleného čaje jsou známé především pro snižování hladiny krevního cukru. Pokud si zelený čaj dopřejeme na lačno, není v našem těle po noci dostatek cukru. Můžeme si tak způsobit nevolnost či podráždění žaludeční sliznice, stejně jako u kávy a černého čaje. Některé zdroje tvrdí, že pití čaje na lačno může přivést i dehydrataci. Nevhodná je i matcha.
Dopřejte si svůj oblíbený nápoj, nikoli na lačno
Po podrobném prozkoumání účinků čajů i kávy jsme tento odvěký boj oblíbených horkých nápojů uzavřeli remízou. Ani jeden z nich není vhodný k pití na lačno, je tedy dobré jejich množství nepřehánět a doplnit oblíbenou snídaní. Do jaké skupiny se řadíte vy, jste spíše „kávoholici“ či „čajomilci“?
Přidat komentář