Pěstování v odlišných podmínkách
Pojmem arabika označujeme kávovník arabský (Coffea Arabica), robusta je z hlediska botaniky kávovník statný, robustní (Coffea Canephora). Kávovník arabský nejspíše vznikl křížením robusty s další odrůdou na území mezi Etiopií a Jižním Súdánem. Své přízvisko získal už v 7. století, ve kterém se dostal z Etiopie přes moře do Arábie, kde se začal také pěstovat.
Rozdílnost mezi arabikou a robustou najdeme již v samotném pěstování. Rostlinky arabiky jsou menšího růstu, velice se jim daří v horských oblastech a kopcích. Nevadí jí tedy ani nižší teploty, vyšší vlhkost nebo rozdílnost teplot mezi dnem a nocí. Plody arabiky dozrávají velice pomalu, díky tomu mají čas rozvinout více komplexních složek projevujících se ve výsledné chuti. Zapouští velice hluboké kořeny, aby získala ty správné látky z půdy, bílé květy se později změní na plody sytě červené barvy a jsou ručně sbírány. Robusta oproti tomu nesnese vyšší nadmořskou výšku, než je jeden kilometr, dorůstá až do výšky 10 metrů jako vysoký strom. Vykvétá nahodile a její plody jsou sbírány strojově. Pěstovala se původně na subsaharské Africe, dnes však našla ideální podmínky i ve Vietnamu, Indonésii a Brazílii. Arabika pochází, jak jsme uvedli výše, z Etiopie, dnes se jí daří především v Jižní Americe, východní Africe a také v Brazílii.
(Ne)suď kávu podle obalu
Pokud si chcete ověřit pravost koupených zrn či jste zapomněli, jaké doma vlastně máte, není těžké od sebe arabiku a robustu odlišit. Určující je rýha uprostřed zrna. Arabika má rýhu zakřivenou, robusta oproti tomu rovnou. Také tvar zrna není stejný, arabika má protáhlejší a plošší zrna, robusta je zakulacená. Vůně zrn je v případě arabiky podobná borůvkám, robusta voní jako arašídy.
Co se skrývá pod slupkou
Arabika tvoří kolem 75 % celosvětové produkce kávy. Zrna arabiky obsahují oproti robustě dvakrát tolik cukrů, také o 60 % více lipidů ovlivňujících proces pražení. Díky lipidům se aroma snáze rozvine a je jedinečné. Pro milovníky kávy však přichází nejpodstatnější rozdílnost, a to v chuti. Arabika se vyznačuje velice komplexní, rozmanitou chutí, kterou udávají přírodní podmínky, ve kterých je vypěstována. Chuť je jemnější, sladší, ovocnější a měkčí, aroma je více intenzivní. V šálku arabiky můžeme rozeznat tóny čokolády, ovoce, květin i oříšků.
Robusta v sobě ukrývá dvojnásobek až trojnásobek kofeinu a kyseliny chlorogenové oproti arabice. Těmito složkami se brání proti škůdcům, kteří se v nižších polohách objevují ve větším množství. Kvůli velkému množství kofeinu i zmíněné kyselině má robusta opravdu hořkou, kyselejší chuť s dřevitými drsnými tóny.
Závěrečné srovnání hlavních faktorů
Arabika
- bohatší a komplexní chuť
- obsahuje dvakrát více cukru
- čokoládové, oříškové, květinové tóny
- obsahuje více lipidů (vitaminů, tuků a olejů)
- náročnější na pěstování
- největším producentem je Brazílie, kvalitní kávu pěstují také v Kolumbii, Etiopii, Mexiku, Guatemale, Kostarice, Rwandě či Ekvádoru
Robusta
- obsahuje dva až třikrát více kofeinu
- odolnější na pěstování
- obsahuje méně kyselin, kvůli kterým nejde docílit bohaté pěny
- je levnější
- největším producentem je Vietnam, mezi další vývozce se řadí Brazílie, Indie, Indonésie, Uganda, Malajsie, Filipíny, Madagaskar, Nová Guinea a Thajsko
Přidat komentář