Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kolébkou kvalitní kuchyně – je Itálie

… a to je bez debat. Takže pokud si chcete vychutnávat život plnými doušky, inspiraci pro vaši kuchyni byste měli hledat právě tam. Navíc italská kuchyně je různorodá a nasytí všechny vaše smysly.
4. 8. 2020 | Autor: redakce Apetitu

Souboj šéfů

Severní a jižní Itálie – jsou dva rozdílné světy. Vliv Rakouska-Uherska na severu země například zapříčinil, že v oblasti Alto Adige místo těstovin si můžete pochutnat na špeclích. Cestou k jihu se pak již můžete připravit na to nejlepší z kulinářských pokladů Apeninského poloostrova.

Směrem na jih se tvar i konzistence těstovin – a nejen jich – začne postupně rozvolňovat, stávat hravější i důvtipnější. A na samotném jihu si pochutnáte na té nejklasičtější italské kuchyni, jak je nám servírována v italských restauracích v Praze. Navíc i tak zjistíte, že české varianty italské kuchyně mají s originálem až na výjimky pramálo společného. Na úvod je ale třeba zapamatovat si jediné: Jih Itálie byl vždy chudým, přesto jsou jeho tradiční jídla v dnešní době vynášena odborníky do nebes.

Pojďme ale ochutnat celou Itálii. Procházíte-li Veronou, po návštěvě Juliina domu se zastavte na náměstí u Arény, třetí největší antické stavby tohoto typu hned po Koloseu, na zmrzlinu, případně dolce, které vám má zajistit nehynoucí lásku. Jsou ve tvaru srdíčka, z listového těsta, v krystalickém cukru, svou chutí připomínají francouzský palmier a ke kávě se hodí dokonale. V Miláně nevynechte kolem 18 hodiny s přáteli schůzku v baru. Vychutnejte si aperitivo a následně se vydejte na večeři do některé z blízkých restaurací. Také se může stát, že se ocitnete na apericena. Tedy spojení aperitiva a večeře. Skvělé mají v Il Santa Bistró. Nebude se vám chtít odejít.

Koláč italské babičky (La torta della nonna)

České babičky pečou kynuté buchty, bábovky nebo jablečné záviny, ty italské zase tenhle voňavý koláč z...

Prázdniny v Římě

Právě zde je čas na to ochutnat těstoviny. Kromě toho, že máte na výběr z mnoha druhů, vždy trvejte na tom, že ty vaše musí být připraveny al dente. V Pasta e Vino Osteria, se nemusíte o kvalitu připravovaného pokrmu obávat a znalci doporučují ochutnat klasiku aglio e olio e peperoncino. Tedy těstoviny s česnekem a olivovým olejem, ke kterým se dle chuti přidává najemno pokrájená chilli paprička. Právě tento pokrm má tisíce lokálních podob a je stejně tak chutný v Toskánsku, kde k němu přidávají rajčata, jako v okolí Milána, kde k němu podávají pražené mandle a navrch sýr parmazán. Směrem na jih objevíte také krásu a zralost ovčího sýra pecorino, který se výborně snoubí nejen s těstovinami, ale je skvělý i jako součást antipasti – tedy studených i teplých předkrmů. Velmi chutnou volbou jsou také špagety cacio e pepe, které jsou římskou specialitou. V Toskánsku jsou doma špagety alla carbonara, o kterých se traduje, že díky nim přežili ve slujích ukrývající se karbonáři, kteří bojovali za sjednocení Itálie. 

Módní svět

V mondénním Miláně si nenechte ujít příležitost ochutnat ossobuco, nebo pravé italské risotto, záleží na tom, jestli budete mít chuť na klasický pokrm z telecí kližky s morkovou kostí, nebo na něco lehčího. Risotto s tím českým má podobný snad jen název. Může se stát, že v severní Itálii narazíte na řízky. Najdete je pod názvem cotaletta alla milanese a dělají se z telecího masa (velmi oblíbené je mléčné telecí maso – tedy maso telat dosud krmených výhradně mlékem). Traduje se, že jsou předobrazem řízků vídeňských.

Šafránové rizoto s glazovanou mrkvičkou

Tradičnímu italskému rizotu jsme dali novou pomerančovou dimenzi.

Podmořský svět

Vzhledem k tomu, že je Itálie prakticky ze všech stran omývána mořem, jsou mořské plody a ryby pochoutkou, kterou milují nejen místní, ale také turisté. Calamari, frittura di pesce, spaghetti alle vongole. Ze všech těchto jídel budete cítit slané moře a můžete si být jisti, že jíte lokální originál i že vámi zvolený pokrm je absolutně čerstvý. Některé vesničky dodnes dodržují rybářskou tradici a jejich muži denně vyrážejí na moře a s večerem se vracejí. Následně pak jejich úlovky zpracovávají v pobřežních tratoriích a hosté si de facto nemohou moc vybírat. O to je ale úžas nad připravenými pokrmy větší a v zásadě nikdo ani neprotestuje, že nedostane jídelní lístek s mnoha pokrmy na výběr. Takové tradiční přípravě jídla se dodnes věnuje restaurace San Vito Io Capo V samém výběžku italského podpatku.

Těstoviny s plody moře

„ Cozze a vongoleee ,“ vyvolávala kolegyně Darinka názvy svých oblíbených mušlí v redakci tak hlasitě a tak...

Polévka jako základ

V neposlední řadě – nevynechte při gurmánských toulkách polévky. Jsou hřejivé, plné slunce a chutí. Můžete vyzkoušet i osvěžující studené polévky, ne nepodobné španělskému gazpachu. Všechny ale mají jedno společné: Jsou plné zeleniny a italská hospodyně do nich zpracuje všechny přebytky. Přitom z několika surovin, často jen z bylinek, koření, zeleniny a bez masa vykouzlí takovou polévku, jakou jste v životě jinde neochutnali. Rajčatová, špenátová, chlebová, ale taky melounová, nebo dýňový vývar. Vyberte si podle vlastních preferencí.

Minestrone s citronem

Je lehká a díky citronu svěží. A také značně variabilní – klidně lze uvařit stylem „co dům dal...

Láska na celý život

Itálie v ryzí podobě je totiž neopakovatelně úchvatná. Šumivá, perlivá i okouzlující – stejně jako lehká vína, vhodná k posezení s přáteli, u bazénu, během večerního rodinného setkání. K červeným masům je vhodné sice popíjet vína červená z oblasti Malty a Sardinie. Ovšem i ta šumivá z oblasti Lombardie, Veneta nebo oblasti Piemont si s nimi nijak nezadají a pokud jsou správně frizzante, tedy středně šumivá, nebudete se jich chtít už nikdy vzdát.

Ať už dáváte přednost kuchyni lehčí nebo tradiční a hutné, při toulkách Itálií si vyberete přesně podle toho, co vás těší. Láska prochází žaludkem a ze všech jídel, která vás po cestě budou míjet je už teď jasné, že se Itálie stane vaší láskou na celý život.

Úvodní foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit

Související

Fenomén aperitivo 2 – Sám sobě barmanem neboli Naučte se namíchat si vlastní spritz

Populární Aperol spritz všichni dobře známe. Ale co ostatní typy hořkých likérů? Seznámíme vás s jejich historií a...
REKLAMA

Přidat komentář